لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۳۲

پيامد تازه حمله دريايى اسرائيل؛ اين بار لغو كنسرت هنرمندان بين المللى


یکی از هواداران گروه بیتلزها در اسرائیل که در کنسرت پل مک کارتنی در سپتامبر سال 2008 حاضر شده بود.
یکی از هواداران گروه بیتلزها در اسرائیل که در کنسرت پل مک کارتنی در سپتامبر سال 2008 حاضر شده بود.
برخورد تكاوران دريايى اسرائيل با كشتى هاى اعزامى به غزه، نه تنها عواقب سياسى فورى براى دولت اسرائيل در پى آورده و اين كشور را در تنگناى سياسى شديدى قرار داده است، بلكه بر ساير امور زندگى مردم اسرائيل نيز اثرات عميقى گذاشته است؛ ازخوددارى برخى بنادر جهانى از تخليه كالاهاى اسرائيلى گرفته تا لغو سفرهاى گردشگرى اتباع اين كشور به تركيه و لغو كنسرت هاى هنرمندان بين المللى در اسرائيل.

دوستداران اسرائيلى هنرمندان بين المللى فكر نمى كردند كه برخورد دريايى هفته گذشته در آب هاى مديترانه حتى موجب شود كه آنها براى ديدار دوباره با هنرمندان مورد علاقه خود مدت هاى مديد ديگر صبر كنند تا اوضاع شايد آرام شود و خاطره جنجالى كه عليه اسرائيل ايجاد شده، از اذهان جهانى پاك شود.

گروه هنرى «فيكسيز» قرار بود روز چهارشنبه، نهم ژوئن، در تل آويو برنامه اجرا كند، و بيش از يك صد هزار بليط كنسرت آن از ماه ها قبل با بهاى بسيار بالايى پيش فروش شده بود. ولى روز يكشنبه، مدير اين گروه به شوكى وايس، مسئول دفتر هماهنگ كننده هنرى برنامه هاى آن در اسرائيل خبر داد كه حاضر به اجراى اين برنامه نيست، با اين استدلال كه «رخدادهايى فراتر از تسلط ما توان اجراى برنامه را از ما گرفته است.»

گيل اسكات هارون، هنرمند پر آوازه رپ جهانى، نيز در روزهاى پيش از آن برنامه خود در تل آويو را لغو كرده بود.

همزمان، الويس كوستلو در نامه اى به اسرائيلى هاى طرفدارش نوشته بود: «برخى مواقع حتى افزودن نام يك هنرمند به فهرست هنرمندان براى اجراى يك برنامه، مفهوم سياسى مى گيرد.»

يك تهيه كننده اسرائيلى كه در امر كنسرت هاى ستارگان جهانى پيشينه غنى دارد، به نشريه آمريكايى «فوروارد» گفته است كه درهفته هاى اخير از پانزده هنرمند جهانى درخواست كرد تا براى اجراى كنسرت به اسرائيل بروند اما عليرغم پول بالاتر از حد معمولى كه پيشنهاد شد، آنها پاسخ رد دادند.

در طول ماه مه و روزهاى اول ژوئن كه فستيوال ساليانه بين المللى هنر اسرائيل در جريان بود، شمارى از گروه هاى مختلف هنرى ديگر بويژه از رشته تئاتر به اسرائيل رفته بودند اما حضور آنها در زمانى بود كه آرامش نسبى برقراربود و حضور آنها نيز غيبت بسيارى ديگر را پاك نكرد.
اكنون اجراى كنسرت هاى التون جان و رود استيوارت، دو خواننده مشهور كه در اسرائيل نيز پر طرفدار هستند، و قرار بود كه همين ماه كنسرت هاى بزرگى در اسرائيل برگزار كنند، در هاله اى از ابهام قرار گرفته است.

كنسرت التون جان كه از سال ها قبل بر روى آن كار شده بود، براى روز هفدهم ژوئن تدارك ديده شده است، و كنسرت رود استيوارت كه آن نيز چند سال هماهنگى و تداركات را طلبيده بود، براى سى ام ژوئن برنامه ريزى شده و صدها هزار بليط بسيار گران آنها پيش فروش شده است. اما اكنون مديران برنامه هاى آنها در اسرائيل نسبت به لغو اين كنسرت ها ابراز نگرانى جدى مى كنند.

مقام هاى هنرى و فرهنگى اسرائيلى مى گويند كه «جهان در پى تحريم سياسى و آكادميك، اكنون به تحريم فرهنگى اسرائيل نيز روى آورده است.»

پيشينيه تحريم فرهنگى و هنری اسرائيل

اين نخستين بار نيست كه هنرمندان بين المللى در اعتراض به رخدادهاى مرتبط با نزاع اسرائيلى- فلسطينى برنامه هاى خود را در اين كشور لغو مى كنند.

نبرد ارتش اسرائيل با حزب الله لبنان در تابستان سال ۲۰۰۶، و اقدامات نظامى ارتش اسرائيل در پى به گروگان رفتن گيلعاد شاليط، سرباز اسرائيلى اسير در دست حماس در ژوئن ۲۰۰۶، موجب شد كه دهها برنامه هنرى با شركت ستارگان و خوانندگان بين المللى در اسرائيل لغو شود.

در پى عمليات «سرب مذاب» ارتش اسرائيل در ژانويه ۲۰۰۹ در غزه نيز، كه آن هم موج نكوهش جهانى عليه اسرائيل را در پى داشت، مدتى طول كشيد تا دوباره هنرمندان بين المللى به اجراى برنامه در اسرائيل بپردازند، كه مادونا يكى از آنها بود.

دعوت از هنرمندان اسرائيلى در جهان نيز همواره تحت تاثير رخدادهاى سياسى نزاع اسرائيلى- عربى بوده است، و هر بار كه حوداث مرگبارى ميان اسرائيلى ها با فلسطينى ها و كشورهاى عرب رخ داده، كشورهاى جهان در دعوت از هنرمندان اسرائيلى احتياط فراوان كرده اند.
در دو سال گذشته اين امر به ورزش اسرائيل نيز سرايت كرد و اكنون هر بار كه ورزشكاران اسرائيلى يا تيم هاى اسرائيلى در جهان رقابت مى كنند، استاديوم ها به صحنه نبرد سياسى تبديل مى شود.

از زمان موجوديت اسرائيل همه كشورهاى مسلمان و عربى اسرائيل را تحريم كرده اند اما اكنون تحريم يا اخلال ها در رقابت هاى ورزشى با اسرائيلى ها به كشورهاى ديگر نيز گسترش يافته است.

قريب به اتفاق مسابقات ماه هاى اخير تيم پرآوازه بسكتبال اسرائيلى «مكابى تل آويو» و يا حضور خانم پئرشاخار، تنيس باز اسرائيلى در آسيا و اروپا، و حتى در اقيانوسيه، به جنجال كشيده شده است.

حال، اسرائيل به مردم خود توصيه كرده كه در مسابقات جام جهانى فوتبال نيزممكن است كه جانشان در تهديد جدى باشد.

از همه اسرائيلى هايى كه براى ديدن اين مسابقات در روزهاى آينده به آفريقاى جنوبى مى روند، خواسته شده است تا در ستاد ويژه اى ثبت نام كنند كه دولت اسرائيل در پايتخت آفريقاى جنوبى برپا كرده است.

اين ستاد ماموريت دارد كه حضور هر شهروند اسرائيلى را در هر جايى از كشور ميزبان رقابت هاى جام جهانى را رهگيرى كند.

در آفريقاى جنوبى بارها تظاهرات شديدى عليه اسرائيل برگزار شده است. آفريقاى جنوبى همراه با نيكاراگوئه، دو كشورى بودند كه در اعتراض به ماجراى حمله به كشتى هاى كمك رسانى به غزه سفيران خود را از تل آويو فرا خواندند.
XS
SM
MD
LG