دولت آلمان میگوید برلین، پاریس مسکو و کییف بر سر شماری از «اقدامات فوری» برای ایجاد آتشبس در شرق اوکراین، به توافق رسیدهاند. این اقدامات قرار است در پیوند با تعهدات مربوط به مذاکرات مینسک در بهمن ۱۳۹۳، صورت گیرد.
برلین در ساعات پایانی دوشنبه دوم مرداد ماه اعلام کرد که گروه موسوم به «نورماندی»، خواستار برپایی فوری آتشبس از سوی همه طرفهای درگیر در شرق اوکراین، مرکز نبردها میان جداییطلبان مورد حمایت روسیه و نیروهای دولتی اوکراین، شدهاست.
بیانیه مربوط به این موضوع پس از دو ساعت گفتوگوی تلفنی میان رهبران چهار کشور آلمان، فرانسه، اوکراین و روسیه منتشر شدهاست. در این بیانیه گفته شده جلوگیری از درگیری میان ارتش اوکراین و شبهنظامیان حامی روسیه، و نیز پاکسازی منطقه از جنگافزارهای سنگین، در اولویت قرار دارند. هنوز جزئیات بیشتری از مذاکرات منتشر نشدهاست.
رهبران آلمان، فرانسه، اوکراين و روسيه، ۲۳ بهمن ۱۳۹۳، بر سر برقراری آتشبس در شرق اوکراين به توافق رسيده بودند؛ بر اساس آن توافق نیز قرار بود در شرق اوکراین و مرکز نبردها آتشبس برقرار شده و سلاحهای سنگین از منطقه خارج شوند.
با وجود این توافقات که در مینسک، پایتخت بلاروس، صورت گرفته بود، کشمکش و درگیری میان طرفها همچنان ادامه داشت. از بهار ۱۳۹۲، که درگیریهای مسلحانه در شرق اوکراین آغاز شد، تا کنون، بیش از ۱۰ هزار نفر جان خود را از دست دادهاند.
بنا به گفته دفتر ریاستجمهوری اوکراین، در گفتوگوی تلفنی بین پترو پوروشنکو، رئیسجمهوری آن کشور، با دیگر مقامها، کییف خواستار توقف ارسال جنگافزار از طرف روسیه، برای جداییطلبان شدهاست. آقای پوروشنکو همچنین خواستار حضور صلحبانان ملل متحد در مرز کشورش و روسیه شد.
در بیانیه دولت اوکراین به انتقاد امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، از اعلامیه هفته گذشته جداییطلبان برای تشکیل منطقهای مستقل به نام مالوروسیه (روسیه کوچک) نیز اشاره شدهاست.
کاخ کرملین روسیه نیز در بیانیهای گفته است ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری آن کشور، «رویکرد مسکو در تمامی زمینههای کلیدی توافق مینسک را با جزئیات دقیق بیان کردهاست».
در پی بحران در اوکراین، الحاق شبهجزیره کریمه آن کشور به خاک روسیه و «حمایت» از جداییطلبان، ایالات متحده و اتحادیه اروپا، اقدام به تصویب و اجرای تحریمهایی علیه مسکو کردند. دولت روسیه ارسال سلاح و نفرات برای جداییطلبان را رد کردهاست.
بنا بر گزارشها، در مذاکرات شب دوشنبه، نماینده «سازمان امنیت و همکاری اروپا» که بهطور مستقل بر جریان درگیری و بحران نظارت میکند، نیز حضور داشتهاست. گفتوگوها پس از سفر اخیر نماینده جدید دولت آمریکا در بحران اوکراین، به کییف، صورت گرفتهاست.