لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۳۱

«شارلی ابدو» کاریکاتورهای پیامبر اسلام را دوباره چاپ کرد


شخصی تابلوی «من هم شارلی هستم» را برای ادای احترام به قربانیان حمله به دفتر این نشریه در دست گرفته است.
شخصی تابلوی «من هم شارلی هستم» را برای ادای احترام به قربانیان حمله به دفتر این نشریه در دست گرفته است.

شارلی ابدو، مجله طنز فرانسوی که سال ۲۰۱۵ به خاطر چاپ کاریکاتورهای پیامبر اسلام مورد حمله اسلام‌گرایان تندرو قرار گرفته بود روز سه‌شنبه ۱۱ شهریور دوباره این کاریکاتورها را با تیتر «تاریخ را نمی توان بازنویسی و یا پاک کرد» چاپ کرد.

محاکمه عاملان حمله به دفتر این مجله از روز چهارشنبه ۱۲ شهریور آغاز می‌شود.

حمله مرگبار به دفتر شارلی ابدو آغازگر موجی از حملات تروریستی اسلامگرایان به اهداف گوناگونی در سراسر اروپا بود. در حوادث سال ۲۰۱۵ در مجوع ۱۷ نفر از جمله ۱۲ عضو تحریریه این مجله و سه تن از مهاجمان کشته شدند.

روز چهارشنبه محاکمه ۱۳ نفر از متهمان به تامین اسلحه و تدارکات برای انجام این حمله آغاز می‌شود.

شارلی ابدو در سرمقاله روز سه‌شنبه ۱۱ شهریور خود نوشت هر چند از زمان وقوع حمله مسلحانه از چاپ این کاریکاتورها پرهیز کرده ولی انتشار مجدد آنها به مناسبت شروع محاکمه مهاجمان را ضروری می‌داند و تنها دلیل آن «تن ندادن به بزدلی سیاسی و روزنامه‌نگاری است».

عاملان اصلی این حمله دو برادر به نام‌های شریف و سعید کواشی پس از کشتن کارکنان شارلی ابدو و یک پلیس مجروح از محل حادثه گریختند.

دو روز بعد یک اسلامگرای دیگر به نام امدی کولیبالی که با آنها در ارتباط بود در حمله به یک فروشگاه یهودی چهار گروگان را به قتل رساند و ادعا کرد که این حمله را به نیابت از سوی گروه موسوم به «خلافت اسلامی» انجام داده است.

چند روز بعد هر سه مهاجم در درگیری با پلیس فرانسه کشته شدند.

کاریکاتورهای پیامبر اسلام که در شماره اخیر مجله شارلی ابدو منتشر شده‌اند اولین بار در سال ۲۰۰۶ توسط یک روزنامه دانمارکی به نام «یولاندس پوستن» چاپ شده بودند و موجی از اعتراض مسلمانان در نقاط مختلف جهان را برانگیخت که به تصویر کشیدن پیامبر خود را گناه و کفر می‌دانند.

مجله شارلی ابدو که در آن زمان در خارج از فرانسه شناخته شده نبود و همیشه کاریکاتورهای رهبران سیاسی و مذهبی را منتشر می‌کرد به فاصله کوتاهی این کاریکاتورها را چاپ کرد. در سال ۲۰۱۱ دفتر این مجله در پاریس هدف بمبگذاری قرار گرفت و اعضای هیات تحریریه آن تحت محافظت پلیس قرار گرفتند که تا امروز ادامه دارد.

سه تن از متهمان از جمله همسر یکی از مهاجمان به دفتر شارلی ابدو که در خارج هستند و از محل و سرنوشت آنها اطلاعی در دست نیست غیابی محاکمه خواهند شد.

اکثر ۱۱ متهمی که در دادگاه حاضر خواهند شد اعتراف کرده‌اند که از مشارکت در یک جرم اطلاع داشتند ولی نمی‌دانستند که این اقدام یک کشتار خواهد بود.

در روزهای پس از حمله مرگبار به دفتر شارلی ابدو، مردم و رهبران سیاسی از سراسر جهان با این مجله ابراز همبستگی کرده و تعدادی از آنها در راهپیمایی میلیونی که در شهر پاریس برگزار شد شرکت کردند.

حمله ماه ژانویه ۲۰۱۵ به دفتر این مجله در عین حال یک ضعف امنیتی بزرگ برای دولت فرانسه تلقی می‌شود. حداقل یکی از برادران کواشی برای آموزش نظامی به یمن سفر کرده بود.

شریف کواشی، برادر کوچکتر در یک مصاحبه تلویزیونی که حین محاصره آنها توسط نیروهای امنیتی فرانسه انجام شد به این موضوع اذعان کرد. سعید کواشی نیز تا اواسط ۲۰۱۴ تحت نظر پلیس بود. امدی کولیبالی، مهاجم فروشگاه یهودی نیز در سال ۲۰۰۸ در مصاحبه‌ای با روزنامه «لوموند»، دوران زندان را که در آنجا با شریف کواشی آشنا شده بود «بهترین آموزشگاه جرایم» توصیف کرده بود.

پس از این حوادث دولت فرانسه ساختار نهادهای امنیتی و انتظامی کشور را بازسازی کرد، بودجه امنیت ملی را افزایش داد و برای ردگیری و کنترل تروریسم داخلی صدها مامور جدید استخدام کرد.

قرار است جلسات محاکمه این پرونده فیلمبرداری شوند که در تاریخ پرونده‌های قضایی مهم فرانسه بی‌سابقه است.

یکی از متهمان غایب این پرونده همسر یکی از برادران کواشی است که چند روز قبل از حمله به دفتر شارلی ابدو به سوریه گریخته است. او در سوریه یکی از چهره‌های شناخته شده پروپاگاندای گروه «خلافت اسلامی» برای جذب پیکارجویان از اروپا بود.

بر اساس گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس/ش.ر/ک.ر
XS
SM
MD
LG