لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۳۵

فرو ریزی بازرگانی بین المللی در سال ۲۰۰۹


در گزارشی که دوشنبه بیست و سوم مارس انتشار یافت، اقتصاددانان سازمان جهانی تجارت پیشبینی می‌کنند که برای نخستین بار پس از جنگ جهانی دوم، حجم بازرگانی میان کشورها در سال جاری میلادی نه در صد سقوط خواهد کرد.

این سقوط، بر پایه همان پیشبینی، برای کشورهای پیشرفته -ده در صد و برای کشور های در حال توسعه -دو تا سه در صد خواهد بود.

در پی اوجگیری بحران مالی در سپتامبر سال گذشته میلادی، رشد اقتصاد جهانی به سرعت رو به کاهش گذاشت و این احتمال وجود دارد که برای نخستین بار پس از بحران اقتصادی سال های ۱۹۳۰ میلادی، در سال جاری میلادی به زیر صفر سقوط کند. این سقوط به شدت بر بازرگانی بین‌المللی تاثیر گذاشته و حجم داد و ستد میان کشورها را به گونه‌ای چشمگیر کاهش داده است.

اقتصاددانان سازمان جهانی تجارت آمار مندرج در گزارش روز دوشنبه را موقت ارزیابی می‌کنند و می‌گویند که با توجه به تکان‌های موجود در اقتصاد بین‌المللی، ارزیابی‌های کنونی درباره بازرگانی بین المللی در سال ۲۰۰۸ و چگونگی تحول آن در سال جاری میلادی طبعا با تردیدهای فراوان همراه است.

در تفسیری درباره این آمار، «پاسکال لامی» مدیر کل سازمان جهانی تجارت هشدار داد که هزاران فرصت شغلی وابسته به بازرگانی بین‌المللی رو به نابودی می‌روند. آقای لامی این وضعیت را وخیم توصیف کرد و افزود که اگر ملت‌ها بیش از بیش به سیاست‌های معطوف به حمایت از تولیدات داخلی از راه بستن مرزها متوسل شوند، وضع از آنچه هست وخیم‌تر خواهد شد.

مدیر کل سازمان جهانی تجارت گفت کشور ها باید بدانند که اگر مرزهایشان را ببندند، طرف‌های تجاری شان به همان حربه متوسل خواهند شد و در نتیجه همه زیان خواهند دید. او از رهبران ۲۰ قدرت صنعتی و نوظهور، که دوم آوریل آینده برای مقابله با بحران در لندن اجتماع خواهند کرد، در خواست کرد برای مقابله با خطر بسته شدن مرز های بازرگانی، متحد شوند.

جایگاه ایران

آمار بازرگانی بین‌المللی که دیروز منتشر شد نشان می‌دهد که در سال ۲۰۰۸ میلادی، ارزش بازرگانی بین المللی کالاها (بدون محاسبه خدمات) با ۱۵ در صد افزایش نسبت به سال پیش، به ۱۶ هزار و ۱۲۷ میلیارد دلار رسید.

در سال گذشته میلادی آلمان با هزار و ۴۶۵ میلیارد دلار صادرات بار دیگر در صدر صادر کنندگان کالا در جهان قرار گرفت. چین، آمریکا، ژاپن و هلند به ترتیب در ردیف‌های دوم تا پنجم جای دارند.

از لحاظ واردات کالا، کشور های آمریکا، آلمان، چین، ژاپن و فرانسه به ترتیب در ردیف‌های اول تا پنجم قرار می‌گیرند.

ایالات متحده آمریکا سال گذشته دو میلیارد دلار کالا وارد و تنها هزار و ۳۰۰ دلار کالا صادر کرده است. به بیان دیگر کسری موازنه بازرگانی آمریکا در سال گذشته میلادی به هشتصد و شصت و شش میلیارد دلار رسید.

اگر صادرات بیست و هفت کشور اتحادیه اروپا را در یک مجموعه قرار دهیم و این اتحادیه را یک کشور به شمار آوریم، ایران در سال ۲۰۰۸ میلادی از لحاظ صدور کالا بیست و سومین قدرت بازرگانی بین‌المللی بوده است.
گزارش سازمان جهانی تجارت می‌گوید که صادرات کالا توسط ایران در سال ۲۰۰۸ میلادی، با یک جهش سی و یک درصدی نسبت به سال قبل، به ۱۱۶ میلیارد دلار رسید. بدین سان ایران، در سال گذشته میلادی، یک در صد صادرات جهان را تامین کرده است.

اگر صادرات بیست و هفت کشور اتحادیه اروپا را در یک مجموعه قرار دهیم و این اتحادیه را یک کشور به شمار آوریم، ایران در سال ۲۰۰۸ میلادی از لحاظ صدور کالا بیست و سومین قدرت بازرگانی بین‌المللی بوده است.

این جایگاه را ایران طبعا مدیون اوج‌گیری بهای نفت در سال گذشته میلادی است. به بیان دیگر با سقوط بهای نفت در سال جاری، جایگاه ایران در بازرگانی بین‌المللی نیز به همان اندازه سقوط خواهد کرد.

در سال ۲۰۰۸ میلادی، در میان کشور های هم‌منطقه ایران، عربستان سعودی با صدور ۳۲۹ میلیارد دلار دهمین صادر کننده کالا در جهان و امارات متحده عربی با صدور ۲۳۲ میلیارد دلار، سیزدهمین صادر کننده جهان بوده است.
XS
SM
MD
LG