لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۲۲

مانع تازه در مذاکرات برگزیت؛ قلمرو جبل‌الطارق


جبل‌الطارق یک شبه جزیره کوچک در جنوب شرقی اسپانیاست که در سال ۱۷۱۳ به مالکیت بریتانیا درآمد.
جبل‌الطارق یک شبه جزیره کوچک در جنوب شرقی اسپانیاست که در سال ۱۷۱۳ به مالکیت بریتانیا درآمد.

دولت اسپانیا هشدار داده که در صورت عدم دریافت تضمین‌های کافی برای مذاکره مشخص در مورد آینده جبل‌الطارق با طرح پیشنهادی دولت بریتانیا برای خروج از اتحادیه اروپا مخالفت خواهد کرد.

در مذاکرات و رایزنی‌های فشرده ماه‌های اخیر در زمینه برگزیت اطلاعات چندانی در مورد آینده جبل‌الطارق به صورت علنی منتشر نشده است.

اما چرا دولت اسپانیا در آخرین مراحل این مذاکرات دشوار در مورد جبل‌الطارق هشدار داده است و این بر مذاکرات سران اتحادیه اروپا در مورد برگزیت که روز یکشنبه برگزار می‌شود چه تاثیری خواهد داشت؟

جبل‌الطارق یک شبه جزیره کوچک در جنوب شرقی اسپانیاست که در سال ۱۷۱۳ به مالکیت بریتانیا درآمد. این منطقه با حدود ۳۰ هزار نفر جمعیت همواره یک محور تنش در روابط اسپانیا و بریتانیا بوده، چون اسپانیا خواهان بازگرداندن این منطقه به قلمرو خود است.

با خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، جبل‌الطارق نیز که ۹۶ درصد از جمعیت آن به باقی ماندن در اتحادیه رای داده‌ بودند از این اتحادیه خارج خواهد شد.

دولت اسپانیا با وجودی که هفته گذشته از پروتکل مربوط به جبل‌الطارق در طرح پیشنهادی نخست‌وزیر بریتانیا استقبال کرده بود در روزهای اخیر اعلام کرده که به متن این پروتکل اعتراض دارد چون آینده مذاکرات بین مادرید و لندن در مورد این ناحیه مبهم است.

دولت اسپانیا می‌گوید توافق برگزيت باید به صراحت اعلام شود که مذاکرات و توافق‌های آینده بين بريتانيا و اتحاديه اروپا شامل جبل‌الطارق نخواهد شد و تصمیم‌گیری در مورد آینده این منطقه باید فقط در مذاکرات مستقیم بین مادرید و لندن انجام شود.

برخی از دیپلمات‌های اروپایی معتقدند نخست‌وزیر سوسیالیست اسپانیا این موضوع را برای جلب آرای بیشتر در انتخابات منطقه آندالوسیا مطرح کرده که قرار است روز دوم دسامبر برگزار شود.

آنها معتقدند که رهبران بریتانیا و اسپانیا می‌توانند این موضوع را حل کنند و از دولت اسپانیا خواستند کلیت توافق برگزیت را به خطر نیاندازد.

ترزا می نخست‌وزیر بریتانیا در پارلمان گفت با مستثنی کردن آینده جبل‌الطارق از مذاکرات در مورد مناسبات آتی با اتحادیه اروپا موافقت نخواهد کرد.

طبق مقررات اتحادیه اروپا توافق مربوط به خروج یک کشور عضو با رای اکثریت لازم کشورهای اتحادیه تصویب می‌شود و فقط یک کشور نمی‌تواند مانع تصویب آن شود.

با وجود این، تمامی ۲۷ عضو اتحادیه اروپا در مورد موضوع حساسی مثل خروج بریتانیا خواهان یکپارچگی کامل اتحادیه هستند.

ترزا می قرار است در روزهای آینده برای حل اختلافات باقی مانده در طرح پیشنهادی او برای برگزیت با مقامات ارشد اتحادیه اروپا دیدار کند. رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا در نشست خود در روز یکشنبه چهارم آذر این طرح را بررسی خواهند کرد.

بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز/ ش.ر/ ک.ر
XS
SM
MD
LG