دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات، در موضعگیری تازهای، از پادشاه عربستان سعودی خواسته است برای ایجاد اتحاد در میان کشورهای عربی تلاش کند. آقای ترامپ ساعاتی پیش از این در توئیتر خود به طور تلویحی از قطع رابطه برخی کشورهای عربی با قطر حمایت کرده بود.
رئیسجمهوری ایالات متحده ۱۶ خرداد ماه در حساب کاربری خود در توئیتر گفته بود «در جریان سفر اخیرم به خاورمیانه اشاره کردم که تقویت ایدئولوژی افراطی دیگر ممکن نیست. رهبران (عربی) انگشت اشاره را به سمت قطر رفتند- نگاه کنید!»
او سپس در توئیت دیگری نوشت «عالی است که میبینیم دیدار با پادشاه عربستان سعودی و رهبران ۵۰ کشور اکنون جواب میدهد. آنها اعلام کردند که موضع سرسختتری در قبال افراطیگری اتخاذ میکنند، و اشاره آنها هم به قطر بود. شاید این نقطه آغازی بر پایان وحشت از تروریسم باشد!»
↵در مورد گفتههای رئیسجمهوری آمریکا بیشتر بخوانید
ساعاتی پس از انتشار توئیتهایی که در رابطه با قطع رابطه عربستان، مصر، امارات و چند دولت عربی دیگر و نیز کشور مالدیو با قطر منتشر شده، گزارش شد که رئیسجمهوری ایالات متحده با سلمان، پادشاه عربستان، گفتوگوی تلفنی داشته و علیه منزوی کردن قطر موضع گرفتهاست. ترامپ گفته اتحاد میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس، که قطر نیز عضو آن است، «برای مقابله با تروریسم و برقراری ثبات در منطقه، حیاتیست».
کشورهای عربی که با قطر قطع رابطه کردهاند، دوحه را به «حمایت از گروههای افراطی، تروریستم و دخالت در امور داخلی» خود و دیگران، از جمله با حمایت از گروههایی مانند «اخوانالمسمین» یا «حماس» متهم کردهاند. آنچه قطر رد کرده و در عین حال میگوید شهروندان کشورش هدف «تنبیه جمعی» قرار گرفته و کشورهای دیگر در تلاش برای «دیکتهکردن خواست» خود به دوحه هستند. چند کشور عربی که با قطر قطع رابطه کردهاند، در عین حال مسیرها و پایانههای هوایی، زمینی و دریایی خود را نیز به روی این کشور بستهاند. قطر به واردات مواد اولیه، مانند مواد غذایی از کشورهای دیگر نیازمند است.
وزیر خارجه قطر به شبکه بیبیسی گفته است کشورهای عربی با منزوی کردن قطر و مردمش، دست به یک تنبیه جمعی زدهاند
عمان و کویت کشورهایی هستند که به جمع قطعرابطهکنندگان نپیوستهاند. اردن نیز روابط خود را محدود کردهاست.
کاخ سفید آمریکا میگوید در تماس تلفنی میان ترامپ و سلمان، دو طرف در مورد روشهای مقابله با تامین منابع مالی گروههای تروریستی نیز گفتوگو کرده و خواستار مقابله با «شیوع افراطیگری به وسیله هر کشوری در منطقه» شدهاند.
«واشینگتن میانجیگری نخواهد کرد»
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام وزارت خارجه ایالات متحده میگوید، با وجود آنکه شماری بالغ بر هشت هزار تن از نیروهای ارتش آمریکا در قطر هستند، اما واشینگتن قصد ندارد در جریان تنشهای بهوجودآمده میانجیگری کند؛ چراکه این موضوع باید توسط کشورهای منطقه حلوفصل شود.
این مقام وزارت خارجه به ابراز تمایل کویت و ترکیه برای میانجیگری و رایزنی میان طرفها اشاره کردهاست.
روز گذشته رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه گفته بود، اقداماتی چون تحریم برای انزوای قطر «هیچ مشکلی را حل نمی کند» و افزوده بود آنکارا از همه توان خود برای حل این بحران استفاده خواهد کرد.
وزارت خارجه ایالات متحده میگوید قطر در حال حاضر پیشرفتهایی در زمینه مقابله با ارسال منابع مالی برای گروههای تروریستی داشته، اما باید اقدامات بیشتری انجام دهد.
امیر کویت با پادشاه عربستان دیدار کردهاست
«شروط» عربستان
وزارت خارجه عربستان سعودی، ۱۶ خرداد ماه اعلام کرد قطر برای پایان دادن به انزوای فعلی، باید گامهایی بردارد، از جمله به حمایت خود از گروه شبهنظامی حماس و نیز اخوانالمسلمین پایان دهد.
عادل جبیر، وزیر خارجه عربستان، در پاریس به خبرنگاران گفته است «به اندازه کافی تحمل کردهایم و تصمیم گرفتیم که اقدام کنیم. هیچ کس نمیخواهد به قطر صدمه بزند. این قطر است که باید تصمیم بگیرد در این مسیر یا به سمت دیگر حرکت کند».
از سوی دیگر وزیر خارجه قطر در مصاحبهای با شبکه خبری «الجزیره» گفته است کشورش در پی تلافی کردن اقدامات چند کشور عربی نیست اما از اینکه رقبای منطقهای «قصد دارند خواستههای خود را بر قطر تحمیل کرده و در مسائل داخلی این کشور دخالت کنند» ناراضیست.