نشريه نيويورکر در بخشی از گزارش مفصلی که درباره تحقيقات علمی دانشمندان برای مبارزه با ويروس ابولا منتشر کرده است، به فعاليتهای يک دانشمند آمريکايی ايرانیتبار به نام پرديس ثابتی، استاديار زيستشناسی در دانشگاه هاروارد در مبارزه با اپيدمی ابولا میپردازد که سرپرستی تلاشهای آمريکا برای خواندن ژنوم انسان و تمام کروموزومهای موجود در ويروس ابولا را بر عهده دارد.
وی دختر پرويز ثابتی مقام ارشد امنيتی پيش از انقلاب و معاون سابق سازمان اطلاعات و امنيت کشور (ساواک) در دوره پهلوی است که در سال ۱۹۷۵ ميلادی (۱۳۵۴ خورشيدی) در تهران متولد شد. خانم ثابتی مسئول آزمايشگاهی در دانشگاه هاروارد است، و پژوهشهای مربوط به ژنوم ويروسی در انستيتوی «براد» وابسته به دانشگاههای ام.آی.تی و هاروارد را سرپرستی میکند.
ژنوم انسان ماده ژنتيکی است که حاوی دستورالعملهای ارثی برای ساخت، پيشبرد و نگهداری او را داراست و از مولکولهای دیانای متمايز از يکديگر، به نام کروموزوم تشکيل شده است.
پرديس در خواندن و تجزيه و تحليل ژنومهای اندام موجودات زنده متفاوت، بويژه در مطالعات مربوط به سير تکامل ويروس – شيوهای که ويروسها در گذر زمان برای تطبيق دادن خود با محيط، تغيير میکنند – تخصص دارد.
خانم ثابتی و گروهش در طول تابستان به خواندن ژنومهای ابولا ادامه دادند، و نتيجه مطالعات آنها در وبسايت مرکز ملی برای اطلاعات فناوری زيستی منتشر شد، تا دانشمندان در هر کجای اين دنيا بتوانند آنها را بیدرنگ مشاهده و بررسی کنند.
سپس، در اواخر ماه اوت (اوايل شهريور ماه) مقالهای در مجله معتبر «ساينس» (علوم) منتشر میکنند که در آن نتايج تحقيقات خود را به تفصيل شرح میدهند. خانم ثابتی در اين زمينه میگويد «اين کار نشان میدهد که شما میتوانيد ابولا را به موقع تجزيه و تحليل کنيد. اين ويروس تنها نيست. حالا ما وارد آنچه که ويروس انجام میدهد شدهايم، و اکنون میتوانيم در هر لحظه تشخيص دهيم در حال مبارزه با چه چيزی هستيم.»
خانم ثابتی و تيم او اينک راهی پيدا کردهاند که ويروس ابولا را، در حالی که تغيير میکند، مشاهده کنند. حالا آنها دشمن خود را میبينند؛ معنايش اين است که ويروس ابولا در حالی که تغيير میکند، میتواند به سرعت دگرگون شود، و دانشمندان همچنين ممکن است بتوانند شاهد جهش آن در جهات خطرناک باشند.
----------------------------------------------
منبع صدای آمریکا