حضور یک هیات ارشد اسرائیلی در یک همایش جهانی در منامه، در پی اعتراضهای گسترده نمایندگان مجلس و فعالان و مخالفت مردمی در شبکههای اجتماعی این کشور لغو شده است.
به گزارش خبرگزاریهای فرانسه و رویترز، مسئولان این همایش روز یکشنبه ۲۵ فروردین ابطال سفر هیات اسرائیلی را با عنوان «پیچیدگیهای امنیتی» تایید کردند اما به مخالفتهای فعالان و مردم بحرین با حضور هیات اسرائیلی در کشورشان اشاره نکردند.
قرار بود هیات اسرائیلی به ریاست اِلی کوهِن، وزیر اقتصاد، در همایش بینالمللی نوآوریها و ابتکارات که از دوشنبه ۲۶ فروردین به مدت سه روز در منامه آغاز به کار میکند، حضور یابد.
رسانههای اسرائیلی گزارش داده بودند که آقای کوهن به دلیل انتخابات اسرائیل و اینکه باید در کشورش بماند تا بداند سرنوشت حزبش، «کولانو»، در ترکیب دولت بعدی چه خواهد بود، حضور خود را لغو کرده اما قرار بود مقامات ارشد دیگر و بازرگانان عمده این کشور در گروهی ۳۰ نفره به منامه بروند.
از آغاز انتشار این گزارشها که بحرین پذیرای هیات اسرائیلی در کنار هیاتهای دیگر کشورها در همایش یاد شده است، شماری از نمایندگان مجلس بحرین و نیز فعالان سیاسی با این امر مخالفت کردند.
نمایندگان مجلس بحرین در بیانیهای نوشتند: «ما با برادران فلسطینی خود ابراز همبستگی کرده و قضیه فلسطین همچنان در صدر اولویتهای مردم بحرین و اعراب خواهد بود؛ پایان اشغالگری و عقبنشینی (اسرائیل) از تمامی اراضی عربی، شرط اساسی حفظ ثبات و امنیت در منطقه و نیاز صلح عادلانه و جامع است».
برخی از وکلای بحرینی در روزهای اخیر تلاش کردند تا مانع از دادن روادید به اعضای هیات اسرائیلی شوند اما دولت منامه ظاهرا درخواست آنها را رد کرده بود.
برگزاری تظاهرات مردمی در منامه و ابراز مخالفتهایی در شبکههای اجتماعی بحرین با آمدن هیات اسرائیلی، ظاهرا اثر بیشتری داشت و برگزارکنندگان همایش را عملا از پذیرش هیات اسرائیلی بازداشته است.
با وجود این، جاناتان اورتمنس، رئیس همایش نوآوریها و ابتکارات، به رویترز گفت، هر چند به هیات اسرائیلی گفته بودیم که آماده پذیرش آنها هستیم اما اسرائیل خود تصمیم به لغو حضورش گرفته تا باعث مشکل برای ۱۸۰ کشور دیگر حاضر در کنفرانس نشود.
خالد بن احمد آل خلیفه، وزیر خارجه بحرین، دو ماه پیش در جریان کنفرانس ورشو گفت عادیسازی مناسبات کشورش با اسرائیل «سرانجام اتفاق خواهد افتاد».
وی در این کنفرانس در کنار همتای اماراتی خود و وزیر مشاور خارجی عربستان، در کمیتهای شرکت کرد که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، یکی از حاضران آن بود.
در آن کمیته که دفتر آقای نتانیاهو فیلم آن را منتشر کرد، شیخ بن احمد آل خلیفه و دو وزیر دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس، اظهارات تند اما کاملا مشابه با موضعگیریهای همیشگی نخستوزیر اسرائیل علیه ایران بیان کردند.
وزیر خارجه بحرین از جمله گفت «در روند نزاع اسرائیلی- فلسطینی مسائلی رخ داده؛ قرارداد کمپ دیوید و کنفرانس مادرید را داشتیم؛ راههای زیادی برای حل این نزاع وجود داشت؛ اگر نفوذ (مخرب) ایران نبود، خیلی زودتر میتوانستیم به راه حل برسیم؛ ایران چالشی جدی است که مانع از پیشرفت ما در هر راهی میشود».
دفتر نخستوزیری اسرائیل بعد از ساعاتی فیلم خصوصی یادشده را از کانال یوتیوباش حذف کرد.
بعد از سفر شش ماه پیش بنیامین نتانیاهو به سلطان نشین عمان، شماری از وزیران اسرائیلی در کنفرانسهای بینالمللی در مسقط شرکت کردند؛ هر چند که عمان و هیچیک از همسایگان دیگر آن در خلیج فارس با اسرائیل مناسبات رسمی ندارند.
اسرائیل هنوز به طور رسمی تنها با دو کشور عربی مصر و اردن مناسبات کامل سیاسی دارد.
از سوی دیگر، دیدار وزیران مختلف اسرائیلی از امارات در ماههای اخیر افزایش یافته است؛ سرهنگ ذخیره میری رِگِو، وزیر فرهنگ اسرائیل در کنار بازدید از امارات، به دیدار رسمی از مسجد بزرگ ابوظبی نیز برده شد.
بنیامین نتانیاهو که پیروز انتخابات پارلمانی ۲۰ فروردین اسرائیل بوده، گفته است که بهبود مناسبات با کشورهای عربی و اسلامی همچنان در دستور کار دولت بعدی او خواهد بود.
با وجود افزایش نشانههای آمادگی از سوی سران کشورهای عرب منطقه، به ویژه در میان امیرنشینهای خلیج فارس، برای عادیسازی ارتباطات با اسرائیل، نظر به مخالفتهای بخشی از افکار عمومی، فعالان و نمایندگان مجالس در این کشورها با این امر، ممکن است روندی که بنیامین نتانیاهو آشکارا از آن سخن میگوید و به گفته سران اسرائیل، سران عرب همین نیت را در پشت درهای بسته بیان میکنند، به سادگی محقق نشود.