رییس مجلس ایران شامگاه پنجشنبه ۱۰ تیرماه به کشورهای غربی هشدار داد که به گفته او، اگر بخواهند توافق هستهای با تهران را «به گونهای دیگر و دلخواه» مطرح کنند، توافق به هم خواهد خورد.
علی لاریجانی که در مراسمی در لواسان سخنرانی میکرد کشورهای غربی بویژه آمریکا را متهم کرد که در «مسیر کج راهه» گام بر میدارند و اینکه به گفته وی، «میخواهند به جمهوری اسلامی ایران به بهانههای دیگر فشار آورند».
به گزارش خبرگزاری ایلنا، وی اظهار داشت: «ما از قبل به آنها گفته بودیم که اگر غربیها به دنبال این باشند به بهانههای جدید مسئله تحریمها را احیا کنند توافق هستهای را به هم خواهیم زد. این امر هم در مصوبه مجلس شورای اسلامی وجود دارد و هم در فرمایشات رهبری».
رییس مجلس ایران میگوید که طرفهای مذاکره با تهران «در مسئله رفع تحریمها مشکل به وجود میآورند» و «حفظ فشارهای اقتصادی بر جمهوری اسلامی به بهانه مبارزه با تروریسم و باز کردن تحریمهای جدید یکی از شگردهای آنهاست».
آقای لاریجانی در این زمینه به آنچه که «اعمال فشار» بر گروه حزبالله لبنان خواند اشاره کرد و گفت: «آنها به حزبالله فشار میآورند تا ایران را تحت فشار قرار دهند».
به نظر میرسد اشاره این مقام بلندپایه ایران به اظهارات روز هشتم تیرماه اریک شولتز، معاون مطبوعاتی کاخ سفید، باشد که از تهران خواسته بود تا حمایتهایش از گروه حزبالله لبنان را متوقف کند و گفته بود: «تداوم چنین کمکهایی باعث میشود که مشکلات ایران برای دسترسی به بازارهای بینالمللی ادامه داشته باشد».
آقای شولتز افزوده بود: «ما از همه آنهایی که به حزبالله کمک میکنند، خواستهایم که کمکهای خود را قطع کنند. ما میدانیم که ایران از تروریسم حمایت میکند. ما میدانیم که ایران از حزبالله حمایت میکند و به همین دلیل تاکنون در همین رابطه تحریمهای شدیدی علیه ایران اعمال کردهایم».
سخنان این مقام آمریکایی ناظر به اعتراف اخیر حسن نصرالله، رهبر گروه حزبالله لبنان، است که گفته بود تا زمانی که ایران پول دارد ما هم پول داریم.
خردادماه گذشته نیز بانک مرکزی لبنان اعلام کرد که در راستای اجرای تحریمهای اخیر آمریکا علیه گروه حزبالله، حدود ۱۰۰ حساب بانکی این گروه سیاسی-نظامی را مسدود کرده است.
حزبالله لبنان از سال ۱۹۹۵ در فهرست گروههای تروریستی آمریکا قرار دارد. اتحادیه اروپا، بریتانیا، و نیوزیلند و اخیرا اتحادیه عرب نیز این گروه را در فهرست تروریستی خود گذاشتهاند.
از سوی دیگر، هراز چندگاهی جمهوریخواهان کنگره آمریکا که در مجلس نمایندگان و سنا اکثریت دارند و با توافق هستهای ایران مخالفند از لزوم تحریم ایران به دلیل حمایت از «گروههای تروریستی» و دخالت در امور داخلی کشورهای دیگر سخن به میان میآورند.
علی لاریجانی میگوید که یکی ازاهداف غربیها از اعمال فشار بر جمهوری اسلامی، «کاهش نفوذ ایران در منطقه است» و اظهار داشت که تهران درگیر «رقابتهای کودکانه و سبک سرانه در منطقه» نمیشود و اینکه از فلسطین و جریانهای اسلامی در منطقه حمایت میکند «به سبب این است که آن را جزو وظایف ذاتی و دینی خود میدانیم».
رییس مجلس ایران تاکید کرده که غربیها بر سر «پذیرش جایگاه منطقهای ایران از در سازش با ایران درنمیآیند» و «چانهزنی میکنند و تلاش دارند در مسئله رفع تحریمها مشکل به وجود آورند».
ایران و شش قدرت جهانی در ۲۴ تیرماه سال ۹۴ بر سر حلوفصل برنامه هستهای تهران به توافق رسیدند، به گونهای که ایران بسیاری از فعالیتهای اتمیاش را به حالت تعلیق در آورد و در مقابل تحریمهای فلج کننده بینالمللی علیه آن لغو شود.
با این حال ایران میگوید به رغم گذشت چند ماه از اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، هنوز نتوانسته است از امتیازات آن استفاده کند و آمریکا اجازه نمیدهد تا تهران به سیستم مبادلات دلاری دسترسی داشته باشد.