مدیر مرکز حیات وحش قفقاز روز پنجشنبه ۳۱ خرداد گفت چهار پلنگ ایرانی که در مرکز بازپروری این جانوران در پارک وحش اطراف شهر سوچی روسيه بزرگ شدهاند اکنون آماده زندگی در حیات وحش هستند.
کارشناسان این مرکز میگوید دو پلنگ نر به نامهای «آرتک» و «اِلبروس» و دو پلنگ ماده به نامهای «باگیرا» و «وُلنا» اکنون میتوانند زندگی طبیعی خود را در حیات وحش منطقه قفقاز شروع کنند.
کارشناسان واکنشهای این چهار پلنگ به پلنگهای دیگر، انسانها و حیوانات اهلی را بررسی کردهاند. در عین حال قابلیتهای آنها برای شکار و تعقیب و کشتن جانوران مختلف را تجزیه و تحلیل کردهاند.
رنتا شوشایته، مدیر این مرکز گفت رفتار این چهار پلنگ ایرانی در تمام دوره فعالیت آنها و نه فقط در طول روز بلکه در ساعات بامداد و غروب نیز بررسی شده است.
او افزود نحوه واکنش این جانوران به انسان در شرایطی بررسی شده که غذای زیادی در دسترس آنها نبود. به این ترتیب کارشناسان توانستند حداکثر خطری که این جانوران برای انسانها دارند را ارزیابی کنند چون به طور کلی احتمال رویارویی آنها با انسان وجود دارد.
رنتا شوشایته گفت: «همه پلنگها یک واکنش باثبات برای پرهیز از رویارویی با انسانها را نشان دادهاند. آنها برای زندگی در حیات وحش آمادهاند و حتی اگر با انسانها روبرو بشوند خطری ایجاد نخواهند کرد».
او افزود زمان و مکان رها کردن این چهار پلنگ در حیات وحش بر اساس نظر کارشناسان و متناسب با تصمیم موسسات فعال در برنامه احیاء جمعیت پلنگهای ایرانی مشخص خواهد شد.
تا اواسط قرن بیستم در منطقه قفقاز تعداد زیادی پلنگ ایرانی زندگی میکردند. ولی از دهه پنجاه میلادی جمعیت آنها به شدت کاهش یافته و به خاطر فعالیتهای انسانی در برخی از مناطق نسل آنها کاملا منقرض شده است.
در سال ۲۰۰۵ فقط ۱۰ تا ۱۵ قلاده پلنگ ایرانی در حیات وحش روسیه باقی مانده بود. در آن سال کارشناسان آکادمی علوم روسیه و بخش روسی صندوق جهانی طبیعت طرح دراز مدتی برای احیاء نسل این جانوران تنظیم کرده و به اجرا گذاشتند.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، نیز از سال ۲۰۰۹ از حامیان این طرح بوده است.
در آن سال با حمایت صندوق جهانی طبیعت، برای پرورش پلنگ ایرانی در پارک وحش اطراف شهر سوچی مرکزی دایر شد.
اولین پلنگهای ایرانی پرورش یافته در این مرکز به نامهای آخون، ویکتوریا و کیلی در ژوئیه ۲۰۱۶ در حیات وحش رها شدند. ویکتوریا در ژانویه ۲۰۱۷ جان داد.