لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۵۸

رئیس کمیته روابط خارجی سنا طرح تازه‌ای برای تحریم ایران ارائه می‌کند


باب کورکر در میان خبرنگاران در سنا
باب کورکر در میان خبرنگاران در سنا

باب کورکر، رئیس جمهوری‌خواه کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، طرح تازه‌ای را ارائه می‌کند که از جمله تحریم‌هایی را علیه افراد حقیقی و حقوقی در سپاه پاسداران، مرتبط با برنامه موشک‌های بالستیک و خرابکاری در فضای مجازی در بر می‌گیرد.

طرح تازه این سناتور ارشد ایالات متحده، در عین حال درصدد احیای «قانون تحریم‌های ایران» (آی‌اس‌ای) تا سال ۲۰۲۶ است. قانونی که مجموعه‌ای از تحریم‌های تجاری، بانکی، انرژی و دفاعی را در بر می‌گیرد. تحریم‌های اتمی مربوط به ایران پس از توافق اتمی، با اجرا شدن برنامه جامع اقدام مشترک، رفع شده‌اند، اما ایالات متحده هنوز تحریم‌هایی را در زمینه برنامه موشکی، «حمایت دولتی از تروریسم» و نقض حقوق بشر علیه شخصیت‌های حقیقی و حقوقی ایرانی اجرا می‌کند.

بنا بر اطلاعات موجود در وب‌سایت سناتور کورکر، این طرح در عین حال می‌تواند مانع از دسترسی موسسات مالی ایران به نقل‌وانتقالات با دلار آمریکا در کشور ثالث می‌شود. همچنین از وزارت‌های دفاع، خارجه، خزانه‌داری و مدیریت اطلاعات ملی آمریکا می‌خواهد تا هر دو سال یک‌بار، گزارشی از راهبرد مشترک ۱۰ ساله علیه فعالیت‌های ایران در خاورمیانه و شمال آفریقا ارائه کنند.

طرح تازه در عین حال دربرگیرنده تحریم‌هایی در زمینه تسلیحات است و جلوی انتقال و خرید و فروش سلاح‌های ممنوع به ایران و از ایران را می‌گیرد.

هرچند این طرح، یک طرح فراحزبی محسوب می‌شود، اما در حال حاضر تنها دو سناتور دمکرات از آن حمایت کرده‌اند که هر دو از منتقدان توافق اتمی با ایران به شمار می‌روند: سناتور باب مندز و سناتور جو منچین.

|تازه‌ترین اخبار در کانال تلگرام رادیو فردا|

آقای کورکر ابراز امیدواری کرده است که طی ماه‌های پیش‌رو این طرح توسط نمایندگان کنگره «از هر دو حزب» به تصویب برسد. این در حالی‌ست که رسانه‌های آمریکایی می‌گویند در زمان انتخابات، برای نمونه انتخابات ریاست‌جمهوری پیش‌رو، ایجاد اجماع فراحزبی بر سر یک طرح سیاسی که از جمله تمایزات دو حزب محسوب می‌شود، کار آسانی نیست.

آقای کورکر، خود در گفت‌وگو با روزنامه واشینگتن‌پست تائید کرده‌است که اجماع فراحزبی در ماه‌های پیش‌رو کار آسانی نخواهد بود. هیلاری کلینتون، نامزد احتمالی حزب دمکرات از موافقان توافق اتمی‌ست و دونالد ترامپ، نامزد احتمالی حزب جمهوری‌خواه، گفته اگر به کاخ سفید راه یابد، این توافق را زیر پا می‌گذارد.

باب کورکر در عین حال به واشینگتن‌پست گفته هدف از این طرح ایجاد مانع بر سر راه رئیس‌جمهوری‌ست تا نتواند از چشم‌پوشی‌های مقطعی استفاده کرده و بدون مجوز کنگره به توافقی بین‌المللی دست پیدا کند.

باب مندز، سناتور دمکرات که حامی این طرح است گفته دولت تمایل دارد که کنگره در زمینه تحریم‌ها، حرفی نزند و اقدامی نکند.

سناتور کورکر تاکید کرده او و حامیانش «به طور دقیق» در تلاش هستند تا «تحت هیچ عنوانی زبان و واژگانی استفاده نشود که به برجام ارتباط پیدا کند» چرا که در آن صورت «دولت می‌گوید ما می‌خواهیم توافق اتمی را زیر پا بگذاریم».

باراک اوباما در موارد مختلفی تاکید کرده است که هر طرح تصویبی در کنگره که به توافق اتمی و اجرای آن صدمه بزند را وتو می‌کند.

یک سال پیش، ایران، آمریکا و پنج قدرت جهانی دیگر همراه نماینده ارشد اتحادیه اروپا، بر سر اجرای برنامه‌ای که از یک سو فعالیت‌ها هسته‌ای ایران را محدود کرده و از سوی دیگر تحریم‌های اتمی را برچیند، به توافق رسیدند.

⇦​ پس از برجام؛ صفحه ویژه رادیو فردا در مورد سالگرد توافق اتمی

با این همه این توافق هم در آمریکا و هم در میان گروهی از اصولگرایان در ایران مخالفانی دارد. در عین حال آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، نیز در مواردی انتقادهایی را متوجه نحوه اجرای آن از سوی آمریکا کرده‌است. دولت آمریکا می‌گوید به این توافق و اجرای آن پایبند است.

در کنار این‌ها، ایران تاکید کرده به آزمایش‌های موشکی خود ادامه می‌دهد. در قطعنامه شورای امنیت که در پی توافق اتمی صادر شد، از ایران خواسته شده تا طی یک بازه زمانی هشت ساله، که تحریم‌های موشکی در جریان است، «از فعالیت‌های مرتبط با موشک‌های بالستیک که با قابلیت حمل سلاح اتمی طراحی شده‌اند، از جمله پرتاب موشک‌های ساخته شده با استفاده از تکنولوژی موشک‌های بالستیک» خودداری کند. تهران می‌گوید آزمایش‌های موشکی در تضاد با توافق اتمی نیست و به توسعه برنامه موشکی خود ادامه می‌دهد.

علاوه بر سنای آمریکا، نمایندگان جمهوری‌خواه در مجلس نمایندگان آن کشور نیز سه طرح تازه را در ارتباط با ایران ارائه کرده‌اند که کاخ سفید گفته، رئیس‌جمهوری هر سه طرح را در صورت تصویب و ارائه وتو خواهد کرد.

XS
SM
MD
LG