لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۳۶

ایران یک روز بعد از رای‌گیری مجمع عمومی سازمان ملل به قطعنامه میانمار «رای مثبت داد»


مجمع عمومی سازمان ملل بامداد دوشنبه با تصویب قطعنامه‌ای، از میانمار خواست به خشونت‌ها علیه اقلیت مسلمان روهینگیا خاتمه دهد.
مجمع عمومی سازمان ملل بامداد دوشنبه با تصویب قطعنامه‌ای، از میانمار خواست به خشونت‌ها علیه اقلیت مسلمان روهینگیا خاتمه دهد.

یک روز پس از انتقادهای گسترده به تصمیم ایران برای شرکت نکردن در رای‌گیری قطعنامه توقف خشونت‌ها علیه اقلیت مسلمان در میانمار، سخنگوی وزارت خارجه ایران می‌گوید که تهران روز سه‌شنبه به این قطعنامه رای مثبت داد.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد بامداد دوشنبه به وقت ایران با تصویب قطعنامه‌ای، از دولت میانمار خواست تا به خشونت‌ها علیه اقلیت مسلمان روهینگیا در این کشور خاتمه دهد.

به گزارش خبرگزاری فارس، بهرام قاسمی گفته است که رای مثبت ایران «با عنایت به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران در حمایت از حقوق همه مسلمانان جهان به ویژه مسلمانان تحت ستم میانمار» صورت گرفته و «امروز با ارسال یادداشت رسمی به دبیرخانه سازمان ملل ثبت گردید».

رای مثبت ایران پس از آن صورت می‌گیرد که ظرف ۲۴ ساعت گذشته انتقادهای زیادی در فضای مجازی و رسانه‌ها علیه شرکت نکردن جمهوری اسلامی در رای‌گیری روز دوشنبه مطرح شده بود.

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی درباره دلایل شرکت نکردن ایران در این رای‌گیری گفته که این مسئله «با عنایت به برخی ابعاد فنی و کار‌شناسی بوده است».

وی تاکید کرد که جمهوری اسلامی به جز قطعنامه‌های مربوط به فلسطین به قطعنامه‌های مربوط به وضعیت حقوق بشر در کشورها رای منفی داده و مخالف مطرح شدن پرونده کشورها در کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل بوده است.

آقای قاسمی در عین حال گفت: «نظر به اهمیت دفاع از حقوق مسلمانان میانمار بهتر بود ملاحظات کلان سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر ملاحظات کارشناسی ترجیح داده می‌شد و لذا امروز با ارسال یادداشت رسمی به دبیرخانه سازمان ملل...در جهت تصحیح موضع قبلی اقدام لازم و فوری به عمل آمد».

نمایندگی ایران در سازمان ملل در بیانیه‌ای که روز سه‌شنبه پنجم دی صادر کرد «ابعاد فنی و کار‌شناسی» اشاره شده در سخنان سخنگوی وزارت امور خارجه را توضیح داده و گفته که جمهوری اسلامی «اساسا» مخالف صدور قطعنامه علیه کشور‌ها «از کانال» کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل است.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، این نمایندگی با اشاره به اقدامات جمهوری اسلامی درباره اقلیت مسلمان روهینگیا در میانمار اعلام کرد که غیبت ایران در جلسه رای‌گیری «ریشه در انتقاد ساختاری دارد که تهران همواره در این سال‌ها نسبت به تدوین قطعنامه‌های کمیته سوم داشته است».

در این بیانیه با اشاره به قطعنامه‌های پیشین کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی تاکید شده که «ادامه سوءاستفاده از این کمیته برای نیل به اهداف سیاسی آن را از اینکه جایگاهی برای احقاق حقوق بشر یا محلی برای رسیدگی به نقض این حقوق باشد، دور کرده است».

لینک مستقیم

نمایندگی ایران در سازمان ملل همچنین اعلام کرد که جمهوری اسلامی «اساسا مخالف صدور قطعنامه‌های کشوری (علیه یک کشور) از کانال کمیته سوم» مجمع عمومی سازمان ملل است.

ایران در نشست رای‌گیری این قطعنامه شرکت نکرد و چین، روسیه و سوریه به آن رای منفی دادند.

این قطعنامه به پیشنهاد سازمان همکاری اسلامی به مجمع عمومی ارائه شده بود.
۱۲۲ عضو از شرکت‌کنندگان در رای‌گیری سازمان ملل به قطعنامه رای «آری» دادند. ۲۴ عضو رای ممتنع دادند و ۱۰ کشور نیز با آن مخالفت کردند.

شرکت نکردن ایران در این رای‌گیری واکنش‌های منفی زیادی در فضای مجازی به دنبال داشت.

در همین حال طیبه سیاوشی، نماینده تهران در مجلس، اعلام کرد که مقامات وزارت خارجه در پاسخ به پیگیری او اعلام کرده‌اند که شرکت در این رای‌گیری باعث «مشروعیت بخشیدن» به قطعنامه‌های کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی می‌شد.

با این حال برخی از کاربران شبکه‌های مجازی در واکنش به این توضیح وزارت خارجه اعلام کرده‌اند که ایران پیش از این در رای‌گیری برخی از قطعنامه‌های مطرح شده از سوی کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل از جمله درباره فلسطین شرکت کرده بود.

کمیته سوم سازمان ملل به مسائل فرهنگی، اجتماعی و حقوق بشری می‌پردازد و پیش از این قطعنامه‌هایی را علیه جمهوری اسلامی تصویب کرده است.

این کمیته روز ۲۳ آبان امسال با ۸۳ رای موافق و ۳۰ رای مخالف قطعنامه‌ای تصویب کرده بود که در آن از تداوم نقض آزادی‌ اقلیت‌های مذهبی و قومی و تبعیض سازمان‌یافته دولتی علیه اقلیت‌ها در ایران انتقاد شده بود.

پس از آن نیز مجمع عمومی سازمان ملل روز ۲۸ آذر قطعنامه اعتراض به نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی را که توسط کانادا پیشنهاد شده بود، با ۸۱ رای موافق، ۳۰ رای مخالف و ۷۰ رای ممتنع تصویب کرد.

شرکت نکردن ایران در نشست رای‌گیری برای قطعنامه پیشنهاد شده از سوی سازمان همکاری اسلامی، در حالی است که آیت الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز ۲۱ شهریور، خواستار «اقدام عملی» دولت‌های اسلامی علیه اقدامات دولت میانمار شده بود.

در همین حال حسن روحانی و رجب طیب اردوغان، روسای جمهوری ایران و ترکیه، ۱۸ شهریورماه در قزاقستان در خصوص وضعیت مسلمانان روهینگیا در میانمار گفت‌و‌گو کرده بودند.

با این حال علی مطهری، نایب رئیس مجلس، با انتقاد از رویکرد جمهوری اسلامی ایران در قبال مسلمانان روهینگیا گفته بود که ترکیه در این مورد از ایران بهتر عمل کرده و «متاسفانه ما بیشتر به فکر شیعه هستیم تا اسلام که شامل شیعه و سنی است».

تابستان گذشته، پس از آن‌که گروه شبه‌نظامی «ارتش آزادی‌بخش روهینگیا» حملاتی علیه مرزبانان و نیروهای امنیتی میانمار انجام داد، با واکنش نیروهای نظامی و امنیتی به این حملات، خشونت‌ها به‌طور مشخص علیه اقلیت مسلمان این کشور بالا گرفت.

میانمار اساسا از پذیرش حق شهروندی برای روهینگیایی‌ها و عضویت آن‌ها در میان ۱۳۵ گروه قومی این کشور خودداری کرده و آن‌ها را مهاجران غیرقانونی تلقی می‌کند. اعضای این اقلیت، نسل‌هاست ساکن میانمار هستند.

برآورد‌ها نشان می‌دهد که دستکم ۶۵۰ هزار نفر از اقلیت روهینگیای ساکن میانمار طی ماه‌های گذشته و با افزایش خشونت‌ها در آن کشور، آواره شده و به بنگلادش پناه برده‌اند.

سازمان‌ها و ناظران حقوق بشر، نیروهای ارتش میانمار را به اقداماتی مانند تجاوز گروهی متهم کرده‌اند.

آنگ سان سو چی، از رهبران میانمار و برنده جایزه نوبل صلح، با انتقادهای زیادی در مورد رویکرد و اداره این اتفاقات روبه‌رو است. پیشتر شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل، در گفت‌وگو با رادیو فردا به شدت از آنگ سان سوچی انتقاد کرده و گفته بود «آنچه در میانمار اتفاق افتاده، جنایت علیه بشریت است».

بر اساس گزارش خبرگزاری ایسنا، فارس و رادیو فردا/ ا.م/ ک.ر

XS
SM
MD
LG