لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۴۲

اختلاف عراق و آمریکا همزمان با ادامه درگیری ها


نوری المالکی با توقف طرح عقب نشینی نیروهای آمریکایی از عراق مخالفت کرده است.(عکس: AFP)
نوری المالکی با توقف طرح عقب نشینی نیروهای آمریکایی از عراق مخالفت کرده است.(عکس: AFP)

ادامه درگيری ها در شهرک صدر که با حمله هوايی همراه بود ۱۵ کشته بر جای گذاشت و همزمان نوری المالکی با توقف عقب نشینی سربازان آمریکا مخالفت کرد.



گزارش ها حاکی است که نيروهای دولتی عراق همراه با حمايت ارتش آمريکا تلاش می کنند تا کنترل مجدد شهرک شیعه نشین صدر را از ده روز پيش به دست گيرند.

ساکنين شهرک صدر روز پنج شنبه به فرار خود از منطقه درگيری ها ميان شبه نظاميان شيعه وابسته به مقتدی صدر، روحانی تندرو شيعه و سربازان آمريکايی ادامه دادند. اين منطقه دو و نيم ميليون نفر جمعيت را در خود جای داده است.


ارتش آمريکا در اطلاعيه ای اعلام کرد که ۱۳ شبه نظامی در چهار برخورد جداگانه طی شبانه روز کشته شدند. يک سرباز آمريکايی نيز روز چهارشنبه در جريان انفجار يک بمب کناره جاده ای کشته شد که شمار تلفات سربازان آمريکايی را از روز يکشنبه به ۱۸ تن رساند.


پليس عراق نيز گزارش داده که دو مرد مسلح در حمله هوايی ارتش آمريکا به شهرک صدر کشته شدند.


دور تازه خشونت ها به فاصله کمی پس از آن آغاز شد که ژنرال ديويد پترائوس، فرمانده نيروهای آمريکايی در عراق و رايان کروکر، سفير آمريکا در بغداد در کنگره حاضر شدند و گزارشی از آخرين وضعيت اين کشور ارائه کردند.

ارتش آمريکا می گويد که در يک حمله ديگر از سوی هليکوپترهای اين کشور به مردان مسلح چهار نفر کشته شدند ولی پليس عراق، اين افراد را غير نظامی معرفی کرده است که در ميان آنها، دو برادر زير ده سال وجود دارند.


اختلاف عراق و آمريکا بر سر عقب نشينی نيروها


اين دور از خشونت ها به فاصله کمی پس از آن آغاز شد که ژنرال ديويد پترائوس، فرمانده نيروهای آمريکايی در عراق، و رايان کروکر، سفير آمريکا در بغداد در کنگره حاضر شدند و گزارشی از آخرين وضعيت اين کشور ارائه کردند.


ژنرال پترائوس در گزارش خود پيشنهاد کرد تا زمانی که وضعيت عراق بی ثبات باقی مانده است از کاهش تعداد سربازان آمريکايی خودداری شود. انتظار می رود که جرج بوش، رييس جمهوری آمريکا با اين درخواست موافقت کند.


پترائوس خواستار آن شده است که تا ماه ژوئيه ۲۰ هزار نفر از نيروهای آمريکايی که سال گذشته به عراق اعزام شدند به کشور باز گردند و رقم سربازان ايالات متحده در سطح ۱۴۰ هزار نفر ثابت باقی بماند.


وی فراتر از اين، يک دوره ۴۵ روزه بازنگری را پيشنهاد کرده که با دوره ای نامحدود از ارزيابی ها تا پيش از خارج کردن نيروهای اضافی از عراق همراه خواهد شد.


اين در حالی است که نوری المالکی، نخست وزير عراق، مخالف چنين تصميمی است و از پيشرفت در توانايی سربازان عراقی سخن گفته است.


آقای مالکی به شبکه تلويزيونی سی ان ان گفته است: «نظر من اين است که شمار نيروهای آمريکايی می تواند کاهش يابد و من فکر نمی کنم که تصميم به بيرون کشيدن نيروها بايد متوقف شود.»


وی افزود: «نيروهای اضافی زمانی که همه مسئوليت های امنيتی واگذار شد، باز خواهند گشت و نيروهای ائتلاف نقش حمايتی را ايفاء خواهند کرد. و در يک نقش حمايتی، شما نيازی به اين تعداد زياد ( نيرو) نداريد.»


آسوشيتدپرس گزارش داده که يکی از مشاوران ارشد دولت مالکی گفته است: نخست وزير عراق اين پيغام را روز چهارشنبه و در مکالمه ای ۲۰ دقيقه ای به جرج بوش انتقال داده است.


بر اساس گفته های اين مشاور عراقی که نخواست نامش فاش شود، نوری المالکی به رييس جمهوری آمريکا گفته است: «نيروهای امنيتی عراق توانايی آن را دارند تا وظايف خود را انجام دهند و سربازان آمريکايی تا جايی که شرايط اجازه می دهد باید از عراق خارج شوند.»


نخست وزير عراق همچنين اين ادعای ديويد پترائوس مبنی بر اينکه ايران شبه نظاميان شيعه را تجهيز کرده و آموزش نظامی می دهد، به زير سوال برده است.


خلف العليان، يک نماينده پارلمان عراق که سنی است و هفته گذشته در نشست مربوط به عمليات بصره با حضور نوری المالکی شرکت کرده است، می گويد: نخست وزير عراق در اين نشست نام چندين کشور را ذکر کرد که در درگيری های بصره، « دخالت» داشته اند.


اين نماينده اظهار داشت: «مالکی گفت که به جز ايران، دخالت هايی نيز از سوی عربستان سعودی، کويت و امارات متحده عربی نيز وجود داشته است.»


خشونت ها در عراق طی سال گذشته و اوايل سال جاری کاهش يافت که اين امر ناشی از اعزام سربازان بيشتر آمريکايی به اين کشور، آتش بس مقتدی صدر و رويارويی شوراهای بيداری سنی ها عليه گروه القاعده بوده است.


اما در دو هفته اخير و به دنبال عمليات ارتش عراق عليه سپاه مهدی در شهر بصره تنش ها بار ديگر در اين کشور بالا گرفته و وضعيت امنيتی آن را به حالت شکننده ای در آورده است.


XS
SM
MD
LG