خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، میگوید انتشار خبرهایی در مورد شیوع استفاده از شربت ذرت به عنوان جایگزینی شیرینکننده در شیرینیسازیها، «نگرانیها» در این مورد و بیماریهای ناشی از آن را افزایش داده است.
یک هفته پیش از این آزیتا حکمتدوست، عضو کمیته علمی نخستین کنگره بینالمللی تغذیه در ایران، هشدار داده بود «شیرینیفروشیها به جای شکر بیشتر از شربت ذرت که دارای نوعی قند است که فرد را در معرض خطر ابتلا به سندروم متابولیک و بیماری کبد چرب قرار میدهد، استفاده میکنند.»
به گزارش خبرگزاری فارس این محقق ایرانی گفته بود ۱۰ سال پیش شمار مبتلایان به بیماری کبد چرب [غیر الکلی] در ایران زیر ۱۰ درصد بوده است، در حالیکه این شمار اکنون به ۳۰ درصد میرسد.
دکتر مرجان عجمی، استادیار گروه تحقیقات سیاست گذاری علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، هشتم آذر ماه به خبرگزاری ایرنا گفته است «مصرف شربت ذرت که درصنعت شیرینیسازی استفاده میشود، به دلیل فروکتوز بالا باعث افزایش تولید تری گلیسیرید و چربی در بدن میشود، که خطر بروز بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهد.»
دکتر عجمی با تاکید بر اینکه استفاده از شربت ذرت، از اقلام پایه کنونی در رشته شیرینیپزی است، میگوید باید اقدامی در مورد اصلاح این روش در ایران صورت گیرد.
به گفته این پزشک مقدار فروکتوز و گلوکز در شکر معمولی با هم برابر است اما در شربت فروکتوز ذرت، میزان فروکتوز بسیار بالا است؛ آنچه باعث شیرینتر شدن این شربت و نیز بیماریهای ناشی از آن از سرطان تا کبد چرب میشود.
موضوع افزایش بیماری «کبد چرب» در ایران پیشتر نیز مطرح شده بود و هشدارهایی را از سوی چهرههای پزشکی و سلامت در پی داشته است.
علاوه بر خانم حکمتدوست، دکتر رضا ملک زاده، رئيس ستاد هفته سلامت گوارش، در اردیبهشت ماه گذشته، در یک کنفرانس خبری گفته بود طی ۳۰ سال آینده مهمترین بیماری کبدی، بیماری «کبد چرب» خواهد بود.
شربت ذرت، از نشاسته ذرت تهیه میشود و در برگیرنده مالتوز و الیگوساکراید است.
این شربت در مواد غذایی تجاری از جمله به عنوان حجمدهنده یا شیرینکننده استفاده میشود.
برخی مطالعات بینالمللی در مورد شیوع بیشتر دیابت نوع دوم در پی افزایش استفاده از شربت ذرت هشدار دادهاند.