لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۳۶

انتقاد شدید وزیر خارجه ایران از «وهابیت» در یادداشتی در نیویورک‌تایمز


محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در یاداشتی در روزنامه آمریکایی «نیویورک‌تایمز» به شدت از سران عربستان سعودی و «وهابیت» انتقاد کرده و می‌گوید رهبران آن کشور با استفاده از «کارت ایران» متحدانشان را به همراهی خود در جنگ سوریه و یمن تشویق می‌کنند.

آقای ظریف در یادداشتی که ۲۳ شهریور ماه (به وقت آمریکا) منتشر شده می‌گوید از زمان حملات ترویستی ۱۱ سپتامبر تا کنون، وهابیت -به گفته وزیر خارجه ایران- «جنگ‌طلب» چند بار تغییر چهره داده، اما طرز اندیشه اصلی آن «تغییری نکرده است».

به گفته وزیر خارجه ایران این طرز تکفر به ایجاد طالبان، یا «شاخه‌های دوباره‌تولید‌شده القاعده» و یا «حکومت اسلامی» انجامیده‌است.

آقای ظریف به شدت از انتشار گفته‌ها یا تصاویری از تغییر در گروه «جبهه‌النصره» انتقاده کرده‌است. این گروه که به‌عنوان شاخه‌ای از القاعده در سوریه به شمار می‌رود، به تازگی گفته از القاعده جدا شده‌است؛ نام خود را نیز به «جبهه فتح‌الشام» تغییر داده‌است.

اما وزیر خارجه ایران معتقد است «شرکت‌های تبلیغاتی» که «عمدتا سعودی هستند»، دست به ایجاد «پروژه جدیدی» برای «معتدل جلوه‌دادن» این گروه زده‌اند.

در بخشی دیگر از این یادداشت در نیویورک‌تایمز، محمد جواد ظریف نوشته است سران عربستان سعودی، با استفاده از «کارت ایران» در حال تشویق متحدان خود به همراهی آن‌ها هستند و تلاش می‌کنند این طور نشان دهند که «آشوب بیشتر»، به ایران ضربه می‌زند.

او می‌گوید بنیادگرایان دست به کشتار مسیحیان، یهودیان، ایزدی‌ها و شیعیان، و «سایر مرتدین» در منطقه زده‌اند، و این اعراب سنی منطقه هستند که مجیور به تحمل بیشترین خسارت از سوی «وهابیت» بوده‌اند.

وزیر حارجه ایران در یادداشت خود در بیش از یک مورد، تاکید کرده که رهبران عربستان، با ایجاد تهدیدی -به گفته آقای ظریف- «موهم» از ایران، به دنبال کنترل منطقه هستند.

در بخشی دیگر از این یادداشت، آقای ظریف می‌گوید «وهابیت بخش بسیار کوچکی از مسلمانان» است اما «تقریبا همه گروه‌های تروریستی» اسلام‌گرا از این تفکر تاثیر گرفته‌اند.

او از سازمان ملل خواسته هماهنگی و تعاملات برای مقابله با این تفکر را به دست گیرد.

ظریف در نهایت افزوده است که «به هیچ‌عنوان» پیشنهاد حذف عربستان را از «راه‌حل» در مقابله با تروریسم نمی‌دهد؛ بلکه خواستار آن است که آن کشور دست از ایجاد هراس و تبلیغات برداشته و با «جامعه جهانی علیه تروریسم همکاری کند».

یادداشت آقای ظریف تازه‌ترین بخش از گفته‌ها، واکنش‌ها و حملات لفظی شدید میان مقام‌های ایران و عربستان طی سال‌های گذشته است.

ایران و عربستان تقریبا در تمامی بحران‌های موجود در منطقه، به عنوان رقیبانی اصلی شناخته می‌شوند که از گروه‌های درگیر علیه یکدیگر حمایت می‌کنند.

آقای ظریف در دی ماه سال گذشته نیز در یادداشتی در روزنامه «نیویورک تایمز» عربستان سعودی را به تلاش برای برهم زدن توافق هسته‌ای و تشدید تنش‌ها در منطقه متهم کرده بود. او گفته بود تهدید واقعیِ ناشی از حمایت از «افراطیون خشونت‌گرا»، عربستان سعودی‌ست.

اندکی پس از آن وزیر خارجه عربستان نیز در نیویورک‌تایمز پاسخ داد، که کشورش «قربانی تروریسم» از سوی حامیان ایران شده‌است.

عادل جبیر در یادداشت خود نوشت این دولت ایران است که به عنوان دولتی «حامی تروریسم» شناخته می‌شود و شماری از گروه‌های افراطی مانند حزب‌الله لبنان، حوثی‌ها در یمن یا شبه‌نظامیان افراطی در عراق را تحت پوشش خود دارد. ⇦​ بیشتر بخوانید

با انتشار یادداشت تازه وزیر خارجه ایران، احتمالا مقام‌های سعودی بار دیگر به واکنشی تازه اقدام خواهند کرد.

ساعاتی پیش از انتشار این یادداشت، خبرگزاری رویترز گزارش داده بود که امیر قطر با حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، گفت‌وگو گرده و خواستار بهبود در روابط ایران با اعراب خلیج فارس شده است.

XS
SM
MD
LG