رئیسجمهوری ایالات متحده در آخرین سفر اروپایی خود، در آلمان، گفته «میان روسیه و ما در مواردی، تفاوتهای چشمگیری» در قبال مسائل جهانی وجود دارد. باراک اوباما ابراز امیدواری کرده که رئیسجمهوری منتخب آمریکا، در مواقع ضروری در برابر روسیه ایستادگی کند.
آقای اوباما ۲۷ آبان در نشست خبری مشترکی با آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، گفته آنچه او را در مورد رئیسجمهوری بعدی، و نیز تغییر گفتمان کارزار انتخاباتی، به رویکردی برای اداره کشور، خوشبین نگه میدارد «مسئولیت باوقاریست که دفتر [ریاستجمهوری] به انسان میدهد و او را بر کارش متمرکز میکند».
اوباما افزوده «اگر در کارت جدی نباشی، احتمالا مدت زیادی در آن دفتر باقی نخواهی ماند، چون مشکلات آشکار خواهد شد».
باراک اوباما، در آخرین سفر اروپایی خود، به دیدار آنگلا مرکل، از متحدان اصلی ایالات متحده در اروپا، و یکی از همراهان اصلی واشینگتن در روند تحریمهای روسیه رفت؛ و از مسکو و سیاستهای احتمالی واشینگتن در آینده، نیز سخن گفت.
ایالات متحده، در کنار کشورهایی مانند آلمان و دیگر کشورهای اروپایی، پس از الحاق شبهجزیره کریمه اوکراین به خاک روسیه و اتهامهای «دخالت در اوضاع داخلی اوکراین» تحریمهایی را علیه روسیه وضع کردند. روابط غرب و مسکو، در پیوند با جنگ داخلی سوریه، حمایتها از دولت بشار اسد و حملات هوایی روسیه، نیز تیره است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، اما در جریان کارزار انتخاباتی آمریکا از ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، ستایش کرده و در مورد همکاری احتمالی با آن کشور در سوریه نیز سخن گفتهاست.
اوباما، رئیسجمهوری فعلی، که دو ماه دیگر جای خود را به ترامپ میدهد، میگوید امیدوار است وقتی رئیسجمهوری جدید کارش را شروع کردن رویکردی واقعگرایانه در برابر روسیه در پیش بگیرد.
او ابراز امیدواری کرده که ترامپ فقط به خاطر توافقاتی با روسیه، از آنچه ممکن است به ضرر مردم باشد، هنجارهای بینالملی را نقض کند، کشورهای کوچکتر را با خطر روبهرو کرده یا مشکلات بلندمدتتری در کشورهایی مانند سوریه ایجاد کند، صرفنظر نکند.
رئیسجمهوری ایالات متحده میگوید دولت او در تلاش برای بنای روابطی سازنده با مسکو بود، اما «آنچه من در درکش واقعبینانه عمل کردم، این بود که تفاوتهای چشمگیری بین رویکرد روسیه به جهان و رویکرد ما به جهان وجود دارد».
در حال حاضر اختلافاتی، گاه عمیق، میان واشینگتن و مسکو، بر سر مسائلی مانند سوریه وجود دارد. رئیسجمهوری فعلی آمریکا، که کشورش از شماری از شورشیان سوری حمایت میکند، معتقد است «تا بشار اسد در قدرت است، جنگ در سوریه تمام نمیشود». رئیسجمهوری منتخب از سوی دیگر گفته است «شکست گروه حکومت اسلامی، بر متقاعد کردن بشار اسد، به کنارهگیری اولویت دارد».
اوباما، پیش از ترک اروپا، همراه مرکل دیداری با سران کشورهای این قاره خواهد داشت، سپس عازم پرو میشود.
سفر اوباما به اروپا، پیش از پایان دورات ریاستجمهوریاش، به نوعی اطمینانبخشی به متحدان اروپایی واشینگتن، در مورد دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ برآورد شدهاست. آقای اوباما و خانم مرکل در مقالهای مشترک بر فواید توافقهای تجاری میان آمریکا و اروپا نیز تاکید کردهاند. ⇦بیشتر بخوانید