با اجرایی شدن توافق اتمی، وزارت نفت ایران اعلام کرد طرح اولیه افزایش ۵۰۰ هزار بشکهای صادرات نفت کشور، از روز یکشنبه ۲۷ دی ماه آغاز شده است.
به گزارش خبرگزاری رسمی ایران، ایرنا، با اجراییشدن برنامه جامع اقدام مشترک، «برجام»، «همه محدودیتهای مربوط به افزایش صادرات نفت خام ایران لغو شدهاست».
مقامهای وزارت نفت ایران گفتهاند صادرات از یک ملیون بشکه کنونی در روز، به دو میلیون بشکه در روز افزایش پیدا خواهد کرد.
بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت گفته است «معتقدیم بلافاصله پس از لغو تحریمها بتوانیم تولید نفت خود را نیممیلیون بشکه در روز و پس از شش تا هفت ماه نیز مجموع تولید نفت را یک میلیون بشکه در روز افزایش دهیم.»
تحریمها علیه تهران، صادرات نفت ایران و نیز کسب درآمد از طریق آن را به طور محسوسی کاهش داده بود. بخش زیادی از درآمد نفتی نیز در دیگر کشورها، بلوکه شده است که با اجرایی شدن توافق اتمی، پولهای بلوکهشده آزاد خواهند شد.
مشتریان عمده ایران طی سالهای گذشته، چین، هند، ژاپن، کره جنوبی و ترکیه بودند که همانها نیز واردات خود را از ایران کاهش داده بودند.
وزارت نفت ایران طی ماههای گذشته مدل جدیدی از قراردادهای نفتی با سرمایهگذاران خارجی را رونمایی کرده است. بر اساس این مدل، قراردادها طولانیمدت بوده، شرکتهای خارجی از جمله خود قادر به فروش بخشی از نفت ایران هستند و از سوی دیگر قرار است به طرفهای ایرانی فناوری روز را نیز منتقل کنند. [جزئیات مدل جدید قراردادهای نفتی ایران]
در حال حاضر بهای نفت نزدیک به ۳۰ دلار در هر بشکه است. در دوره ریاستجمهوری محمود احمدینژاد، وقتی تحریمهای گسترده بینالمللی علیه ایران آغاز شد، بهای نفت زمانی از ۱۴۰ دلار در هر بشکه نیز گذشته بود.
برخی تحلیلها حاکیست که پایان یافتن عملی تحریمها علیه تهران بر بازار نفت تاثیر خواهد گذاشت و احتمالا در آینده نزدیک بهای آن باز هم افت پیدا خواهد کرد.
بهای استخراج نفت در ایران در مقایسه با بسیاری از کشورها کمتر است، اما از سوی دیگر صنایع و فناوریهای مربوط به استخراج نفت در این کشور، قدیمیست. در عین حال عربستان سعودی، کشوری با روابط پرتنش با ایران، به طور گستردهای بر عملکرد سازمان کشورهای صادرکننده نفت، «اوپک»، که ایران نیز عضوی از آن است، تاثیرگذار است.