لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۱۹

سلامی: اگر آمریکا تهدید کند، بسیار خطرناک خواهیم بود


حسین سلامی
حسین سلامی

جانشین فرمانده سپاه پاسداران ایران، در مورد بستن تنگه هرمز «در صورت تهدید آمریکا و شرکای منطقه‌ای آن» هشدار داده و می‌گوید، «در صورت تهدید، برای آمریکایی‌ها بسیار خطرناک خواهیم بود».

حسین سلامی، ۱۴ اردبیهشت ماه در یک برنامه تلویزیونی در ایران گفته‌است: «به آمریکا و شرکای منطقه‌ای آنها هشدار می‌دهیم اگر بخواهند از تنگه هرمز استفاده و ما را تهدید کنند، ما از قانون عبور بی‌ضرر در کنوانسیون دریاها استفاده می‌‌کنیم و اجازه عبور و تردد هیچ کشتی یا شناوری که بخواهد تهدید کند، نمی‌دهیم.»

آقای سلامی اشاره‌ای به ماهیت این «تهدیدها» نکرده است.

بر اساس قوانین مناطق دریایی جمهوری اسلامی، «عبور بی‌ضرر»، به عبور شناورهای خارجی، به جز شناورهای جنگی، زیردریایی‌ها یا شناورهایی با سوخت هسته‌ای، و نیز در صورتی که اقداماتی مانند جمع‌آوری اطلاعات، تمرین، مانور یا مواردی مانند این را انجام ندهند، اطلاق می‌شود.

آقای سلامی در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرده است: «ما واقعا برای آمریکایی‌ها اگر بخواهند تهدید باشند، بسیار خطرناک هستیم و آن را اعلام می‌کنیم.»

این نخستین بار نیست که یک مقام ارشد نظامی در ایران، تهدید به استفاده از تنگه هرمز برای مقابله با دیگر کشورهای جهان، یا کشورهای منطقه‌ای می‌کند.

در برخی موارد پیشین، ایالات متحده به این تهدیدها واکنش نشان داده و گفته است چنین اجازه‌ای را نمی‌دهد. ناوگان پنجم آمریکا در بحرین مستقر است، که به گفته واشینگتن در صورت لزوم با چنین اقدام احتمالی مقابله خواهد کرد.

در عین حال بر پایه گزارش روزنامه نیویورک‌تایمز در سال ۱۳۹۰ دولت آمریکا با ارسال نامه‌ای به آیت‌الله خامنه‌ای، در مورد پیامدهای بستن تنگه هرمز هشدار داده بود.

بنا بر برآوردها بسته شدن تنگه هرمز به قطع موقت جریان صادرات نفت خلیج فارس به بازارها می‌انجامد. تأمین دست‌کم۴۰ درصد نفت جهان، متکی به عبور نفتکش‌ها از خلیج فارس و تنگه هرمز است. البته درآمد خود ایران نیز به طور مشخصی به فروش منابع انرژی وابسته است.

جانشین فرمانده سپاه پاسداران آمریکا را متهم به «عملکرد غیرحرفه‌ای» و «تنش‌زا» کرده و می‌گوید آن کشور، «همه منطقه را با بی‌ثباتی روبه‌رو کرده‌است». سوریه، لیبی، عراق و یمن، از جمله نمونه‌هایی هستند که آقای سلامی در سخنان خود به آنها اشاره کرده‌است.

سوریه پنج سال است که درگیر جنگی داخلی‌ست. ایران از مهم‌ترین حامیان بشار اسد، رئیس دولت مرکزی آن کشور است، که یکی از طرف‌های اصلی جنگ خونین سوریه به شمار می‌رود. در یمن نیز ایران از شورشیان حوثی حمایت می‌کند که دولت آن کشور را سرنگون کردند. ائتلافی به رهبری عربستان سعودی نیز حملاتی گسترده را علیه شورشیان انجام داده‌است. لیبی از زمانی که ائتلافی با محوریت فرانسه و بریتانیا به سرنگونی معمر قذافی، دیکتاتور پیشین آن، کمک کرد، در هرج‌ومرج به سر می‌برد.

در عراق، هم ایالات متحده و هم ایران از دولت آن کشور به رهبری حیدر عبادی حمایت کرده‌ و در نبردها علیه «حکومت اسلامی» نیز به متحدان خود یاری رسانده‌اند.

جانشین فرمانده سپاه معتقد است آمریکا، «تصور بسیار کم‌تری» از «قدرت» نیروهای نظامی ایران دارد. او می‌گوید «آمریکایی‌ها از بازداشت تفنگداران در سال گذشته عبرت بگیرند».

اشاره او به بازداشت گروهی از ملوانان ارتش ایالات متحده در نزدیکی جزیره فارسی است، که در دی ماه گذشته رخ داد. گزارش ارتش آمریکا نشان می‌دهد شناور آنها دچار نقص فنی شده و ملوان‌ها اشتباها وارد آب‌های ایران شده‌اند. واشینگتن از بازداشت ملوان‌ها انتقاد کرده و آن را خلاف عرف‌های حاکم بر آب‌های جهان دانسته‌است. ملوان‌ها اندکی پس از بازداشت، آزاد شدند.

جانشین فرمانده سپاه در بخشی دیگر از مصاحبه تلویزیونی خود تاکید کرده است که ایران به برنامه موشکی خود «قاطعانه» ادامه می‌دهد.

برنامه موشک‌های بالستیک در ایران، هدف تحریم‌های واشینگتن قرار دارد؛ این موضوع در کنار تحریم‌های مربوط به اتهام «حمایت از تروریسم» و یا نقض حقوق بشر، سبب شده‌اند تا هنوز بسیاری از داد و ستدهای مالی ایران و کشورهای خارجی با مشکلاتی روبه‌رو باشد که ناشی از نگرانی عمده بانک‌ها برای انتقال پول است.

تهران می‌گوید برنامه موشکی‌اش اهداف دفاعی دارند. ایران اتهام حمایت از تروریسم را رد می‌کند.

XS
SM
MD
LG