لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۲۸

سال ۲۰۱۶ گرمترین سال ثبت شده در طول تاریخ بوده است


عامل اصلی گرمایش زمین طی ۱۵۰ سال گذشته فعالیت‌های بشر بوده است.
عامل اصلی گرمایش زمین طی ۱۵۰ سال گذشته فعالیت‌های بشر بوده است.

دانشمندان آمریکایی روز چهارشنبه ۲۹ دی ماه اعلام کردند که کره زمین در سال ۲۰۱۶ برای سومین سال پیامی شاهد گرمترین سال در تاریخ بوده است.

این گزارش جدید نگرانی‌های موجود در زمینه افزایش سرعت گرمایش زمین را تشدید خواهد کرد.

در سال ۲۰۱۶ بالاترین درجه حرارت ملی ثبت شده در برخی از کشورهای جهان از جمله ایران، کویت و هند افزایش یافت. در گزارش اداره هواشناسی آمریکا گفته می‌شود که سرعت ذوب شدن لایه‌های یخ در نواحی قطبی نیز تسریع شده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، اداره هواشناسی آمریکا با بررسی درجه حرارت متوسط سطح زمین و سطح دریاها در سراسر سال گذشته به این نتیجه رسیده که «از سال ۱۸۸۰ که ثبت درجه حرارت کره زمین آغاز شده، سال ۲۰۱۶ گرمترین سال بوده است».

پژوهش دیگری هم که توسط ناسا صورت گرفته نشان می‌دهد سال ۲۰۱۶ گرمترین سال ثبت شده در تاریخ است.

بر اساس یافته‌های اداره هواشناسی آمریکا، درجه حرارت متوسط سطح کره زمین در سال ۲۰۱۶ حدود ۰.۹۴ درجه سانتی‌گراد از درجه حرارت متوسط قرن بیستم و از سال ۲۰۱۵ نیز که تاکنون گرمترین سال تاریخ بود حدود ۰.۰۴ درجه سانتی گراد بالاتر بوده است.

عوامل اصلی افزایش حرارت سطح کره زمین ادامه مصرف سوخت‌های فسیلی مثل نفت و گاز و در نتیجه افزایش انتشار گازهایی مثل دی اکسید کربن، متان و سایر آلاینده‌ها به جو زمین است که تحت عنوان گازهای گلخانه‌ای شناخته می‌شوند.

از بررسی مختصات هواشناسی کره زمین در بیش از یک قرن گذشته می‌توان دید که تاثیرات روند رو به گسترش صنعتی شدن هر سال بر محیط زیست افزایش می‌یابد.

اداره هواشناسی آمریکا می‌گوید: «از آغاز قرن ۲۱ رکورد درجه حرارت کره زمین پنج بار شکسته شده است. (در سال‌های ۲۰۰۵، ۲۰۱۰، ۲۰۱۴، ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶).

یک عامل دیگر پدیده جوی ال نینو و گرم شدن آب و هوای منطقه اقیانوس آرام است که به اعتقاد کارشناسان روند گرمایش زمین را تشدید می‌کند.

البته کارشناسان تاکید می‌کنند که پدیده ال نینو موقتی است و به گفته پیتر اسکات از مدیران اداره هواشناسی بریتانیا، نقش آن در میزان افزایش دمای سال ۲۰۱۶ بسیار ناچیز بوده است.

او می‌افزاید: «عامل اصلی گرمایش زمین طی ۱۵۰ سال گذشته فعالیت‌های بشر و افزایش تولید گازهای گلخانه‌ای بوده است».

طبق آمارهای سال ۲۰۱۶ تمامی آمریکای شمالی از سال ۱۹۱۰ که دمای این مناطق ثبت شده است، گرمترین سال را پشت سر گذاشته و حتی رکورد گرمترین سال منطقه مربوط به سال ۱۹۹۸ را نيز شکسته است.

سال ۲۰۱۶ برای اروپا و آسیا سومین سال گرم در تاریخ و برای استرالیا چهارمین سال گرم از حدود یک قرن پیش بوده که ثبت درجه حرارت در این مناطق آغاز شده است.

از غیرعادی‌ترین موارد افزایش درجه حرارت طی سال ۲۰۱۶ می‌توان به نقاطی در ایران، کویت و هند اشاره کرد که همگی از رکوردهای ثبت شده ملی عبور کردند.

در شهر دهلران ایران در روز اول مرداد ۱۳۹۵ دما به ۵۳ درجه سانتی‌گراد رسید و رکورد ملی کشور را شکست.

در ناحیه فالودی هند در روز ۱۹ مه دما به ۵۱ درجه سانتی‌گراد و در کویت نيز روز ۲۱ ژوئیه دما به ۵۴ درجه سانتی‌گراد رسید. اين دو مورد نيز رکوردهای ملی در ثبت درجه حرارت دو کشور را شکست.

XS
SM
MD
LG