لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۴۹

عربستان سعودی روابط خود را با ایران قطع کرد


عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان سعودی، شامگاه یکشنبه از تصمیم این کشور به قطع کلیه روابط با جمهوری اسلامی ایران خبر داد و از دیپلمات‌های ایرانی خواست تا ظرف ۴۸ ساعت خاک عربستان سعودی را ترک کنند.

وزیر خارجه عربستان همچنین گفته است که کلیه دیپلمات‌های این کشور ایران را ترک کرده‌اند، و هم‌اکنون در دوبی به سر می‌برند تا راهی ریاض شوند.

این اعلام کمتر از یک روز پس از حمله معترضان به سفارت عربستان سعودی در تهران صورت می‌گیرد.

در ایران مقام‌های دولتی، و پیشاپیش همه آنها حسن روحانی رئیس‌جمهور، حمله به سفارت عربستان را محکوم کردند.

مقام‌های قضایی همچنین روز یکشنبه از بازداشت ۴۰ تن از عاملان حمله به سفارت عربستان خبر دادند.

ایران و عربستان در سال‌های گذشته، روابط پرتنشی را بر سر مسائل منطقه‌ای به ویژه در موضوع سوریه و یمن داشتند، و این تنش پس از اعدام شیخ نمر، روحانی سرشناس شیعه در عربستان، و به دنبال آن حمله معترضان به سفارت عربستان در تهران به اوج خود رسید.

تصمیم عربستان به قطع روابط با ایران، ساعتی پس از آن اعلام شد که فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، از تماس تلفنی با وزیران خارجه ایران و عربستان سعودی خبر داد و افزود که به آنها در مورد احتمال افزایش تنش در منطقه هشدار داده است.

گرچه خبرهای روز شنبه حاکی از انتقاد اتحادیه اروپا از اعدام دسته جمعی در عربستان و ابزار نگرانی اروپا و آمریکا از تبعات اعدام شیخ نمر، روحانی سرشناس شیعه عربستان بود، اما حمله شنبه‌شب معترضان به سفارت عربستان، انتقادها را به سمت ایران برگرداند.

روز یکشنبه ایالات متحده، حمله به اماکن دیپلماتیک را به شدت محکوم کرد و خواستار حفاظت ایران از سفارت عربستان سعودی شد.

روز یکشنبه در تحولی دیگر در ارتباط با حمله به سفارت عربستان در تهران، وزارت خارجه امارات متحده عربی سفیر ایران در ابوظبی را فراخواند و به «دخالت ایران در حاکمیت سعودی و تجاوز به مقرهای دیپلماتیک در تهران و مشهد» اعتراض کرد.

در همین روز دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس حمله به اماکن دیپلماتیک را محکوم کرد و آن را اقدامی «وحشیانه» خواند.

حمله به سفارت عربستان سعودی در تهران، در بیانیه دبیرکل اتحادیه عرب نیز به «شدیدترین شکل ممکن» محکوم شده است.

در سال‌های پس از پیروزی انقلاب بهمن ۵۷، معترضان دو بار دیگر هم به سفارتخانه‌های کشورهای دیگر حمله کردند که هر دو بار به قطع رابطه انجامیده است.

در آبان ماه ۵۸، دانشجویان پیرو خط امام، سفارت آمریکا در تهران را اشغال کردند و کارکنان آن را به گروگان گرفتند که به دنبال آن روابط دیپلماتیک ایالات متحده و ایران قطع شد. ایران و آمریکا از آن زمان روابط دیپلماتیک ندارند.

در سال ۱۳۹۰ نیز جمعی از دانشجویان بسیجی به سفارت بریتانیا در تهران حمله کردند، که این حادثه نیز قطع رابط ایران و بریتانیا را به دنبال داشت. سفارتخانه بریتانیا در تهران به تازگی بازگشایی شده است.

XS
SM
MD
LG