سخنگوی قوه قضائیه ایران با اعلام اینکه موضوع کم آبی در اصفهان در جلسه سران سه قوه مطرح شده است، از کشاورزان معترض اصفهانی خواست که «اجازه ندهند فرصتطلبان خود را در صف آنان قرار دهند و حقشان را مخدوش کنند».
به گزارش خبرگزاری تسنیم، غلامحسین محسنی اژهای روز یکشنبه ۲۷ اسفند در یک مصاحبه مطبوعاتی در اصفهان گفت: «امروز مردم استان اصفهان با مشکلات کمبود آب دست و پنجه نرم میکنند، در جلسهای که هفته گذشته سران قوا تشکیل دادند به این مسئله نیز پرداختند، باید دید چه اقدام عاجل و مؤثری را در این مسئله میتوان انجام داد».
همچنین به گزارش خبرگزاری میزان، آقای اژهای از کشاورزان اصفهانی خواست که به گفته او، «اجازه ندهند فرصتطلبان خود را در صف آنان قرار دهند و حقشان را مخدوش کنند».
وی اضافه کرد: «آنها که درد دارند میخواهند از این بیان مشکلات سوء استفاده نشود اما برخیها میخواهند از این آب گلآلود ماهی میگیرند».
کشاورزان شرق اصفهان که در هفتههای اخیر تجمعات اعتراضی مختلفی در واکنش به عدم دریافت حقآبه و مشکلات آب کشاورزی برگزار کردهاند، روز ۲۵ بهمن آخرین نمازجمعه اصفهان در سال ۹۶ را به صحنه اعتراض خود بدل کردند.
بر اساس تصاویر منتشر شده در شبکههای اجتماعی، شمار قابل توجهی از کشاورزان معترض با حضور در نماز جمعه، پشت به خطیب جمعه نشستند و شعار «پشت به دشمن، رو به میهن» سر دادند. این اقدام کشاورزان بازتاب گستردهای داشت.
مجتبی میردامادی، امام جمعه موقت اصفهان، در واکنش به اعتراضهای کشاورزان گفت: «به شما نوید میدهم اگر کمی صبر و حوصله داشته باشید نتیجه خوبی رقم خواهد خورد».
اعتراض کشاورزان اصفهانی به انتقال آب زایندهرود به یزد، در سالهای اخیر در جریان بوده و از جمله در سال ۹۱ گروهی از کشاورزان شرق اصفهان اقدام به شکستن لولههای انتقال آب کردند که منجر به درگیری آنها با نیروی انتظامی و مجروح شدن تعدادی از آنها شد.
اما موج جدیدی از این اعتراضها پنجشنبه ۱۷ اسفند شکل گرفت که طی آن شمار قابل توجهی از کشاورزان منطقه ورزنه در شرق استان اصفهان، در اعتراض به اختصاص نیافتن حقآبه به آنها، دست به راهپیمایی زدند و با مطالبه حقآبه، شعارهایی از جمله علیه حسن روحانی سر دادند.
روز ۱۸ اسفند نیز در پی اعتراض کشاورزان ورزنه اصفهان و «انداختن دو تیر برق» از سوی برخی از معترضان، جریان انتقال آب به استان یزد قطع شد.
بیآبی و طرحهای انتقال آب در برخی از استانهای ایران در سالهای گذشته باعث برگزاری تجمع و درگیری بین مردم و نیروی انتظامی شده است.
در این زمینه تعدادی از ساکنان خوزستان نیز بارها در اعتراض به طرحهای انتقال آب از سرچشمههای کارون به استان اصفهان تجمع کردهاند.
بر اساس گزارشها، با خشک شدن زایندهرود، بزرگترین رودخانه فلات مرکزی ایران، و انتقال آب آن به دل کویر در یزد و قم برای احیای صنایع آببر، امرار معاش از طریق کشاورزی در این اراضی مانند گذشتههای نه چندان دور ممکن نیست.
علاوه بر خشکسالی، آن چه مدیریت و استفاده نادرست از منابع آبی موجود عنوان شده، به خشک شدن بسیاری از دریاچهها، رودخانهها و تالابهای حیاتی ایران در سالهای اخیر منجر شده است.
پیشتر گری لوئیس، نماینده مقیم برنامه توسعه ملل متحد در ایران، به رویترز گفته بود که کمبود آب اکنون به عمدهترین چالش امنیتی انسانی در ایران تبدیل شده است.
در این ارتباط برخی از تحلیلگران از عبارت «جنگ آب» برای توصیف مناقشههای احتمالی آینده بر سر آب در ایران یا بین کشورها استفاده میکنند و برخی تا آنجا پیش رفتهاند که پیشبینیمیکنند جنگ جهانی احتمالی آینده بر سر آب آغاز شود.