لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۴۶

موافقت بریتانیا با حل‌وفصل پرونده درخواست «۱.۶ میلیارد دلاری» بانک ملت برای غرامت


وزارت خزانه‌داری بریتانیا سال ۲۰۰۹ میلادی بانک ملت را به اتهام کمک مالی به برنامه هسته‌ای ایران در لیست سیاه خود قرار داد.
وزارت خزانه‌داری بریتانیا سال ۲۰۰۹ میلادی بانک ملت را به اتهام کمک مالی به برنامه هسته‌ای ایران در لیست سیاه خود قرار داد.

دولت بریتانیا با حل‌وفصل موضوع «پرداخت غرامت» به بانک ملت موافقت کرده است تا پرونده ده ساله شکایت از این کشور به دلیل تحریم این بانک ایرانی بسته شود.

خبرگزاری بلومبرگ و روزنامه فایننشنال تایمز روز سه‌شنبه ۲۸ خرداد این گزارش را منتشر و اعلام کردند که رقم درخواست غرامت از سوی بانک ملت، «یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار» است.

هیچ یک از این دو رسانه رقم توافق شده میان طرفین را منتشر نکرده است.

روزنامه فایننشنال تایمز در این زمینه نوشته که مفاد توافق میان طرفین محرمانه است، ولی این یک پیروزی کوچک برای جمهوری اسلامی محسوب می‌شود که در حال حاضر تحت فشار شدید دولت دونالد ترامپ قرار دارد. همچنین به این معنی است که دولت بریتانیا از جریان یک «دادرسی احتمالا خجالت‌آور» گریخته است.

وزارت خزانه‌داری بریتانیا سال ۲۰۰۹ میلادی بانک ملت را به اتهام کمک مالی به برنامه هسته‌ای ایران در لیست سیاه خود قرار داد.

بانک ملت این اتهام را رد کرد و برای لغو تحریم‌ها نزد دادگاه عالی بریتانیا شکایت برد که در نهایت این دادگاه خرداد ۲۰۱۳، تحريم‌های وضع شده بر ضد بانک ملت را لغو کرد. سپس بانک ملت طی دادخواستی خواهان چهار میلیارد دلار غرامت از خزانه‌داری بریتانیا شد.

به رغم رای دادگاه، بریتانیا از سال ۲۰۱۰ به مدت شش سال دارایی‌های بانک ملت را مسدود کرده بود.

دادگاه عدالت اروپا نیز سال ۲۰۱۶ حکم داد که دارایی‌های بانک ملت نباید از سال ۲۰۱۰ میلادی توقیف می‌شدند و درخواست تجدیدنظر شورای اروپا در این زمینه را رد کرد.

بلومبرگ از قول شرکت خدمات حقوقی «زایوالا» که نماینده بانک ملت در دادگاه بود، تایید کرده که دولت بریتانیا با حل‌وفصل پرونده درخواست غرامت بانک ملت موافقت کرده است.

این شرکت می‌گوید دولت بریتانیا برای رد پرونده درخواست غرامت، ۳۵ میلیون پوند هزینه کرده است.

حل‌وفصل درخواست غرامت بانک ملت از دولت بریتانیا در حالی است که قرار بود از فردا، ۲۹ خردادماه، رسیدگی به این پرونده در دادگاه بریتانیا به جریان بیفتد.

بانک ملت می‌گوید انسداد دارایی‌های این بانک باعث خدشه دار شدن اعتبار بانک در بریتانیا و جامعه جهانی شده است.

هنوز معلوم نیست این غرامت چه زمانی و چگونه تحویل ایران خواهد شد.

آمریکا نیز آبان‌ماه پارسال تحریم‌های «ضد تروریستی» علیه بانک ملت وضع کرد که دولت ایران سهمی ۲۰ درصدی در آن دارد.

بقیه سهام بانک ملت، بزگترین بانک ایران، در دست بخش خصوصی است.

ایالات متحده اردیبهشت پارسال از توافق هسته‌ای با ایران خارج شد و تحریم‌های سنگینی علیه تهران به اجرا گذاشت.

با این حال، بریتانیا و دیگر اعضای برجام شامل فرانسه، آلمان، روسیه و چین ضمن مخالفت با خروج آمریکا از برجام و وضع تحریم‌ها علیه ایران، بر تعهد خود به این توافق تاکید کرده‌اند.

منابع: فایننشیال تایمز، بلومبرگ، رادیو فردا/ ف.ق/ ک.ر
XS
SM
MD
LG