لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۳۸

آژانس خواستار دسترسی فوری بازرسان به سایت پارچين شد


یوکیو آمانو، مديرکل آژانس بين المللی انرژی اتمی
یوکیو آمانو، مديرکل آژانس بين المللی انرژی اتمی
مديرکل آژانس بين المللی انرژی اتمی روز دوشنبه از ايران خواست تا امکان دسترسی فوری بازرسان آن را به سایت پارچين فراهم کند. ظن آن می رود که از اين پايگاه برای انجام آزمايش‌های مربوط به ساخت سلاح هسته‌ای استفاده می شود.

يوکيو آمانو در سخنرانی روز ۱۴ اسفند خود در نشست شورای حکام آژانس گفت که «فراهم کردن امکان دسترسی به پايگاه پارچين گامی مثبت است که نشان خواهد داد ايران خواستار همکاری با آژانس درباره رفع نگرانی‌های آن پيرامون برنامه هسته ايش است.»

وی گفت که ايران بايد «بدون تاخير» و منتظر شدن برای به نتيجه رسيدن مذاکراتی که در بن بست قرار گرفته است با اين امر موافقت کند. مذاکراتی که قرار است در جريان آن بر سر تحقيقات در زمينه ادعای فعاليت‌های «تسليحاتی» ايران توافق صورت گيرد.

مديرکل آژانس اظهار داشت: «من يک بار ديگر از ايران می خواهم که فارغ از توافق يا عدم توافق بر سر رهيافت ساختاری، بدون هيچگونه تاخيری با بازرسی فوری از پايگاه پارچين موافقت کند.»

ايران پيشتر نيز با درخواست بازديد بازرسان آژانس از پارچين، دسترسی به اسناد و دانشمندان اتمی درگير در پرونده هسته ايش روبرو شده بود ولی هر بار با اين خواسته ها مخالفت کرده است. تهران گفته که هيچ گونه فعاليت هسته‌ای در پارچين نداشته و لذا آژانس حق ندارد تا از اين محل بازديد کند.

آژانس پيشتر و در سال ۲۰۰۵ دو بار از اين پادگان بازديد کرده بود ولی می گويد که اطلاعات جديدی درباره فعاليت‌هايی که در اين محل صورت می گيرد به دست آورده و قصد دارد تا آنها را راستی آزمايی کند.

به گفته آژانس، ايران برای از بين بردن اثرات مربوط به آزمايش‌های نظامی- اتمی خود در پارچين اقدام به خاکبرداری وسيع و پاکسازی منطقه کرده است.

از يکسال پيش مذاکرات متعددی ميان ايران و هيات‌های اعزامی آژانس برگزار شده است تا در اين زمينه توافقی صورت گيرد ولی اين گفت‌وگوها که آخرين دور آن روز ۱۳ فوريه در تهران انجام شد شکست خورده است.

آقای آمانو روز دوشنبه تصريح کرد که «مذاکرات بايد با تعهد نسبت به فوريت قضيه» پيش برود و او «مايل است که گزارشی درباره پيشرفت‌های واقعی به نشست آينده شورای حاکم در ماه ژوئن ارائه کند.»

مقام های جمهوری اسلامی ايران می گويند که برآوردهای آژانس از «جنبه‌های احتمالا نظامی» برنامه هسته ای تهران بر پايه اطلاعات «جعلی» سازمان‌های اطلاعاتی غربی و اسرائيلی است و هيچ گونه پايه و اساسی ندارد.

ايران همواره گفته است که برنامه اتمی‌اش ماهيت صلح آميز دارد و برای توليد برق و توليد راديو داروها دنبال می‌شود ولی کشورهای غربی نسبت به اهداف اين برنامه شک و ترديدهای جديد دارند.
XS
SM
MD
LG