لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۳۱

درخواست نظارت بین المللی بر خروج روسیه از گرجستان


ميخائيل ساکاشويلی، رييس جمهوری اين کشور خواستار نظارت بين المللی بر خروج نيروهای روسی شد.(عکس: EPA)
ميخائيل ساکاشويلی، رييس جمهوری اين کشور خواستار نظارت بين المللی بر خروج نيروهای روسی شد.(عکس: EPA)

بدنبال اعلام روسيه مبنی بر عقب نشينی از خاک گرجستان، ميخائيل ساکاشويلی، رييس جمهوری اين کشور خواستار نظارت بين المللی بر خروج نيروهای روسی شد.


آقای ساکاشويلی در يک کنفرانس خبری که آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان نيز در آن حضور داشت، گفت: «من فکر می کنم که جهان بايد ناظر اين مسئله باشد.»


خانم مرکل نيز با تائيد سخنان رييس جمهوری گرجستان گفت که جهان بايد ناظر عقب نشينی سريع روسيه بر اساس توافقنامه شش ماده ای ارائه شده توسط فرانسه باشد.


دميتری مدوديف، رييس جمهوری روسيه، روز يکشنبه، اعلام کرد که نيروهای اين کشور از روز دوشنبه، عمليات خروج از گرجستان را آغاز خواهند کرد.


اين موضوع پس از امضای توافقنامه آتش بس ميان دو کشور، و همچنين تشديد فشار بر مسکو برای خروج نيروهای روسی از گرجستان اعلام شد.


با اين همه، آقای مدوديف در مورد وضعيت اوستيای جنوبی اظهار نظر نکرد. اين منطقه جدايی طلب به مدت ۱۰ روز مرکز درگيری نيروهای روسی و گرجی بود.


بر اساس بيانيه ای که از سوی کرملين انتشار يافت، رييس جمهوری روسيه گفت که نيروهای اين کشور به اوستيای جنوبی عقب خواهند نشست.


  • «جهان بايد ناظر عقب نشينی سريع روسيه بر اساس توافقنامه شش ماده ای ارائه شده توسط فرانسه باشد.»
صدر اعظم آلمان

سخنان دميتری مدوديف در شرايطی عنوان شده است که يکی از فرماندهان ارتش روسيه پيشتر گفته بود که عمليات خروج از مناطق تصرف شده گرجستان توسط نيروهای روسی آغاز شده است.


هشدار فرانسه


درهمين حال، نيکلا سرکوزی، رييس جمهوری فرانسه، روز يکشنبه هشدار داد که شروع نکردن عمليات خروج نيروهای روسيه از گرجستان، عواقبی جدی برای مسکو، از جمله در مورد مناسبات روسيه و اتحاديه اروپا در بر خواهد داشت.


وی اين هشدار را در تماس تلفنی با همتای روس خود ابراز داشت.


جرج بوش، رييس جمهوری آمريکا، نيز روز شنبه به مسکو درباره «رويای جدايی» اوستيای جنوبی و ابخازيا از تفليس هشدار داده و گفته بود که روسيه بايد به عمليات نظامی در گرجستان پايان دهد.


وی در حالی که اقدام روسيه در امضای پيمان آتش بس را اقدامی اميدوار کننده خواند، اما گفت: رويای روسيه برای گرجستان بدون اوستيای جنوبی و ابخازيا هرگز محقق نخواهد شد.


در همين حال، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، روز يکشنبه به تفليس رفت تا در خصوص پايان دادن هر چه سريع تر به بحران قفقاز، مذاکرات بيشتری با ميخاييل ساکاشويلی، رييس جمهوری گرجستان، انجام دهد.


مسکو و تفليس در روزهای اخير بر سر اوستيای جنوبی که خواستار جدايی از گرجستان و استقلال از اين کشور است، وارد جنگ شدند. اين منطقه همراه با ابخازيا پس از تجزيه اتحاد شوروی اعلام استقلال کرد.


اين موضوع با مخالفت تفليس مواجه شد و سرانجام، نيروهای گرجی روز هفتم اوت وارد شهر تسخينوالی، مرکز اوستيای جنوبی، شدند، تا حاکميت دولت مرکزی بر اين منطقه را اعمال کنند.


اين اقدام با واکنش نيروهای روسی مواجه شد که تحت عنوان تامين امنيت اتباع روسيه و نيروهای صلح بان اين کشور به جنگ با نيروهای گرجی پرداختند.


در حال حاضر، در پی امضای توافقنامه آتش بس ميان دو کشور، بخش هايی از خاک گرجستان در تصرف نيروهای روسيه قرار دارد.


توافقنامه آتش بس توسط نيکلا سرکوزی، به دو طرف پيشنهاد شد که شامل شش ماده است.


توقف فوری جنگ، احترام به حاکميت گرجستان در منطقه مورد مناقشه و برقراری مجدد وضعيت پيشين حاکم بر منطقه از جمله مواد اين توافقنامه هستند.


بر اساس اين توافقنامه، نيروهای صلح بان روسی، و نه نيروهای اعزامی اين کشور پس از شروع درگيری ها، اجازه خواهند داشت که در مناطق اوستيای جنوبی و ابخازيا حضور داشته باشند.


XS
SM
MD
LG