سخنگوی وزارت خارجه آمریکا میگوید، جان کری، در مورد «برخی سخنان مطرحشده از سوی ترکیه، در پیوند با حمایت، ارتباط یا هر چیز دیگری از طرف آمریکا»، در جریان ترور سفیر روسیه، و به خاطر حضور فتحالله گولن در ایالات متحده، ابراز نگرانی کردهاست.
خبرگزاری آسوشیتدپرس ۳۰ آذر ماه از جان کربی نقل کرده است که نگرانی وزیر خارجه مربوط میشود به «برخی سخنانی که از طرف ترکیه بیان شده و در پیوند با رابطه، حمایت، تاکتیک یا روشهای دیگری که ارتباط پیدا میکند به قتل توصیفناپذیرِ دیروز (سفیر روسیه در آنکارا)، و اینکه آقای گولن اینجا در ایالات متحده است».
آقای کربی افزوده است: «پیش از آنکه نتیجهگیری کنیم، باید اجازه دهیم بازرسان به کار خودشان برسند، و لازم است بگذاریم آنها بر اساس شواهد و واقعیتها به نتیجه برسند».
به گفته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا «اما هر نظریهای که بگوید آمریکا، به هرشکلی از این موضوع (ترور سفیر روسیه) حمایت کرده یا پشت آن قرار دارد، یا حتی بهشکل غیرمستقیم در آن دست داشته، قطعا مضحک است».
فتحالله گولن، خطیب و منتقد سرسخت رجب طیب اردوغان، مدتهاست ساکن ایالات متحده است. دولت ترکیه، جنبش برآمده از تفکرات این واعظ را «گروه تروریستی» میداند، گولن را متهم به هدایت کودتای نافرجام تیرماه کرده و بارها خواستار استرداد او شدهاست. دولت آمریکا میگوید سازوکار قضائی و قانونی آن کشور برای تصمیمگیری در این مورد به شواهد و مدارک غیرقابل انکار و «محکمهپسند» نیاز دارد.
نام گولن بار دیگر، این بار پس از ترور سفیر روسیه در آنکارا مطرح شد. روز گذشته و ساعاتی پس از قتل آندری کارلوف، خبرگزاری رویترز از یک مقام ارشد امنیتی ترک نقل کرد که «نشانههایی قوی» از ارتباط میان عامل سوءقصد با شبکه گولن، «وجود دارد».
گولن خود در بیانیهای قتل سفیر را محکوم کرده و آن را «تروری شنیع» توصیف کردهاست.
آندری کارلوف، شامگاه دوشنبه در حالیکه برای بازدید و سخنرانی در یک گالری هنری بهسر میبرد، از پشت سر هدف گلوله جوانی قرار گرفت که بعدا گفته شد عضو نیروهای پلیس ترکیه بودهاست. فرد مهاجم در جریان حمله، فریادهایی در حمایت از حلب سر دادهاست.
ایالات متحده، پیشتر نیز انتقاد و نارضایتی خود را از «القائات» مقامهای ترک در مورد ارتباط گولن و وقایع ترکیه بیان کردهاند. آنکارا نیز اعتراض و نارضایتی خود را از رویکرد ایالات متحده و عدم استرداد گولن ابراز کردهاست.