با بالاگرفتن تنشها میان ایران و عربستان سعودی، وزیر خارجه ایالات متحده «مکررا» با مقامهای دو کشور تماس گرفته و آنها را به گفتوگو و کاهش تنشها تشویق کرده است.
وزارت خارجه ایالات متحده، ۱۵ دی ماه گفته است، جان کری، وزیر خارجه آن کشور، طی یک روز گذشته چندین بار با ولعیهد، وزیر خارجه عربستان و نیز وزیر خارجه ایران گفتوگو کرده است.
قرار است آقای کری با دیگر مقامهای منطقه نیز گفتوگوهایی داشته باشد.
جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، به خبرنگاران گفته است «یکی از مسائل اصلیای که جان کری در نظر دارد انجام دهد، کاهش تنشها، بازگرداندن شکلی از آرامش، تشویق به گفتوگو و تعامل بین دو کشور است؛ اما در عین حال تاکید بر این موضوع که برخی مسائل مهم منطقه باقی ماندهاند».
به گفته سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، در صدر این مسائل زنده نگه داشتن مذاکرات وین، برای پایان دادن به بحران سوریه است.
هر دو کشور ایران و عربستان سعودی در مذاکرات صلح سوریه نقش دارند و هر دو کشور هم دو موضع کاملا متفاوت؛ در حالیکه تهران از حکومت اسد حمایت میکند، عربستان از جمله مخالفان سرسخت رئیسجمهوری سوریه است.
تنشها میان ریاض و تهران، در پی اعدام شیخ نمر باقر نمر، روحانی سرشناس شیعه در عربستان، و حمله به سفارت و کنسولگری عربستان در تهران و مشهد بالا گرفته است.
عربستان و گروهی از همپیمانانش روابط خود را با ایران قطع کردهاند.
البته مقامهای سعودی گفتهاند قطع روابط و تنشها، بر مذاکرات در مورد سوریه و یمن تاثیری نخواهد گذاشت.
با این همه تنشهای تازه که بازتاب گستردهای در مجامع و رسانههای جهانی داشته، بدبینیها در مورد وضعیت سوریه و اوضاع منطقه خاورمیانه را افزایش داده است.
جنگ داخلی سوریه با بیش از ۲۵۰ هزار قربانی و میلیونها آواره و پناهجو همچنان در جریان است و مذاکرات و تلاشهای بینالمللی برای پایان دادن به آن هنوز فرجامی پیدا نکرده است.
روابط ایران و عربستان، پیشتر نیز دستخوش تنشهایی شده که به قطع آن برای سالها انجامیده است.
حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان در ایران با محکومیت شورای امنیت سازمان ملل روبهرو شده است.
گروهی از مقامهای سیاسی و نظامی ایران، طی روزهای گذشته، از این حملات انتقاد کردهاند؛ در عین حال هشدارها و تهدیدهایی را نیز، در پی اعدام روحانی سرشناس شیعه در عربستان، متوجه ریاض کردهاند.