لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۵۴

خط لوله گاز بالتیک؛ انتقال گاز یا حضور نظامی روسیه


برخی کارشناسان امنیتی کشورهای حوزه دریای بالتیک می گویند، خط لوله شمال به معنی افزایش حضور نظامی روسیه در منطقه است.
برخی کارشناسان امنیتی کشورهای حوزه دریای بالتیک می گویند، خط لوله شمال به معنی افزایش حضور نظامی روسیه در منطقه است.

سوئد هنوز در مورد پذیرش و همکاری برای ایجاد خط لوله موسوم به شمال که گاز روسیه را به آلمان انتقال می دهد مردد است.


وزیر کشور سوئد دو روز پیش اعلام کرد که سکوت این کشور در مورد این پروژه عملا به معنی پذیرش آن بوده است.


این انتقادها عمدتا به دلایل امنیتی و اقتصادی صورت می گیرد. روسیه درصدد است تا به هر شکل ممکن این پروژه را عملی کند.


وزیر کشور سوئد می گوید، دولت سوسیال دموکرات پیشین با وجود این که رسما موضعی نگرفت، اما با سکوت پروژه خط لوله شما را تایید کرده است.


این در حالی است که این کشور هنوز موافقت خود را برای احداث این خط لوله اعلام نکرده است و از لحاظ حقوقی هیچ وظیفه برای همکاری با روسیه ندارد. این مسئله بر انتقادها از وزیر کشور افزوده است.


«کارل بیلت» توسط رسانه های سوئدی بارها متهم شده است، که موضع بی طرفانه ای نسبت به صادرات و سیاست های نفتی و گازی روسیه ندارد.


«کارل بیلت» صاحب بخشی از سهام شرکت لوندین پترولئوم است که با روسیه قراردادهای مشترک بسیاری دارد.


خط لوله شمال که پروژه آن توسط آلمان و روسیه طرح ریزی شده، انتقادهای بسیاری را در میان کشورهای حوزه دریای بالتیک بر انگیخته است.


روسیه به این وسیله در نظر دارد تا به طور مستقیم و بدون حضور خاکی کشور سومی، منابع سوختی در اختیار آلمان بگذارد.


دو کشور بلاروس و اوکراین که در مسیر خط لوله های گاز روسیه به اروپا هستند، در حال حاضر مهم ترین مرزهای انتقال انرژی به اروپای مرکزی به شمار می روند.


طی دو سال پیاپی روسیه به دلایل فنی و اقتصادی مقدار گاز انتقالی از این دو کشور را کاهش داده است. کاهش انتقال سبب شد تا انتقادهای شدیدی از سیاست روسیه در قبال مسئله انرژی در برخی کشورهای اتحادیه اروپا شکل بگیرد.


کشورهایی مانند لیتوا، اوکرایین یا لهستان می گویند، کاهش انتقال گاز بیش از هر چیز اهداف سیاسی را دنبال می کند و به این وسیه روسیه می خواهد قدرت خود را به نمایش بگذارد.


برخی کارشناسان امنیتی کشورهای حوزه دریای بالتیک می گویند، خط لوله شمال به معنی افزایش حضور نظامی روسیه در منطقه است.


دو ماه پیش «روبرت لارسون»، کارشناس سوئدی مسائل مربوط به انرژی در گفت و گویی با هفته نامه «نیوزویک لهستانی زبان»، گفته بود خط لوله شمال سبب می شود تا روسیه به بهانه حمایت از امنیت آن بر حضور نیروهای نظامی خود در بالتیک بیافزاید و این حتی به این کشور امکان بیشتر برای فعالیت های جاسوسی خواهد داد.


از آخرین موضع گیری حقوقی کشور سوئد، روز گذشته، برمی آید که این کشور هنوز به شکل رسمی با احداث خط لوله موافقت نکرده است.


برخی سیاست مداران سابق یا فعلی کشورهای حوزه دریای بالتیک از جمله وزیر کشور سوئد یا صدر اعظم سابق آلمان «گرهارد شرودر»، در شرکت هایی که با شرکت های روسی قراردادهای بزرگ تجاری دارند حضور دارند.


این مسئله سبب شده است تا آن ها از خط لوله گاز شمال حمایت کنند. روسیه اخیرا و در پی پیشنهاد آیت الله علی خامنه ای برای تاسیس یک اوپک گازی، به شکل مسقیم پیام هایی را برای حمایت از این طرح ارسال کرده است.


بر اساس این طرح، بزرگ ترین تولید کنندگان گاز جهان بر پایه یک سیاست کلی فعالیت خواهند کرد. از آن سو به دلیل وجود نداشتن سیاستی قاطع در میان کشورهای اتحادیه اروپا در قبال مسئله انرژی، این اتحادیه هنوز نتوانسته ای موضعی قدرتمند و فراگیر اتخاذ کند.


XS
SM
MD
LG