لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۰۳

مرکز پژوهش‌های مجلس: بیش از «۵۹ میلیارد دلار» سرمایه طی دو سال از ایران خارج شده است


مرکز پژوهش‌های مجلس ایران می‌گوید که خروج سرمایه در سال ۹۶ برابر با ۸۳ درصد درآمد ایران از محل صادرات غیر نفتی در این سال است.
مرکز پژوهش‌های مجلس ایران می‌گوید که خروج سرمایه در سال ۹۶ برابر با ۸۳ درصد درآمد ایران از محل صادرات غیر نفتی در این سال است.

مرکز پژوهش‌های مجلس ایران در گزارش‌هایی از خروج بیش از ۵۹ میلیارد دلار «سرمایه» از ایران طی دو سال گذشته خبر داد و پیش‌بینی کرد که خروج سرمایه از کشور در سال ۹۷، به دلیل خروج آمریکا از برجام افزایش یابد.

بر اساس گزارش سایت «خبر آنلاین» در روز دوشنبه هفتم خرداد، این مرکز همچنین اعلام کرد که رقم ۵۹ میلیارد دلار خروج سرمایه از کشور در مقایسه با گردش مالی اقتصاد ایران «رقم قابل توجهی» است.

بر اساس این گزارش، طی سال گذشته ۳۹ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار «سرمایه» از ایران خارج شده که برابر با ۸۳ درصد درآمد ایران از محل صادرات غیر نفتی در این سال است.

به گفته این مرکز، در سال ۹۵ نیز ۲۰ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار «سرمایه» از ایران خارج شده است.

«غيرقابل پيش‌بينی بودن وضعيت سياسی و اقتصادی» ، «خلاءهای موجود در سياست عمومی كشور برای حمایت از سرمایه» ، «دشوار بودن فعاليت اقتصادی»، «ریسك بالای سرمایه‌گذاری» و «تمایل به زندگی در خارج از كشور» از مهم‌ترین دلایل خروج سرمایه از ایران از نظر این مرکز است.

بر اساس این گزارش، خروج سرمایه از کشور با هدف خرید دارایی در خارج كشور از جمله خرید مسكن و سرمایه‌گذاری در بانک و بورس کشورهای خارجی انجام می‌شود.

این مرکز در گزارش دیگری درباره وضعیت بازار ارز ایران اعلام کرد که در پی خروج سرمایه از کشور طی دو سال گذشته، ذخایر ارزی کشور ۱۶ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار کاهش یافته است.

در این گزارش پیش‌بینی شده که پس از خروج آمریکا از برجام، خروج سرمایه از ایران در سال ۹۷ افزایش پیدا کند.

پس از بحران ارزی در ایران بانک مرکزی جمهوری اسلامی میزان خروج ارز همراه مسافر را محدود کرد و بر اساس آخرین تصمیم، هر مسافر فقط می‌تواند معادل پنج هزار یورو با خود به همراه داشته باشد.

با این حال حسین پنداروند، دبیر انجمن طلا و جواهر، روز ۲۵ اردیبهشت گفته بود که «اکنون طلا جایگزین ارز شده است و هر عددی که قرار بود ارز از ایران خارج شود، به شکل طلا خارج می‌شود» .

در همین حال احمد علوی اقتصاددان روز ۱۶ اردیبهشت در یادداشتی در رادیو فردا، افزایش تعداد بنگاه‌های ایرانی در کشورهایی همچون ترکیه یا گرجستان و آذربایجان را نمادی از خروج سرمایه از ایران دانسته بود.

از سوی دیگر، به گزارش سایت خبری اقتصادی (ترنیو) پس از اعتراض‌های دی‌ماه ۹۶ نیز خروج سرمایه از ایران شدت گرفته و مقصد این سرمایه بازار مسکن در کشورهای بریتانیا، کانادا و ترکیه است.

همچنین براساس پیش‌بینی بسیاری کارشناسان، خروج آمریکا از برجام بسیاری از برنامه‌های مقامات دولت برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی در ایران و سرمایه‌های ایرانیان خارج از کشور را با مشکل مواجه خواهد کرد.

بر اساس گزارش سایت خبر آنلاین، سایت مجلس و رادیو فردا / ا.م/ک.ر
XS
SM
MD
LG