لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۱۹

اسفندیار رحیم مشایی؛ چشم اسفندیار ِ دولت دهم؟


اسفندیار رحیم مشایی:
متولد آبان ۱۳۳۹، دانش‌آموخته رشته مهندسی الکترونیک در دانشگاه صنعتی اصفهان، در تیرماه ۱۳۸۸ به سمت معاون اول رئیس‌ دولت دهم ایران انتخاب شد.

این انتصاب با واکنش‌های فراوانی در میان مخالفان و حتی برخی از حامیان احمدی‌نژاد روبه‌رو شد.

اسفندیار رحیم مشایی در دولت نهم، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران بود.

اسفندیار رحیم مشایی پدر عروس محمود احمدی‌نژاد است.
بسیج دانشجویی، محمود احمدی نژاد را تهدید به مقابله علنی می کند؛ حسین شریعتمداری نماینده رهبر جمهوری اسلامی در کیهان به احمدی نژاد هشدار می دهد؛ احمد خاتمی از عضو مجلس خبرگان رهبری، خطاب به احمدی نژاد می‌گوید: شما به مراجع تقلید دهن کجی کردید؛ سخنگوی فراکسیون خط امام در مجلس می گوید : طرح عدم کفایت احمدی نژاد، از راهکارهای پیش روی نمایندگان است...

هنگامی که همه این انتقادهای تند و صریح از جانب کسانی که اکثرا جزو اصولگراهای مدافع محمود احمدی نژاد هستند، به گوش می رسد، و آن هم در شرایطی که اعتراضات به معرفی او به عنوان پیروز انتخابات، خیابان ها و رسانه ها را پوشانده، ابتدا به نظر می رسد که بحث، بر سر انتخابات است؛ اما اینطور نیست.

همه این اعتراضات نه به نتایج انتخابات، بلکه به انتصاب اسفندیار رحیم مشایی رييس سازمان ميراث فرهنگی و گردشگری، از سوی محمود احمدی نژاد به سمت معاون اولی ریاست جمهوری در کابینه بعدی ابراز شده است.

پیش از این برخی اظهارات و اقدامات اسفندیار رحیم مشایی، از جمله ابراز دوستی مردم ایران و اسرائیل، خشم مسئولین نظام، و حتی واکنش شخص آیت الله خامنه ای را به دنبال داشته است.

اسفندیار رحیم مشایی، پدر عروس محمود احمدی نژاد است.

آیا پدر عروس محمود احمدی نژاد، پاشنه آشیل کابینه اوست؟

این پرسش نخست رادیو فردا است، از جعفر آیین پرست نماینده مجلس هفتم شورای اسلامی:

قبل از پاسخ به این سئوال شما این نکته را بگویم که آقای احمدی نژاد با توجه به اینکه از اوایل مسئولیت‌اشان در دولت نهم و بعد از گذشت مدتی از عملکردشان، در بین خود اصولگرایان تشتت آرایی در رابطه خود آقای احمدی نژاد وجود داشت. مواضعی که اصولگرایان در رابطه با عملکرد آقای احمدی نژاد داشتند به خاطر همین رویه‌های سلیقه‌ای و تصمیمات فردی ایشان بوده که بدون مشورت با نزدیکان خودش و حتی مشاوران و هوادارانش، مخصوصاً در مورد انتصاباتی که داشتند در بین وزرا و معاونان و روسای سازمان‌های مختلفی که وابسته به نهاد ریاست جمهوری بوده‌اند. در رابطه با آقای مشایی هم که آقای احمدی نژاد پایشان را در یک کفش کرده‌اند و علیرغم مخالفت‌هایی که با عملکرد آقای مشایی، که حتی مورد اعتراض برخی از مراجع عظام بوده و مسئولیت‌های مختلفی که آقای مشایی داشتند و تصمیماتی که آقای مشایی در رابطه با مسائل بین المللی داشتند مورد اعتراض قرار گرفتند، دوباره آقای احمدی نژاد مصرانه از ایشان حمایت کرد. این بار هم که ریاست جمهوری دهم را احراز کردند، و کاری به چگونگی احراز آن ندارم، بعد از انتخابات با توجه به اینکه در مجلس هم نیازی نیست که برای مشاوران و معاونان رای اعتمادی گرفته شود، با توجه به اختلافاتی که میان برخی اصولگرایان وجود داشت، پیش از پایان دولت نهم از همین الان اقدام به انتخاب معاونانش گرفته از جمله جابه‌جایی آقای داودی با آقای مشایی کردند...

سئوال من هم همین است. باوجود تمام مخالفت ها مانند مسئله طرح دوستی بین مردم ایران و اسرائیل که از طرف آقای مشایی مطرح شد، حتی باعث انتقاد آیت الله خامنه ای هم شد در مقطعی، این اراده، با توجه به تمام مواردی که اشاره کردید، برای انتصاب آقای رحیم مشایی به چه علتی است؟
آقای احمدی نژاد چه چیزی را دنبال می کند با اصرارش بر انتصاب آقای رحیم مشایی؟


این نشان می‌دهد که آقای احمدی نژاد علیرغم اینکه مورد توجه و حمایت اکثر مسئولان حکومتی بودند، خیلی مستبدانه و در عین حال متکی به اعتمادی که نسبت به خودش دارد، دوباره اقدام به چنین انتصابی کرده است. ایشان در این مقطع همه چیز را تمام شده می‌داند و آخرین دوره ریاست جمهوری‌اشان است، نیازی به تایید صلاحیت و یا حمایت و عدم حمایت ندارند. ایشان امروز یک رئیس جمهوراند و علیرغم اینکه قبل از اینکه اقدام به انتخاب و معرفی وزار کند، بایستی حکم تنفیذ بگیرند و بعد از مراسم تحلیف اقدام به انتخاب معاونان کند. ایشان پیش از پایان دوره نهم ریاست جمهوری اقدام به چنین انتصابی کرده است. به‌نظر من آقای احمدی نژاد بیش از روابط با آقای مشایی برپایه مسائل مسئولیتی و دیدگاههای نزدیک، به سبب روابط خانوادگی و تقویت کردن بیشتر کابینه فامیلی از همین حالا این جابه‌جایی‌ها را انجام داده، حتی آقای زرینبافان را به‌عنوان معاون و ریاست بنیاد شهید انقلاب اسلامی معرفی کرده است. من فکر می‌کنم آقای احمدی نژاد بر اساس اعتقادی که به مدیریت خودش دارد، این کار ها را انجام می‌دهد.

به‌نظر شما، این اصرار بر حضور آقای رحیم مشایی در سمتی که برایشان تعیین شده، موجب تزلزل موضع آقای احمدی نژاد نخواهد شد؟ با توجه به اینکه از روزی که ایشان بعنوان رئیس جمهور بعدی اعلام شدند، خیلی‌ها مثلاً روزنامه کیهان یا شخص آیت الله خامنه‌ای یا چهره‌هایی از اصولگرایان ازشان دفاع کردند. ولی الان می‌بینیم که نه به خاطر نتایج انتخابات بلکه به خاطر انتصاب آقای رحیم مشایی این افراد در روبه روی آقای احمدی نژاد قرار گرفته‌اند. به‌نظر شما این موضوع تا چه حد موجب تزلزل دولت بعدی خواهد شد؟


من فکر می‌کنم این موضوع سبب ایجاد تزلزل در مدیریت ایشان نخواهد بود. چون اگر این احساس را داشتند چنین کاری انجام نمی‌دادند.

سخنگوی فراکسیون خط امام مجلس شورای اسلامی، آقای داریوش قنبری، روز شنبه گفتند که طرح عدم کفایت آقای احمدی نژاد از راه‌کارهای پیش روی نمایندگان است. بنظر شما این تا چه حد محتمل است؟

با توجه به مخالفت‌هایی که در رابطه با مدیریت آقای احمدی نژاد صورت می‌گیرد، از سوی اصولگرایان سنتی و اصلاح طلب، اصلاح طلبان و فراکسیون اقلیت مجلس- چنین استنباط می‌شود که احتمال دارد در جریان رای اعتماد برای آقای احمدی نژاد در زمان معرفی کابینه، مخالفت‌های شدیدی به وجود بیاید. ولی من با توجه به شناختی که از روحیه نمایندگان و عملکرد آنها دارم با توجه به صلاح و مصلحت‌های اداری که بین خودشان دارند، این احتمال را می‌دهم که علیرغم مخالفت‌ها، نهایتا منجر به مصلحت اندیشی و تصمیمی بشود در حمایت از آقای احمدی نژاد. این را هم قبول دارم که آقای قنبری و سایر اعضای فراکسیون اقلیت مجلس مصمم‌اند که در هنگام رای اعتماد کابینه ایشان، در مجلس حضور پیدا نکنند و یا ترتیبی اتخاذ شود که رای بر عدم صلاحیت برای ریاست جمهوری بگیرند که این پیش‌بینی‌ها بنا به اصول باید درست از آب در بیاید. ولی این فضایی که بر مجلس هشتم حاکم است، من پیش بینی می کنم که متاسفانه ممکن است منجر به حمایت مجدد و یک نوع آشتی سیاسی بین مخالفان در بین اصولگرایان و سایر اقلیت ها در مجلس صورت گیرد.
XS
SM
MD
LG