لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۱۵

دانشگاه هاروارد: ویروس کرونا احتمالا از ماه اوت در ووهان چین شیوع پیدا کرد


نمایی از آمبولانس‌های پارک شده مقابل بیمارستان جدید ووهان که برای مقابله با ویروس کرونا ظرف چند هفته برپا شد.
نمایی از آمبولانس‌های پارک شده مقابل بیمارستان جدید ووهان که برای مقابله با ویروس کرونا ظرف چند هفته برپا شد.

دانشگاه هاروارد در تحقیقاتی که بر اساس تصاویر ماهواره‌ای رفت‌وآمد به بیمارستان‌های شهر ووهان و اطلاعات موتورهای جستجوگر اینترنتی انجام داده است می‌گوید ویروس کرونا احتمالا از ماه اوت ۲۰۱۹ در چین شیوع پیدا کرده بود.

چین این تحقیقات را رد و آن را «مسخره» توصیف کرده است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد بر اساس بررسی تصاویر ماهواره‌ای پارکینگ بیمارستان‌ها در شهر ووهان، محل اولین مورد شناسایی شيوع ویروس کرونا، و همین‌طور موتورهای جستجوی اینترنتی در مورد کلماتی مثل «سرفه» و «اسهال» که علائم بیماری تلقی می‌شوند به این نتیجه رسیده است.

در بخشی از نتایج این تحقیقات گفته می‌شود که «افزایش ترافیک در بیمارستان‌ها و جستجوی اینترنتی در مورد عوارض بیماری در منطقه ووهان چین قبل از دسامبر ۲۰۱۹، زمانی که به عنوان آغاز شیوع ویروس کرونا گزارش شد، آغاز شده بود».

«هر چند با قطعیت نمی‌توانیم بگوییم که این موارد به ویروس جدید مربوط است ولی شواهدی که به دست آورده‌ایم سایر تحقیقات اخیر را تقویت می‌کند که معتقدند شیوع ویروس قبل از شناسایی بازار جانوران وحشی در شهر ووهان روی داده است».

دانشگاه هاروارد می‌افزاید: یافته‌های ما این نظریه را تایید می‌کند که ویروس به طور طبیعی در جنوب چین شایع شده و به احتمال فراوان قبل از تبدیل شدن ووهان به کانون شیوع در سطح کشور در حال گسترش بوده است.

بررسی تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد که از ماه اوت ۲۰۱۹ تعداد خودروها در پارکینگ بیمارستان ووهان به شکل چشمگیری افزایش یافت.

این تحقیقات می‌افزاید: از ماه اوت پارسال در عین حال شاهد افزایش بی‌سابقه تعداد جستجوهای اینترنتی در مورد اسهال و سرفه بودیم که در فصول قبل از شیوع سرماخوردگی مشاهده نشده بود.

سخنگوی وزارت خارجه چین روز سه‌شنبه ۲۰ خرداد در یک نشست مطبوعاتی نتایج این تحقیقات را رد کرد. او گفت: «به نظرم نتیجه‌گیری بر اساس مشاهدات سطحی مثل حجم ترافیک مسخره است، واقعا مسخره است.

خبرگزاری رویترز نيز در گزارش خود یادآوری می‌کند که جامعه علمی و پزشکی هنوز نتایج تحقیقات دانشگاه هاروارد را تایید نکرده است.

پل دیگارد، کارشناس ویروس شناسی در دانشگاه ادینبورگ، گفت: بررسی تصاویر ماهواره‌ای ترافیک بیمارستان‌ها برای ردیابی شیوع ویروس «روش جالبی است و تا حدی اعتبار دارد». او در عین حال گفت: همان‌طور که پژوهشگران دانشگاه هاروارد نیز گفته‌اند این داده‌ها می‌تواند مکمل پژوهش‌های دیگر باشد و به تنهایی نمی‌تواند منشا شیوع ویروس را مشخص کند.

کیث نیل، پروفسور اپیدمولوژی بیماری‌های عفونی در دانشگاه ناتینگهام بریتانیا، نیز گفت: تحقیقات جالبی است ولی مطمئن نیستم که بتواند چیزی به دانش ما اضافه کند.

کیث نیل افزود: یکی از بیمارستان‌هایی که تصاویر پارکینگ آن در تحقیقات مورد استفاده قرار گرفته بیمارستان کودکان است و باید به خاطر داشت که کودکان معمولا به سرماخوردگی‌های فصلی مبتلا می‌شوند ولی موارد ابتلا به کووید- ۱۹ در بین کودکان بسیار کم است.

پل دیگارد نیز گفت این تحقیقات با توجه به تمرکز روی بیمارستان‌های ووهان، که کانون شیوع ویروس شناخته شده است، باید تکمیل شوند.

او افزود: «اگر این تحقیقات روی شهرهای دیگر چین تمرکز می‌کرد جالبتر و احتمالا قانع کننده‌تر می‌شد.

XS
SM
MD
LG