محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، در گفتوگویی با تلویزیون دولتی ایران، ضمن انتقاد از این موضوع که برای حل مشکلات «خیلیها منتظرند آمریکا با ایران رابطه برقرار کند» تاکید کرده «مذاکره با آمریکا را قبول نداریم».
فرمانده پیشین سپاه پاسداران ایران در این گفتوگوی خبری در ۲۸ شهریور ماه، میگوید بین افزایش امنیت در کشور، و افزایش بُرد موشکها رابطه مستقیمی وجود دارد. به گفته او انتقادها از عملکرد نظامی در ایران «بازیکردن در زمین دشمن است».
او در بخشی دیگر از سخنان خود با ستایش از گفتههای اخیر آیتالله خامنهای در مورد «ایجاد ترس وحشت در دشمن» به عنوان «تنها عامل رفع تهدیدهای نظامی» تاکید کرده «هر چه بُرد موشکهای ما بیشتر شود، احتمال جنگ کمتر میشود». او میگوید امنیت کشور در عین حال به این مربوط میشود که مقامهای کشور «حرفهایی خلاف یکدیگر نزنند».
آقای رضایی اشارهای به نوع موشکهایی که از آنها سخن گفته، نکردهاست؛ ایران همچنان با برخی تحریمهای غرب در مورد توسعه موشکهای بالستیک، که ممکن است قادر به حمل کلاهک هستهای باشند، روبهرو است. تهران همواره این اتهامها را رد کرده و میگوید برنامه موشکیاش اهداف دفاعی دارند و دنبال بهدست آوردن سلاح اتمی نیست.
ایران و شش قدرت جهانی در تیرماه گذشته برنامهای را برای اقدامات مشترک در زمینه محدود کردن فعالیت هستهای تهران و از سوی دیگر رفع تحریمها آغاز کردند. با این همه مقامهای ایرانی طی ماههای گذشته انتقاداتی را از غرب، در مورد اجرا نشدن تعهدات، مطرح کردهاند. ایالات متحده میگوید به تعهدات خود در رفع تحریمها پایبند است، مادامی که ایران به تعهدات خود در محدودیتهای اتمی پایبند باشد.
محسن رضایی نیز در گفتوگوی خود با تلویزیون ایران از وضعیت اقتصادی و مسائلی دیگر مانند عدم رابطه بانکهای بزرگ، یا ناتوانی در تبدیل پولهای بلوکهشده در دیگر کشورها، انتقاد کردهاست.
او بدون اشارهای مستقیم از «برخی مسئولان» نیز انتقاد کرده و گفته «به جای حل مسئله اقتدار به سمت حل مسئله اقتصاد کشور بروند.»
به گفته محسن رضایی تحریمهای ایران در زمینه نظامی بسیار بیشتر از تحریمهای اقتصادی بوده، اما «چطور ما در اقتدار تبدیل به قدرت بزرگ شدهایم اما آقایان در اقتصاد که محدودیتهای کمتری هم داشته، مشکل دارند؟».
دبیر مجمع تشخصی مصلحت نظام، جزئیات بیشتری در مورد «تبدیل شدن به قدرت بزرگ نظامی» ارائه نکردهاست، ولی میگوید قدرت ایران در پیشبرد «جنگ نامتقارن» است. پیش از این، مقامهای خزانهداری آمریکا تحریمهای اقتصادی علیه ایران، را «شدیدترین مجازاتها در تاریخ» توصیف کرده بودند.
محسن رضایی در سخنان خود بهتاکید از «رابطه مستقیم» یا «مذاکره مستقیم» با آمریکا، از جمله در مورد مسائل منطقه، انتقاد کرده و گفته است در موارد قبلی این تعاملات نتیجهای برای ایران نداشتهاست. او در عین حال میگوید اگر مذاکراتی با «هشت تا ده قدرت جهانی شکل بگیرد. مثل اینکه روسیه وارد مذاکرات شده، این بحثی دیگر است. آن مذاکره با آمریکا نیست.»
گزارشهایی منتشر شده که مقامهای دولت آمریکا در برخی زمینهها از جمله موضوع سوریه مسائلی را با مقامهای ایرانی مطرح کردهاند. اما آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و از منتقدان سرسخت واشینگتن، گفته او هرگونه مذاکره دیگری به جز در مورد مسائل اتمی را نهی کردهاست.
محسن رضایی در گفتوگوی تلویزیونی خود در عین حال گفته «اگر عربستان به ما حمله کند صدها هواپیما و توپ و تانک را از آنها میگیریم» و سپس افزوده «این تسلیحات هم انشاءالله به دست نیروهای انقلابی، حالا چه دست ما و چه دست نیروهای انقلابی که جای آلسعود میآیند، میافتد و علیه آمریکا و اسرائیل بهکار گرفته میشود».
روابط پرفراز و نشیب ایران و عربستان به تازگی وارد دور تازهای از بحران شدهاست. عربستان میگوید ایران در «فهرست حامیان تروریسم» است و ایران نیز سران سعودی و «وهابیت» را عامل اصلی اقدامات تروریستی در جهان توصیف میکند. آمریکا به دلیل اتهامها در مورد «حمایت دولتی از تروریسم»، تحریمهایی را علیه ایران و گروههای مورد حمایت آن وضع کردهاست. مقامهای ایرانی در عین حال در مواردی از «پاک کردن اسرائیل از نقشه جهان» سخن گفتهاند که این نیز با انتقادهای بینالمللی روبهرو بودهاست.
طی هفتههای گذشته، گزارشهای مختلفی منتشر شده که حاکی از مطرح شدن برخی انتقادهای سران و مقامهای ایران علیه یکدیگر، در زمینه چگونگی پیشرفتهای نظامی، مسائل اقتصادی، روابط با غرب یا کشورهای منطقه است. از جمله در میانه شهریور ماه یک فرمانده ارشد سپاه پاسداران به سخنان اخیر اکبر هاشمی رفسنجانی که دلیل پیشرفت اقتصادی آلمان و ژاپن را «نداشتن نیروی نظامی» عنوان کرده بود، انتقاد کرده و گفته بود «اگر جرأت دارند چند روز بدون محافظ تردد کنند بعد بگویند کشور نیروی نظامی نمیخواهد».