لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۳۲

بغداد خواستار خروج مجاهدین خلق از عراق شد


اعضای سازمان مجاهدین خلق پس از حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ خلع سلاح شدند. (عکس: AFP)
اعضای سازمان مجاهدین خلق پس از حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ خلع سلاح شدند. (عکس: AFP)

دولت عراق روز يكشنبه از اعضاى سازمان مجاهدين خلق خواست تا اين كشور را ترك كنند و اعلام كرد كه پايگاه هاى اين گروه مخالف جمهورى اسلامى را تعطيل مى كند.


بر اساس بيانيه دولت عراق، يك هيئت دولتی به سرپرستى موفق الربيعى، مشاور امنيت ملى اين كشور، اخيرا از پادگان اشرف، مقر سازمان مجاهدين خلق، ديدار كرده و به آنها گفته است كه بغداد در حال تحویل گرفتن كنترل اين اردوگاه از نيروهاى آمريكايى است.


موفق الربيعى در اين ديدار افزوده است: «انجام هر گونه فعاليت قانونى و يا غير قانونى عليه كشورهاى همسايه از سوى اين سازمان موضوعى خطرناك است.»


اردوگاه اشرف كه در ۷۰ كيلومترى شمال بغداد قرار دارد به مدت ۲۰ سال مقر اعضاى سازمان مجاهدين خلق بوده است كه شمار آنها سه هزار و ۵۰۰ نفر تخمين زده مى شود.


دولت عراق، اين گروه را كه عليه جمهورى اسلامى ايران مى جنگند به عنوان سازمانى تروريستى معرفى كرده است. ايالات متحده آمريكا و اروپا نيز سازمان مجاهدین خلق را در فهرست سازمان هاى تروريستى خود قرار داده اند.


هيئت عراقى به اعضاى سازمان مجاهدین خلق گفته اند كه بغداد مسئوليت امنيت آنها را بر عهده گرفته و براى بستن اردوگاه اشرف برنامه ريزى شده است.

با حمله آمريكا به عراق در مارس سال ۲۰۰۳، اردوگاه اشرف زير نظر نيروهاى آمريكايى قرار گرفت و اعضاى آن خلع سلاح شدند.


به گزارش خبرگزارى «رويترز»، ارتش آمريكا در جريان اين خلع سلاح بيش از دو هزار تانك و ساير تجهيزات نظامى اين سازمان را نابود كرد.


جمهورى اسلامى ايران كه با دولت شيعه عراق روابط نزديكى دارد همواره خواستار تحويل اعضاى سازمان مجاهدين خلق براى محاكمه آنها شده است.


«بستن اردوگاه اشرف»


گزارش خبرگزارى ها حاكى است كه هيئت عراقى به اعضاى اين سازمان گفته اند: بغداد مسئوليت امنيت آنها را بر عهده گرفته و براى بستن اردوگاه اشرف برنامه ريزى شده است.


اين هيئت خواستار آن شده كه مجاهدين خلق يا به كشور خود باز گردند يا به كشور سومى عزيمت كنند و گزينه ماندن در عراق براى آنها وجود ندارد.


اعضاى سازمان هاى مجاهدين خلق پس از سركوب هاى سال ۱۳۶۱ در ايران، به خارج گريختند و بسيارى از آنها در اردوگاه اشرف واقع در استان دياله عراق مستقر شدند.


اين سازمان از آن سال جنگ مسلحانه عليه ايران را تشديد كرد و در بزرگترين عمليات خود با نام «فروغ جاويدان» در سال ۱۳۶۷صدها كيلومتر در خاك ايران پيشروى كرد ولى موفقيتى به دست نياورد.


سازمان مجاهدين خلق ماه گذشته در باره وضعيت خود نامه اى خطاب به جرج بوش، رييس جمهورى آمريكا، نوشت.


اعضاى سازمان هاى مجاهدين خلق پس از سركوب هاى سال ۱۳۶۱ در ايران، به خارج گريختند و بسيارى از آنها در اردوگاه اشرف واقع در استان دياله عراق مستقر شدند.


اين رويداد در حال رخ مى دهد كه نورى المالكى، نخست وزير عراق قرار است از ۲۴ دسامبر به كشورهاى ايران و تركيه سفر كند كه اين چهارمين ديدار وى از تهران خواهد بود.


آقاى مالكى در مارس سال جارى نيز به ايران سفر كرد و به مقام هاى جمهوری اسلامی قول داد كه عراق اقدام هاى لازم را براى اطمينان از اينكه خاك اين كشور محل فعاليت «تروريست ها» نخواهد شد، انجام مى دهد.


سابقه فعاليت


سازمان مجاهدين خلق در سال ۱۳۴۴ و به دنبال سركوب گروه ها و احزاب سياسى مخالف شاه تاسيس شد و تا زمان انقلاب اسلامى در قالب يك سازمان اسلامگراى چپ به جنگ چريكى عليه شاه و مراكز آمريكايى در ايران پرداخت.


با پيروزى انقلاب بهمن ۵۷، اين سازمان با رژيم تازه تاسيس جمهورى اسلامى دچار اختلافات شديدى شد و دست به مبارزه مسلحانه زد ولى از سوى گروه هاى هوادار نظام اسلامى به شدت سركوب شد و بسيارى از اعضاى آن زندانى يا اعدام شدند.


رهبران اين سازمان نگران هستند كه در صورت اجبار مجاهدين خلق به بازگشت به ايران، آنها با خطر اعدام روبرو شوند.


اين در حالى است كه سازمان ملل متحد به دليل سابقه نظامى و «تروريست» خواندن اين سازمان، با مشكلات زيادى براى يافتن كشور سوم جهت عزيمت اعضاى اين گروه روبرو است.


سازمان ملل و عفو بين الملل از عراق و آمريكا خواسته اند كه به اعضاى اين گروه به عنوان «افراد مورد حمايت» کنوانسیون ژنو توجه شود. این کنوانسیون اخراج یا اجبار کسانی که در خطر شکنجه یا مرگ قرار دارند را منع کرده است.


XS
SM
MD
LG