با اعلام فدراسیون جهانی شطرنج، میزبانی مسابقات زنان جهان در سال ۲۰۱۷ به ایران سپرده شده است.
این تصمیم در جریان المپیاد جهانی شطرنج به رای عمومی گذاشته شد. به این ترتیب ۶۴ شطرنجباز برتر جهان با یکدیگر رقابت خواهند کرد.
در این بین، دو شطرنجباز از تیمهای ملی آمریکا و اکوادر اعلام کردند که به دلیل وجود حجاب اجباری در ایران، حاضر به شرکت در این رقابتها نیستند.
طبق اعلام سوزان پولگار ئیس کمیسیون زنان فیده، اعتراضی از آمریکا ثبت نشده و از ١٥٩ عضو حاضر در مجمع، هیچ کشوری نسبت به اعطای میزبانی به ایران، معترض نبود.
نایجل شورت سرمربی انگلیسی سابق تیم ملی ایران و گری کاسپاروف اسطوره تاریخ شطرنج نیز از جمله چهرههای سرشناس این رشته ورزشی هستند که با نازی پاکیدزه و کارلا هردیا موافقاند.
کاسپاروف پیش از انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال ۱۳۹۲، انتخابات مجازی برای ایرانیان برگزار کرد تا به یکی از بیست نامزدی که او در سایت خود معرفی کرده بود، رای دهند.
او غیر از هشت نامزد تایید شده در شورای نگهبان، نام محمد خاتمی، میرحسین موسوی، مهدی کروبی، هاشمی رفسنجانی، مصطفی تاجزاده، احمد زیدآبادی، جعفر پناهی، رضا پهلوی، مریم رجوی، نسرین ستوده، نرگس محمدی و اسفندیار رحیم مشایی را نیز در فهرست نامزدهای مورد نظر خود گنجانده بود.
رئیس فدراسیون شطرنج ایران درباره مخالفت کاسپاروف با میزبانی ایران، به رونامه شرق گفته: «او کاندیدای احراز سمت ریاست فدراسیون جهانی بود و چون رای نیاورد با فیده در افتاده. از قضیه میزبانی ایران سوءاستفاده کرده تا فدراسیون جهانی را با چالش مواجه کند.»
همزمان با شدت گرفتن بحث در رسانههای رسمی و شبکههای مجازی پیرامون موضوع مسابقات شطرنج، رقابتهای سنگنوردی نوجوانان و جوانان آسیا به میزبانی ایران برگزار شد.
رشتهای که انجام آن با پوشش اسلامی بسیار دشوار است. با این حال، تیمهای خارجی ناگزیر بودند با حجاب اسلامی در مسابقات شرکت کنند.
صداوسیمای ایران طبق جدول پخش شبکه ورزش تلویزیون، هشت ساعت از رقابتها را به صورت زنده پخش کرد اما حتی هشت ثانیه از مسابقات زنان را هم به تصویر نکشید!
عکسهای منتشر شده از تیمهای خارجی نشان میدهد اغلب آنها چندان هم مقید به رعایت حجاب نبودهاند و از البسه رسمی مورد تایید جمهوری اسلامی، فقط بخشی از موی سرشان را پوشاندهاند.
با این حال، بحثی درباره دشواری سنگنوردی با پوشش اجباری در نگرفت و در رسانههای بینالمللی، نقدی درباره تحمیل حجاب به تیمهای خارجی به چشم نمیخورد.
در اظهارات آقای پهلوانزاده، اشارهای هم به اسراییل وجود دارد: «در میزبانی مردان محدودیت داریم؛ چون اسرائیل در این بخش حضور دارند و نمیتوانیم میزبانی کنیم. در مسابقات زنان چون اسرائیل نمایندهای نداشت، میزبانی را گرفتیم.»
با توجه به زمان باقی مانده تا مسابقات جهانی، مشخص نیست اگر اسرائیل متقاضی مشارکت در رویداد جهانی باشد آیا فدراسیون جهانی، میزبان را تغییر خواهد داد؟
آنها بازیکنی در جمع ۶۴ شطرنجباز حائز الشرایط ندارند اما هر کشوری که عضو فدراسیون جهانی باشد، حق دارد مربیان یا مسئولین خود را برای نظارت بر مسابقات جهانی، به شهر میزبان رقابتها اعزام کند.
در تیم ایران، میترا حجازیپور که پارسال عنوان قهرمانی آسیا را به دست آورد از سوی فیده، سهمیه حضور در رقابتهای قهرمانی جهان را در اختیار دارد.
فیده به میزبان مسابقات، مجوز حضور دو شطرنجباز دیگر را میدهد. ایران نیز سارا خادمالشریعه را به عنوان نفر دوم انتخاب کرده. گزینش سومین بازیکن به عهده کادر فنی است.
نازی پاکیدزه از تیم آمریکا در توضیح دلایل مخالفت خود، به روزنامه تلگراف گفته است: «قابل قبول نیست که رقابتها در جایی برگزار شود که زنان در آن مجبور هستند حجاب داشته باشند.»
اما پهلوانزاده رئیس فدراسیون شطرنج ایران در مصاحبه با روزنامه شرق، مدعی شده است: «مطمئن باشید همین بازیکن که به حجاب اجباریاش اعتراض دارد، به تهران میآید و در مسابقات شرکت میکند. همتیميهای او بارها به تهران آمده و حتی در لیگ ما هم شرکت کردهاند.»