لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۴۱

نوروز در قلب بریتانیا


روزهای شنبه و یکشنبه، اول و دوم فروردین ماه امسال خیل بازدیدکنندگانی که از سراسر جهان برای گردش و تماشای دیدنی‌ها به موزه فخیم بریتانیا یا بریتیش میوزیم "British Museum " در لندن پا گذاشتند با آهنگ‌های ایرانی وطنین دلپذیر «یارمبارک باد» مورد استقبال قرار گرفتند.

در این میان بسیاری از خانواده ها و افراد ایرانی –به خصوص کسانی که فرزندان خردسال دارند- دیده می‌شدند که از حال و هوای نوروز در چنین مکانی دچار شوق و شعف شده و از حفظ تاریخ و سنت‌های هزاران ساله‌اشان در دیار غیر به هیجان آمده بودند.

شرکت در جشن نوروز در چنین مکان بین‌المللی اشک شادی و غم بر چهره برخی قدیمی‌ترها روان کرد.

بانی معرفی وبرگزاری جشن نوروز در بریتیش میوزیم شرلی القانیان -مدیر و موسس بنیاد سحر ایران زمین- یا Magic of Persia (جادوی پارس)- است.

او به رادیو فردا می‌گوید چندین سال است که برای برقراری جشن‌های نوروزی ایران در موزه‌های لندن تلاش کرده است و این چهارمین سالی است که نوروز و سیزده به‌در را در موزه‌های لندن جشن می‌گیرد و معرفی می‌کند.

او برای سال بعد نیز قرارداد مشابهی با همین موزه دارد و بودجه این جشن را نیز بنیاد سحر ایران زمین تامین می‌کند.

در حال حاضر دو نمایشگاه از ایران نیز در بریتیش میوزیم دایر است؛ نمایشگاه شاه عباس [ببینید: شاه عباس در موزه بریتانیا ] و نمایشگاه جهان پهلوان تختی که عکس‌ها و آگهی‌های آن بر ستون های ورودی و گوشه و کنار سالن موزه دیده می‌شود.

اما با ورود به صحن معظم و پرنور موزه در روز نوروز اولین صحنه‌ای که بیش از همه جلب توجه می‌کند، بساط خیمه شب بازی بهروز غریب‌پور و همکارانش است.


سیاه‌بازی در موزه بریتانیا (عکس از رویا القانیان)

صحنه نمایش با پرده سرخ رنگ زری دوزی تزئین شده در بالای آن مجسمه باز هم سرخ رنگ «هیچ» از پرویز تناولی هنرمند پرآوازه ایران جلوه می‌کند. در دو طرف پرده بهروز غریب پور و یکی از همکارانش ضرب و دایره زنگی می‌زنند و عروسک‌های خیمه شب بازی با لباس‌ها و تزئینات ایران ِ قدیم، نمایش «عروسی سلیم آقا» را اجرا می‌کنند.

به دور این صحنه نمایش بچه‌ها و برخی بزرگترها روی زمین نشسته‌اند و شش دانگ حواسشان پی ِ قصه است. گاه شلیک خنده و گاه صدای دست زدنهای آن‌ها با آهنگ نمایش هم‌آوا می‌شود.


در قسمتهای دیگر صحن موزه در هر گوشه برنامه ای در حال اجراست؛ در یک گوشه بچه‌ها تخم مرغ رنگ می‌کنند. در گوشه‌ای دیگر با کاغذ و رنگ، ماهی‌های نوروزی درست می‌کنند، روی میزی سفره هفت سین زیبایی چیده شده و به همین منوال جنبه‌های دیگر نوروز در فضایی شاد و پر جنب و جوش معرفی شده است.

در این میان یک نفر در هیئت پادشاهان ایران با چند تن از همراهان سکه‌های طلانمای ِ عیدی بین بازدید کنندگان پخش می‌کند، که یکی از آن‌ها هم نصیب رادیو فردا شد!

چون سکه شهران طبری در پایان مراسم گم شد و نمی‌توانیم آن را در وب‌سایت رادیو فردا نشان دهیم، رادیو فردا به شما سکه‌های دیگری نشان می‌دهد.

در صحبتی که با چند نفر از جهانگردان داشتم همگی از چنین برنامه غیر معمولی در موزه ابراز تعجب و در عین حال رضایت می‌کردند و می‌گفتند این بار در کنار دیدنی‌های موزه شاهد برنامه زنده و آموزنده‌ای بودند که حکایت از هزاران سال تاریخ و تمدن ملتی کهن می‌کند و سوغاتی که از این بازدید به مملکت خود میبرند سوغاتی تازه و به یاد ماندنی است.
XS
SM
MD
LG