در پی دیداری که وزیران خارجه روسیه و ترکیه در آنتالیا داشتهاند، دو طرف بر سر لزوم ایجاد «آتشبس» به عنوان گام نخست برای پایان دادن به جنگ داخلی سوریه به توافق رسیدهاند.
روزنامه حریت نیز به نقل از اردوغان میگوید هدف از حضور ارتش ترکیه در سوریه «کشور یا شخص» نیست.
|برای دریافت تازهترین خبرها به تلگــــرام رادیو فردا بپیوندید|
خبرگزاری دولتی ترکیه، آناتولی، ۱۱ آذر ماه به نقل از مولود چاوشاغلو، وزیر خارجه ترکیه، نقل کرده است: «برای کمکرسانی به غیرنظامیان باید آتشبس ایجاد شود. کمکهای انساندوستانه باید انتقال پیدا کنند».
او سپس افزوده است «در پیوند با تمامیت ارضی و یکپارچگی سوریه، ما با روسیه همعقیده هستیم».
سرگئی لاوروف نیز گفته دو کشور «باید اطمینان ایجاد کنند که ارسال کمکهای انساندوستانه جریان خواهد داشت. ما در مورد این موضوع با یکدیگر همکاری میکنیم».
این سخنان همزمان است با گفتههای یان انگلند، از مشاوران ارشد سازمان ملل، که «روسیه برای ایجاد چهار مسیر امن به مناطق تحت تصرف شورشیان در حلب که تحت محاصره است، موافقت کرده».
خبرگزاری روسی اینترفاکس به نقل از وزیر خارجه ترکیه گفته است «ما به در پیش گرفتن سیاستی که هماهنگ و منطبق با موضع روسیه باشد، ادامه میدهیم؛ برای یافتن راهحلی سیاسی برای نبردها و برای آنکه کمکهای انساندوستانه بهطور هدفمدنی [به دست شهروندان سوری] برسند».
آقای چاوشاغلو در عین حال تاکید کرده است که موضع آنکارا در قبال حکومت مرکزی سوریه و رئیسجمهوری آن کشور، که از منظر ترکیه مسئول «کشتهشدن ۶۰۰ هزار نفر است»، تغییری نکردهاست.
روز پنجشنبه روزنامه حریت در عین حال بخشی از سخنان تازه رئیسجمهوری ترکیه، رجب طیب اردوغان را نقل کرده است که هدف از حضور ارتش ترکیه در سوریه «کشور یا یک شخص» نیست بلکه اینکار برای مبارزه با گروههای تروریستی انجام میشود.
آقار اردوغان ۱۱ آذر ماه گفته است «هدف از عملیات سپر فرات (عملیات ترکیه در خاک سوریه) فرد یا کشوری نیست، بلکه فقط مقابله با گروههای تروریستیست. هیچکسی نباید در این شکی بکند. ما بارها و بارها این موضوع را بیان کردهایم. هیچکسی حق ندارد این حرفها را طور دیگری تفسیر کند یا سعی کند معنی آن را عوض کند».
این گفتهها در حالیست که آقای اردوغان، چندی پیش، آنطور که حریت و خبرگزاری رویترز نقل کردهاند، گفته بود هدف از حضور ارتش ترکیه در خاک سوریه، پایان دادن به حکومت بشار اسد است و هیچ دلیل دیگری هم ندارد. ⇦بیشتر بخوانید
این گفتهها با واکنش کرملین روبهرو شد و سخنگوی ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، خواستار توضیح آنکارا شد.
البته روسای جمهوری دو کشور نیز روز چهارشنبه در مورد وضعیت سوریه گفتوگوی تلفنی داشتند. شبکه دولتی روسیه، «راشا تودی»، به نقل از یوری اوشاکف، از مشاوران کاخ کرملین، نقل کردهاست «تنها میتوانم بگویم موضوع [حضور ترکیه در سوریه] در گفتوگوی تلفنی روسای جمهوری مطرح شد… بله او [رجب طیب اردوغان] در این مورد توضیح داد». آقای اوشاکف جزئیات بیشتری بیان نکردهاست.
تحولات اخیر پیرامون سوریه در حالی شکل گرفته که حملات ارتش سوریه، جنگندههای روسی و شبهنظامیان سازمانیافته به وسیله ایران، به شورشیان در شرق حلب، افزایش چشمگیری داشته و پیشرویهای عمدهای نیز نصیب بشار اسد و متحدانش شدهاست.
در عین حال اما سازمان ملل و نهادهای وابسته به آن شرق حلب را منطقهای توصیف کردهاند که در سرازیری «فرو افتادن به قعر جهنم» و تبدیل شدن به «یک گورستان بزرگ» است. ⇦بیشتر بخوانید