ایران با ارسال نامهای به آژانس بینالمللی انرژی اتمی از این نهاد خواست که نقض حریم هوایی خود توسط یک فروند هواپیمای بدون سرنشین (پهپاد) اسراییلی را محکوم کند.
خبرگزاری رویترز روز جمعه ۲۱ شهریور ماه گزارش داد که رضا نجفی نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در نامهای به یوکیانو آمانو، مدیرکل آن، اسراییل را به نقض آشکار تمامیت ارضی ایران بر خلاف قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل متحد متهم کرد.
آقای نجفی نامه ایران روز ۱۸ شهریور تسلیم مدیرکل آژانس کرده است.
گیل تودور سخنگوی آژانس گفته است که نامه ایران به تمامی کشورهای عضو ارسال شده و در دست بررسی است.
ایران دو هفته پیش مدعی شد که یک فروند هواپیمای «جاسوسی» بدون سرنشین اسرائیل پس از رهگیری توسط پدافند نیروی هوافضای سپاه، در نزدیکی سایت نطنز مورد اصابت موشک قرار گرفت و سرنگون شد.
اسراییل به این ادعای تهران واکنش نشان نداده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی هفته آینده نشستی را برگزار خواهد کرد. احتمال میرود که تهران در این نشست از سوی اسراییل و دولتهای غربی برای ارائه نکردن اطلاعات لازم برای تحقیقات آژانس مورد انتقاد قرار گیرد.
بنا به گزارش آژانس که هفته گذشته منتشر شد، ایران تا پایان مهلت تعیین شده (۲۵ اوت) تنها سه مرحله از پنج مرحله مدنظر این سازمان بینالمللی را در راستای شفاف سازی برنامه هستهایش تکمیل کرد.
رضا نجفی اعلام کرده است که تهران تمامی درخواستهای آژانس را انجام خواهد داد.
ایران همواره تلاش برای ساخت سلاح هستهای را رد کرده است و میگوید که غنیسازی اورانیوم تنها با هدف فراهم کردن سوخت برای نیروگاههای هستهایش انجام میشود.
تهران همواره بر این نکته تاکید کرده است که زرادخانه هستهای اسراییل تنها عاملی است که صلح و امنیت خاورمیانه را تهدید میکند. اسراییل اما هرگز داشتن سلاح هستهای را تایید و یا تکذیب نکرده است.
مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، روز سوم شهریور ضمن محکوم کردن «تعرض پهپاد اسراییلی» به حریم هوایی ایران گفت که «ما در مقابل نقض آشکار تمامیت سرزمینی خود، اقدام دفاعی متناسب و پیگیری موضوع در سطح مراجع حقوقی و بینالمللی را بر اساس نتایج بررسیهای لازم و در چارچوب قواعد بینالمللی حق خود میدانیم».
مذاکرات بینالمللی بر سر برنامه هستهای ایران به پایان مهلت تعیین شدهاش نزدیک میشود. بر اساس مهلت تعیین شده، ایران و کشورهای موسوم به پنج به علاوه یک باید تا بیست و چهارم نوامبر (سوم آذرماه) به توافق جامع دست یابند.
گروه پنج به علاوه یک شامل پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل یعنی آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین، به علاوه آلمان است.
تل آویو اصرار دارد که ایران از هرگونه فعالیت هستهای منع شود، اما مقامات ایران همواره چنین خواستهای را رد کردهاند و تعداد زیادی از سیاستمداران غربی نیز آن را غیرقابل اجرا خواندهاند.
ضرب الاجل پیشین مذاکرات بیستم ژوئیه بود که به مدت چهار ماه تمدید شد.
تهران و کشورهای ۵+۱ در آذرماه سال گذشته به توافقی موقتی در ژنو دست یافتند.
بر اساس توافق ژنو ایران ضمن حفظ غنیسازی پنج درصدی، غنیسازی ۲۰ درصدی خود را تعلیق کرد و متعهد شد طی شش ماه از توسعه فعالیتهای هستهایش پرهیز کند و در مقابل، گروه ۱+۵ نیز متعهد به رفع برخی تحریمها، عدم اعمال تحریمهای جدید و آزادسازی ۴.۲ ميليارد دلار از پولهای بلوکه شده تهران شد. توافق ژنو از ۳۰ دی ماه ۱۳۹۲ اجرایی شد.
تهران همواره اسراییل و متحدان غربیاش را به ترور دانشمندان هستهای و حمله سایبری به تاسیسات هستهای خود متهم میکند. اسراییل از اظهار نظر در این زمینه نیز خودداری کرده است.