سید محمد علی حسینی ، سخنگوی وزارت خارجه ايران، روز يکشنبه، ۱۳ اسفندماه، در یک نشست مطبوعاتی با خبرنگاران اعلام کرد که مذاکره با آمريکا فعلا در دستور کار دولت ايران نيست.
آقای حسينی در سخنانی که خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، آن را منتشر کرده است در عین حال اظهار داشت: در دوره های اخیر، آمريکایی ها از کانال های مختلف درخواست مذاکره با ايران پیرامون عراق بویژه در مسائل امنیتی را مطرح کرده اند که آن را تحت بررسی قرار خواهیم داد.
سخنگوی وزارت خارجه ایران روز شنبه، دوازدهم اسفندماه گفته بود که تهران در حال بررسی پيشنهادهای آمريکا درباره عراق است.
کنفرانس بغداد قرار است که در ماه آوریل و با حضور نمایندگان بریتانیا، آمریکا، ایران، سوریه و برخی دیگر از کشورهای همسایه عراق برگزار شود. هدف این نشست، یافتن راهکارهایی برای کاهش درگیری های قومی در عراق و بازگشت ارامش به این کشور عنوان شده است.
به نظر می رسد پيش از برگزاری جلسه ماه آوريل، نمايندگان کشورهای شرکت کننده در سطحی پايين تر، در جلساتی در ماه مارس به بررسی و تدوين دستور کار اجلاس ماه آوريل بپردازند.
آقای حسينی در ادامه اظهارات خود گفته است: «با توجه به اينکه قرار است در نشست بغداد موضوعات امنيتی مورد بحث قرار گيرد ايران از هر تلاشی در راستای امنيت عراق حمايت کرده و چنانچه مصلحت بدانيم در اين اجلاس شرکت می کنيم.»
هفته گذشته نیز علی لاريجانی، دبير شورای عالی امنيت ملی ايران، گفته بود که « اگر به مصلحت مردم عراق باشد ایران در کنفرانس بغداد شرکت می کند.»
به باور تحلیلگران، ایران در حال ارزیابی شرایط برای شرکت یا عدم حضور در اجلاس بغداد است و به همین دلیل به صورت قطعی اعلام نکرده است که در آن حاضر خواهد بود.
برخی از تحلیلگران، دعوت از ايران و سوریه به اين مذاکرات را در راستای گزارش و پيشنهادات بيکر-هميلتون می دانند که در پايان سال گذشته به دولت آمريکا پيشنهاد کرد برای ايجاد ثبات در عراق با این دو کشور مذاکره کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران همچنین در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا نشست بغداد فتح بابی برای مذاکره با طرف های درگیر در پرونده هسته ای ایران است، گفت: «محل، مطرح نیست که بخواهیم روی اجلاس بغداد تاکید کنیم. ما حاضریم بدون پیش شرط با همه طرف های ۵+۱ پیرامون بحث هسته ای مذاکره کنیم.
«سیاست آمریکا در رابطه با ایران تغییری نکرده است»
تونی اسنو، سخنگوی کاخ سفید روز چهارشنبه، بیست و هشتم فوریه گفت که حضور مشترک آمریکا و ایران در مذاکرات چند جانبه درباره عراق به معنی تغییر سیاست واشینگتن در رابطه با تهران نیست.
به گفته آقای اسنو، شرکت واشنگتن در کنفرانس مشترک با تهران و دمشق، به معنای تلاش آمریکا برای از سر گیری گفت و گوی دو جانبه با ایران نیست.
وی افزود: «ما در تلاش برای برقراری مذاکرات دوجانبه با ایران نیستیم.»