کیل مگنه بوندویک، نخستوزیر سابق نروژ میگوید روز سه شنبه پس از ورود به فرودگاه دالس در آمریکا مأموران مرزی حدود یک ساعت مانع خروج او شدند. از قرار معلوم دلیل این کار و بازجویی از او سفرش به ایران در سال ۲۰۱۴ بوده است.
آقای بوندویک دو دوره بین سالهای ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۰ و سپس بین سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵ نخستوزیر نروژ بوده است.
به گزارش تلویزیون «وی جی ال ای» که وابسته به شبکه خبری «ای بی سی ۷» امریکا است، نخستوزیر سابق نروژ، بعد از ظهر سهشنبه از اروپا به فرودگاه دالس در ایالت ویرجینیا پرواز کرد.
به گفته او مأموران مهاجرت و مرزبانی پس از مشاهده ویزای ایران در پاسپورتش اجازه ندادند او از فرودگاه خارج شود. او پاسپورت خود را که کاملاً مشخص میکند او نخستوزیر سابق نروژ است به نشان داد.
به نوشته پولتیکو، آقای بوندویک گفته است که مشکلی که هنگام ورود به فرودگاه دالس برای او پیش آمد به فرمان جدید دونالد ترامپ در مورد ممنوعیت ورود شهروندان هفت کشور ارتباطی ندارد بلکه نتیجه قانونی است که در سال ۲۰۱۵، پس از حملات تروریستی در کالیفرنیا و فرانسه، به امضای باراک اوباما رسید.
طبق این مقررات بخشی از شهروندان ۳۸ کشوری که برای ورود به آمریکا به ویزا احتیاج ندارند، از جمله نروژ مورد کنترل شدیدتری قرار می گیرند. هر شهروند این کشورها که از مارس ۲۰۱۱ به این سو به ایران، عراق، لیبی، یمن، سودان و یا سومالی سفر کرده باشد برای ورود به آمریکا به ویزا نیاز دارد.
آقای بوندویک گفته است که مشکلی که هنگام ورود به فرودگاه دالس برای او پیش آمد به فرمان جدید دونالد ترامپ در مورد ممنوعیت ورود شهروندان هفت کشور ارتباطی ندارد بلکه نتیجه قانونی است که در سال ٢٠١٥ ،پس از حملات تروریستی در کالیفرنیا و فرانسه، به امضای باراک اوباما رسید.
او گفت: «من هراس مربوط به ورود تروریستها به کشور را درک می کنم. ولی وقتی که مأموران میبینند که من پاسپورت دیپلماتیک دارم و نخستوزیر سابق نروژ هستم باید برایشان کاملاً مشخص باشد که تروریسم نیستم، خطری برای آمریکا ندارم و در نتیجه باید اجازه میدادند که سریع از فرودگاه خارج شوم. ولی آنها این کار را نکردند.»
آقای بوندویک میگوید او را همراه تعدادی از مسافران اهل خاورمیانه و آفریقا که با کنترل امنیتی ویژهای روبرو بودند در یک اطاق نگاه داشتند. او حدود ۴۰ دقیقه منتظر بود و بعد حدود ۲۰ دقیقه در مورد سفرش به ایران از او سؤال کردند.
آقای بوندویک رئیس یک سازمان حقوق بشری به نام مرکز اسلو است و در سال ۲۰۱۴ برای سخنرانی در یک همایش مربوط به حقوق بشر به ایران رفته بود.طبق فرمان اخیر دونالد ترامپ پذیرش پناهجو و یا ورود مسافران اهل این هفت کشور به مدت ۹۰ روز ممنوع شده است.
من هراس مربوط به ورود تروریستها به کشور را درک می کنم. ولی وقتی که ماموران می بینند که من پاسپورت دیپلماتیک دارم و نخست وزیر سابق نروژ هستم باید برایشان کاملا مشخص باشد که تروریسم نیستم، خطری برای آمریکا ندارم و در نتیجه باید اجازه می دادند که سریع از فرودگاه خارج شوم. ولی آنها این کار را نکردندبوندویک،نخست وزیر سابق نروژ
در وب سایت وزارت امنیت داخلی آمریکا گفته شده که در اجرای قانون مصوب سال ۲۰۱۵ موارد استثنایی هم وجود دارد که تک به تک بررسی میشود. این استثناها عبارتند از افرادی که به نمایندگی از سوی سازمانهای بینالمللی و یا منطقهای به این هفت کشور سفر کردهاند.
آقای بوندویک میگوید قبل از سفر دفتر او با سفارت آمریکا در اسلو تماس گرفته و به آنها گفته شده است که پاسپورت و یک تأییدیه سفر الکترونیکی (به نام استا) برای ورود او به آمریکا کافی است.
او میافزاید:« رفتار مأموران با من تعجب آور بود. اگر قرار باشد از رهبران و سیاستمداران سایر کشورهای جهان بازجویی کنند این اقدامات روی حیثیت آمریکا تاثیر خواهد گذاشت.»
یک سخنگوی اداره گمرک و مرزبانی آمریکا گفت طبق قوانین فدرال این نها نمی تواند در مورد جزییات بازرسی مرزی تک تک افراد اظهار نظر کند.