وزیر امور خارجه فرانسه روز یکشنبه اول بهمن خبر داد که شورای امنیت سازمان ملل روز دوشنبه برای بررسی اوضاع در سوریه و حمله ترکیه به شمال این کشور تشکیل جلسه میدهد.
ژان ایو لو دریان در توئیتی نوشته که فرانسه بر امدادرسانی در منطقه اصرار خواهد ورزید.
وزیر خارجه فرانسه اوایل روز یکشنبه گفته بود که کشورش خواستار برگزاری نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل درباره تحولات سوریه پس از هجوم ترکیه به استان عفرین در شمال این کشور است.
او همچنین بمباران استان ادلب از سوی ارتش سوریه را محکوم کرد و خواستار امدادرسانی فوری به غوطه شد که ۴۰۰ هزار نفر از ساکنان آن در وضعیت بدی به سر میبرند.
ارتش ترکیه روز شنبه مواضع شبهنظامیان کرد موسوم به «یگانهای مدافع خلق» را که مورد حمایت آمریکا هستند در عفرین سوریه بمباران کرد و روز یکشنبه نیز علاوه بر گلولهباران منطقه، نیروی زمینی خود را به محدوده تحت کنترل کردها گسیل کرد.
ترکیه که از یگانهای مدافع خلق به عنوان گروهی تروریستی نام میبرد گفته است که هدف از عملیات نظامیاش با نام «شاخه زیتون»، پاکسازی منطقه از «تروریستها» و امن کردن مرزهای ترکیه با سوریه است.
در همین حال، آمریکا با اشاره به «نگرانیهای امنیتی مشروع ترکیه» از این کشور خواسته است از خود خویشتنداری نشان دهد و عملیات خود را در محدوده زمانی و مکانی دقیقی انجام دهد تا از تلفات غیرنظامیان جلوگیری شود.
هدر ناوئرت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای که شامگاه یکشنبه در این زمینه منتشر شد، همچنین گفته است که «ما از همه طرفها میخواهیم تمرکز خود را بر هدف اصلی که شکست گروه حکومت اسلامی است، حفظ کنند».
این اظهارات در حالی بیان میشود که خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از سه مقام کرد گزارش داده که ارتش روسیه پیشنهاد کرده بود که منطقه عفرین برای جلوگیری از حمله ارتش ترکیه، به حکومت سوریه تحویل داده شود.
بادران چیا کرد، مشاور تشکیلات کردها در شمال سوریه که مرتباً با مقامهای آمریکایی و روسی ملاقات میکند، به این خبرگزاری گفته است: مقامهای روسیه به فرماندهان شبهنظامیان کرد پیشنهاد کرده بودند که استان عفرین را به حکومت سوریه تسلیم کنند، و مدعی شدهاند که این اقدام از بروز حمله ترکیه جلوگیری خواهد کرد.
یک مقام ارشد دیگر کرد به تلویزیون کردی «استرک» گفته است، در دو نشستی که چند روز پیش از عملیات ترکیه برگزار شد، مقامهای روس از شبهنظامیان کرد خواستند تا عفرین را به حکومت سوریه واگذار کنند.
الهام احمد، منبع سوم کرد، مسکو را در زمینه تهاجم ترکیه به عفرین مسئول دانست و گفت که آنها دو گزینه پیش پای کردها گذاشتند: یا عفرین را به حکومت سوریه تسلیم کنند، یا اینکه با حمله ترکیه روبهرو شوند.
عفرین در محاصره نیروهای دولتی و شورشیان ارتش آزاد سوریه است که مورد حمایت ترکیه هستند.
آسوشیتدپرس میافزاید که تمام مقامهای کرد این پیشنهاد را رد کرده و بر مقاومت در برابر تهاجم ترکیه تاکید کردهاند.
چیا کرد که هفته گذشته با مقامهای آمریکایی ملاقات کرده بود، اظهار داشت مقامهای آمریکایی گفتهاند که تلاش خود را کردند تا ترکیه را از حمله باز دارند ولی آنکارا قصد دارد تا این عملیات را انجام دهد.
تخمین زده میشود که بین هشت تا ۱۰ هزار شبهنظامی کرد در منطقه عفرین حضور داشته باشند.
ایران و حکومت سوریه این حمله را محکوم کرده و از ترکیه خواستهاند تا هرچه سریعتر نیروهای خود را از این کشور خارج کند.