لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۰۹

استعفای سلام فیاض، نخست وزیر تشکیلات خودگردان فلسطینی


سلام فیاض، نخست وزیر تشکیلات خودگردان فلسطینی
سلام فیاض، نخست وزیر تشکیلات خودگردان فلسطینی
سلام فیاض، نخست وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین، روز شنبه رسما کناره‌گیری خود از این مقام را به محمود عباس، رئیس این تشکیلات، ارائه کرد تا «مانعی برای تشکیل دولت وحدت ملی فلسطین نباشد».

سلام فیاض که استعفایش تنها پس از آن اجرائی خواهد شد که دولت وحدت ملی فلسطین برپا شود اعلام کرد اقدام او «گامی برای پشتیبانی از تلاش‌های تشکیل دولت وحدت ملی است».

به گفته ناظران فلسطینی، تصمیم سلام فیاض که «غافل‌گیرانه» ارزیابی شده است از آنجا که می‌تواند بیانگر صداقت فتح در آشتی باشد روند آشتی فتح و حماس را شتاب می‌بخشد.

از ژوئن سال ۲۰۰۷ که حماس در کودتایی خونین به طور یک‌جانبه بر غزه مسلط شد و ده‌ها نفر از اعضای مسلح فتح را به قتل رساند و این گروه را از قدرت بیرون راند، عملا دو دولت فلسطینی وجود داشته است: یکی در کرانه باختری به نخست وزیری سلام فیاض و دیگری دولت حماس درغزه به نخست وزیری اسماعیل هنیه.

به گفته آقای فیاض، پنج کمیته کاری آشتی داخلی که تشکیل آنها ماه گذشته در مصر اعلام شد زمینه انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی فلسطینی را فراهم می‌کنند.

در پی کودتای حماس در غزه، محمود عباس دولت هنیه را غیرقانونی اعلام کرد و فیاض را به تشکیل دولت فراخواند. حماس همواره مدعی بود که دولت فیاض غیرقانونی است.

تلاش‌های مصر برای آشتی فتح و حماس از طریق میانجی‌گیری فعالانه ژنرال عمر سلیمان، رئیس سازمان اطلاعات مصر، ماه گذشته در حالی به ثمر نشست که پس از انتخابات کنست اسرائیل نخست وزیری در اختیار بنیامین نتانیاهو، رهبر حزب راست‌گرای لیکود قرار گرفت.

سلام فیاض در استعفانامه خود از مصر به خاطر تلاش‌های پیگیر یک سال و ۹ ماه اخیر که سرانجام به آشتی ۱۲ تشکل فلسطینی، به‌ویژه دو جنبش فتح وحماس شد، قدردانی کرده است.

سلام فیاض گفت: «در فضای مثبتی که اکنون میان تشکل‌های فلسطینی ایجاد شده است باید اختلافات را به پایان برد و وارد مسیر آشتی و تحکیم وحدت شد».

به گفته آقای فیاض، پنج کمیته کاری آشتی داخلی که تشکیل آنها ماه گذشته در مصر اعلام شد زمینه انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی فلسطینی را فراهم می‌کنند.

این انتخابات که به طور همزمان اوایل سال ۲۰۱۰ انجام خواهد شد در واقع به معنای پیروزی نظریه محمود عباس در برابر حماس است. حماس مدعی بود که از نهم ژانویه سال ۲۰۰۹ آقای عباس دیگر رسما رئیس جمهور نخواهد بود.

کشورهای اروپائی از تشکیل دولت وحدت ملی فلسطینی استقبال کرده‌اند، اما هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا، که روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه در اسرائیل و کرانه باختری بود گفت تا هنگامی که حماس موجودیت اسرائیل را به رسمیت نشناسد، وجود حماس در دولت رسمی فلسطینی مشکلی برای همکاری آمریکا خواهد بود.

سلام فیاض، تکنوکرات برجسته فلسطینی، از مقامات بانک جهانی در واشینگتن بود. او در دولت‌های پیشین فلسطینی در مسند وزارت دارائی نیز خدمت کرده است.

حزب کوچکی که او با نام «راه سوم» برپا کرد در انتخابات سال ۲۰۰۵ تنها سه کرسی از ۱۲۸ کرسی مجلس قانون‌گذاری را به دست آورد.
XS
SM
MD
LG