مجلس شورای اسلامی روز سه شنبه، هشتم مهرماه، یک فوریت طرحی را تصویب کرد که در صورت تایید نهایی، شهرداران شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر با رای مستقیم مردم انتخاب میشوند.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، نمایندگان مجلس با ۱۳۵ رای موافق، ۲۹ رای مخالف و ۱۴ رای ممتنع از مجموع ۲۰۰ رای، یک فوریت طرح «اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران» را تصویب کردند.
در صورت تصویب نهایی این طرح، شهرداران با رای مستقیم مردم انتخاب خواهند شد و شوراهای شهر نقش نظارتی خود را «بهتر» ایفا خواهند کرد.
در حالی که خبرگزاریهای ایسنا، فارس و مهر نوشتهاند که یک فوریت این طرح به تصویب مجلس رسیده است ولی خبرگزاری ایرنا از تصویب دو فوریت این طرح خبر داده است.
بر اساس آئیننامه داخلی مجلس، طرحها و لوایح یک فوریتی پس از وصول گزارش کمیسیونهای مجلس، خارج از نوبت در دستور کار جلسه علنی مجلس قرار میگیرد.
تصویب این طرح در جلسه روز سه شنبه مجلس در حالی است که هوشنگ خندان، معاون عمرانی وزیر کشور، ۱۸ شهریور ماه از ارائه لایحهای به دولت خبر داده بود که بر اساس آن در شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر، شهرداران توسط مردم انتخاب شوند.
محمد باقر قالیباف، شهردار تهران، روز اول مهرماه ضمن مخالفت با ارائه این لایحه گفته بود: «انتخاب شهردار در شهرهای مختلف جهان به شکلهای مختلف برگزار میشود و این پارلمانهای شهری هستند که شهردار را انتخاب میکنند».
به گزارش خبرگزاریهای ایران، طرح «اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران» به امضای ۱۳۳ نماینده رسیده و هیچ یک از نمایندگان در جلسه علنی مجلس در مخالفت با فوریت ارائه این طرح صحبت نکردند.
قسیم عثمانی، نماینده بوکان در مجلس «کاهش تعداد اعضای شوراهای شهر و روستا، افزایش نقش نظارتی شوراها و افزایش ارتباط شوراها با نمایندگان مجلس، فرماندار و شهردار» را از جمله ویژگیهای این طرح ذکر کرد.
وی به عنوان یکی از طراحان این طرح در توضیح آن گفت: «اصولا شهرداران که توسط شوراهای شهر انتخاب میشوند از امنیت کافی برخوردار نیستند».
آقای عثمانی افزود: «از طرف دیگر بعضاً انتخاب شهرداران حاشیههای نادرستی را ایجاد میکند، از اینرو اختیارات شوراها درخصوص انتصاب شهردار و عزل آن باید یک حیطه قانونی معقول و منطقی پیدا کند».
در سالهای گذشته انتخاب شهرداران برخی از شهرهای بزرگ ایران به ویژه تهران خبرساز بوده است.
انتخاب محمد باقر قالیباف به عنوان شهردار تهران در رقابت با محسن هاشمی، در روز ۱۷ شهریور ۱۳۹۲ نیز حاشیههای بسیاری داشت از جمله آنکه مشخص شد که الهه راستگو که از اعضای اصلاحطلب شورای شهر تهران محسوب میشد به آقای قالیباف رای داده است.
پس از این اتفاق، الهه راستگو از حزب اسلامی کار و مجمع زنان اصلاحطلب اخراج شد.