یک مقام ارشد وزارت خارجه ایران میگوید از رسانههای ایران «انتظار میرود» برای «جلوگیری از التهاب در میان مردم» هر اقدامی از سوی نهادهای حکومتی در ایالات متحده را «فوری و بدون ارزیابی دقیق به حساب نقض تفاهم هستهای نگذارند».
حمید بعیدینژاد، مدیر کل امور سیاسی و بینالمللی وزارت خارجه، ۹ دی ماه گفته است اگر محدودیتهای تصویبشده مسافرتی به آمریکا، «همانطور که نوشته شده اجرا شود»، «نقض» توافق هستهایست و با «واکنش جدی» تهران مواجه خواهد شد.
او در عین حال افزوده است احتمال مصادره اموال بانک مرکزی و موضوع پرداخت غرامت به قربانیان حوادث تروریستی، ربطی به توافق اتمی ندارد.
این مقام وزارت خارجه ایران توضیحی در مورد واکنشی احتمالی ایران به قوانین جدید مسافرتی در آمریکا نداده است. اما اضافه کرده است «وزیر خارجه آمریکا در همین چارچوب به ایران تعهد داده که قطعا دولت آمریکا از چنان اختیاراتی برخوردار است که این مصوبه کنگره را به نحوی اجراء کند که نفیکننده تعهدات آمریکا در برجام نباشد».
در پایان آذر ماه قانون تازهای در ایالات متحده تصویب شد که محدودیتهایی را برای معافیتهای ویزایی به آن کشور ایجاد میکند؛ این قانون از جمله از شهروندان ۳۸ کشور معاف از روادید به آمریکا میخواهد، در صورت سفر به ایران، عراق، سوریه یا سودان از سال ۲۰۱۱ به اینسو، برای سفر به آمریکا ویزا بگیرند.
محدودیتهای تازه، موجی از واکنشها را در میان مقامهای ایرانی سبب شده است. برخی از آنها از احتمال «تناقض» آن با توافق اتمی ۲۳ تیر ماه سخن گفتهاند.
پیش از این وزیر خارجه آمریکا در نامهای به وزیر خارجه ایران گفته بود این قانون طوری اجرا خواهد شد که «مانعی برای منافع اقتصادی مشروع ایران ایجاد نخواهد کرد».
اما از سوی دیگر همین نامه جان کری، در خود آمریکا نیز موجی از انتقادها و سرزنشها را در پی داشت.
حمید بعیدینژاد در عین حال به موضوع پرداخت غرامت به گروگانهای سفارت آمریکا در تهران و احتمال «مصادره اموال» بانک مرکزی در آمریکا برای پرداخت غرامت به قربانیان «حوادث تروریستی» نیز واکنش نشان داده است.
او میگوید این وقایع ارتباطی به توافق هستهای ندارند و «عجیب: برخورد شتابزده برخی رسانهها در ایران در گره زدن این دو اقدام اخیر در کنگره آمریکا به تفاهم هستهای است».
او اشارهای به نام رسانههایی که از آنها سخن گفته، نکرده است.
گفتههای تازه آقای بعیدینژاد در حالی منتشر میشود که گزارشهایی در مورد تهیه تحریمهای تازه علیه تهران در آمریکا، به خاطر «برنامه توسعه موشکی» ایران نیز منتشر شده است.
بنا بر گزارشها وزارت خزانهداری ایالات متحده در جریان توافق اتمی، این حق را برای خود محفوظ داشته که تحریمهایی را علیه ایران، در صورت توسعه برنامه موشکی، یاری دادن به «تروریسم بینالمللی» یا نقض حقوق بشر وضع کند.
آزمایش موشکی اخیر ایران با انتقادهایی در ایالات متحده روبهرو است که همچنان نیز ادامه دارد.
ایران در حال اعمال محدودیتها بر برنامه اتمی خود است. در پی این محدودیتها، تحریمهای بینالملل مربوط به این برنامه نیز برداشته خواهند شد.