لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۲۵

براون: تحریم ایران همچنان ضروری است


آقای براون می گوید: رژيم ايران توضيح کاملی در اين باره نداده است که چرا بدنبال غنی سازی اورانيوم بوده است.
آقای براون می گوید: رژيم ايران توضيح کاملی در اين باره نداده است که چرا بدنبال غنی سازی اورانيوم بوده است.

گوردون براون نخست وزير بريتانيا، روز پنج شنبه گفت که به رغم گزارش سازمان های اطلاعاتی آمريکا درباره توقف «برنامه توليد سلاح اتمی» در ايران، اعمال تحريم تهران همچنان «ضروری» است.


آقای براون افزود: «رژيم ايران توضيح کاملی در اين باره نداده است که چرا به دنبال غنی سازی اورانيوم بوده است.»


ايالات متحده آمريکا و متحدان اين کشور در اروپا از سال ها پيش ادعا می کنند که ايران در پوشش برنامه هسته ای خود به دنبال توليد سلاح اتمی است و لذا بايد تحريم ها عليه تهران تشديد شود. این ادعا همواره از سوی ایران تکذیب شده است.


سازمان برآوردهای ملی آمريکا نيز در سوم دسامبر با انتشار گزارشی اعلام کرد که ایران به دنبال فشارهای بين المللی اين برنامه را در سال ۲۰۰۳ متوقف کرده است، ولی همچنان به غنی سازی اورانيوم ادامه می دهد.


  • «دنيا حق دارد که درباره اعمال تحريم ها عليه ايران پافشاری کند تا اين کشور به مسير درست خود بازگردد.»
نخست وزیر بریتانیا

تهران در واکنش به اين گزارش گفته است که نه قبل از اين تاريخ و نه بعد از آن برنامه توليد سلاح هسته ای نداشته است.


انگيزه ايران از غنی سازی


ایران بارها اعلام کرده که برنامه اتمی را برای مصارف صلح آميز دنبال می کند اما گوردون براون گفت که ايران «اسناد کمی در اين زمينه ارائه کرده است.»


نخست وزير بريتانيا اظهار داشت: «اگر ايران در حال غنی سازی اورانيوم يا به دنبال آن است، در حالی که برنامه ای واقعی برای دستيابی به انرژی صلح آميز هسته ای ندارد، اين سئوال پيش می آيد که پس انگيزه اين کشور و هدف از اينکه می خواهد در کوتاه مدت به توانايی غنی سازی دست يابد چيست.»


نخست وزیر بریتانیا افزود: «دنيا حق دارد که درباره اعمال تحريم ها عليه ايران پافشاری کند تا اين کشور به مسير درست خود بازگردد.»


این در حالی است که ایران پیش از اعلام کرده در چارچوب پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای - NPT - غنی سازی اورانیوم را برای تولید سوخت نیروگاه هسته ای بوشهر و تولید برق، انجام می دهد.


آقای براون اين اظهارات را در يک نشست پارلمان بريتانيا بيان کرد که متشکل از روسای ۳۰ کميته تحقيق قانونگذاری است.


بريتانيا از جمله کشورهای اروپايی است که به شدت از سياست اعمال دور سوم تحريم ها عليه جمهوری اسلامی ايران دفاع می کند، ولی روز چهارشنبه سفير اين کشور در سازمان ملل خبر داد که بعيد است بتوان به توافقی درباره اين دور از تحريم ها تا پايان سال جاری ميلادی دست يافت.


جان سورز گفت: «احتمالا ادامه گفت و گوی کشورهای ۵+۱ به سال آينده ميلادی موکول خواهد شد.»


وانگ گوانگيا، سفير چين در سازمان ملل متحد نيز گفت که تا پايان دسامبر فرصتی باقی نمانده است و رايزنی ها هنوز در پايتخت ها در جريان است.


وی به خبرگزاری آسوشيتدپرس گفت: «به نظر می رسد که اين موضوع احتمالا در ماه ژانويه در شورای امنيت سازمان ملل متحد مطرح خواهد شد.»


سفير چين هفته گذشته با اشاره به گزارش سازمان برآوردهای اطلاعاتی آمريکا گفته بود که اين گزارش ترديدها درباره اعمال تحريم های جديد عليه ايران را افزايش داده است.


  • روسيه و چين دوکشور عضو دائم شورای امنيت هستند که به دليل روابط گسترده تجاری با ايران با برقراری محدوديت های جديد بر ضد جمهوری اسلامی مخالفت کرده اند.

مخالفت چين و روسيه


روسيه و چين دوکشور عضو دائم شورای امنيت هستند که به دليل روابط گسترده تجاری با ايران با برقراری محدوديت های جديد بر ضد ایران مخالفت کرده اند.


اين در حالی است که زلمای خليلزاد، سفير آمريکا در سازمان ملل، احتمال نشست ديگری در اين مورد را بعيد ندانست و گفت: «احتمال اينکه گروه ۵ +۱ بار ديگر اين ماه در نيويورک مذاکره کنند وجود دارد.»


پنج کشور دارای حق وتو در شورای امنيت همراه با آلمان روز سه شنبه در يک کنفرانس تلفنی، درباره مفاد متن نهايی پيش نويس قطعنامه تنبيهی عليه برنامه اتمی ايران، مذاکره کردند، ولی به گفته شان مک کورمک، سخنگوی ورات امور خارجه آمريکا، نتوانستند در اين رابطه به توافقی برسند.


اما آقای مک کورمک ابراز اميدواری کرد که گروه ۵+۱ بتوانند تا هفته های آينده مذاکرات خود را به سرانجام برساند.


شورای امنيت سازمان ملل متحد ظرف يکسال گذشته دو قطعنامه تحريمی عليه ايران به تصويب رسانده است و از تهران خواسته است تا روند غنی سازی ارانيوم را به حال تعليق درآورد ولی ايران اين درخواست را رد کرده است.


کارشناسان می گویند که غنی سازی اورانیوم، فرآیندی با کاربرد دو گانه است و اورانیوم غنی شده در کنار تامین سوخت برای یک نیروگاه می تواند برای تولید سلاح هسته ای نیز به کار رود.


XS
SM
MD
LG