خانواده پل روسساباگینا که شخصیت قهرمان فیلم هالیوودی «هتل رواندا» بر اساس زندگی او پرداخت شده است دولت این کشور را به ربودن او متهم کردهاند.
آقای روسساباگینا روز دوشنبه ۱۰ شهریور در دوبی بازداشت شد.
در «هتل رواندا» دان چیدل نقش آقای روسساباگینا را بازی میکند و این فیلم نامزد دریافت جایزه اسکار شد. این فیلم تلاشهای شخصیت اصلی داستان که مدیر یک هتل است را برای نجات گروهی از اقلیت توتسی از خطر کشتار توسط هوتوها نشان میدهد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، پلیس رواندا اعلام کرد آقای روسساباگینا که در ویدئویی در شبکه یوتیوب مقاومت مسلحانه در برابر حکومت را تبلیغ کرده است، براساس یک حکم بازداشت بینالمللی به اتهام تروریسم بازداشت شده است.
اما خانوادهاش این اتهام را رد کرده است. کارن کانیمبا، دختر آقای روسساباگینا در پیامی در فیسبوک نوشت: «او ربوده شده و با یک حکم جلب غیر قانونی به رواندا منتقل شده است».
مقامات دولت رواندا تاکنون به این ادعاها واکنش نشان ندادهاند و وزارت خارجه و وزارت دادگستری آن کشور به سئوالات خبرگزاری رویترز پاسخ ندادند.
آناسی، یکی دیگر از دختران آقای روسساباگینا در مصاحبهای با شبکه خبری بیبیسی گفت: «من معتقدم که او ربوده شده چون هیچگاه به میل خودش به رواندا نخواهد رفت».
مقامات دولت امارات متحده عربی، محل بازداشت آقای روسساباگینا، تاکنون به این خبر واکنشی نشان نداده و به سئوالات خبرگزاری رویترز در مورد بازداشت و وجود توافق استرداد مجرمان بین آن کشور و رواندا پاسخ ندادهاند.
پل روسساباگینا پس از نسلکشی رواندا به خارج رفت و شهرت بینالمللی پیدا کرد. او عالیترین جایزه غیر نظامی سازمان ملل و مدال آزادی ریاستجمهوری آمریکا را در سال ۲۰۰۵ دریافت کرده است.
ولی برخی از افرادی که از نسلکشی رواندا جان به در برده و پل کاگامه، رئیسجمهوری این کشور، نقش آقای روسساباگینا در نجات دادن اقلیت توتسی را زیر سئوال برده و او را به سوءاستفاده از نسلکشی برای منافع اقتصادی خویش متهم کردهاند.
آقای روسساباگینا که پدرش از اقلیت هوتو ولی مادر و همسرش از اقلیت توتسی هستند اغراق در اقدامات خود برای نجات قربانیان نسلکشی را تکذیب کرده است. او شهروند بلژیک و ساکن آمریکاست و خواستار شورش مسلحانه علیه حکومت پل کاگامه، رئیسجمهوری رواندا، شده است.
آقای کاگامه فرمانده نیروهای مسلحی بود که پس از متوقف کردن نسلکشی قومی در سال ۱۹۹۴ به قدرت رسید. اقدامات پل کاگامه برای ایجاد ثبات، اصلاحات اقتصادی و مبارزه با فساد در رواندا از سوی جامعه بینالمللی مورد ستایش قرار گرفته است. ولی پل روسساباگینا حکومت او را به سرکوب مخالفان و سانسور شدید رسانهها متهم کرده است.
دیدهبان حقوق بشر سال ۲۰۱۷ در گزارشی اعلام کرد که دولت رواندا به طور سیستماتیک مخالفان را شکنجه میکند. هیات اعزامی سازمان ملل برای بررسی این اتهامات به دلیل دخالت و اعمال فشار حکومت رواندا نتوانست تحقیقات خود را انجام دهد و مجبور به ترک کشور شد.