لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۱۹

قیمت نفت به بالاترین میزان خود ظرف چهار سال گذشته رسید


برخی منابع خبری می‌گویند با آغاز تحریم‌های نفتی ایران، احتمالا قیمت هر بشکه نفت تا اوایل سال آینده میلادی به ۱۰۰ دلار خواهد رسید.
برخی منابع خبری می‌گویند با آغاز تحریم‌های نفتی ایران، احتمالا قیمت هر بشکه نفت تا اوایل سال آینده میلادی به ۱۰۰ دلار خواهد رسید.

قیمت نفت در بازارهای جهانی در روز دوشنبه دوم مهر با جهشی حدود ۲.۵ درصد نسبت به روز قبل، به ۸۱ دلار برای هر بشکه رسید که بالاترین میزان طی چهار سال گذشته است.

این افزایش قیمت بعد از رد درخواست دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، از سوی اوپک و روسیه برای «افزایش بی‌درنگ تولید نفت»، همچنین نزدیک شدن تحریم‌های نفتی ایران اتفاق افتاد.

خبرگزاری‌های رویترز، بلومبرگ و سایت پلاتز روز دوشنبه از قول منابع صنعتی، بانکی و بازرگانی نفت گزارش دادند که با آغاز تحریم‌های نفتی ایران، احتمالا قیمت هر بشکه نفت تا اوایل سال آینده میلادی به ۱۰۰ دلار خواهد رسید.

این گزارش‌ها حاکی است که تحریم‌های آمریکا صادرات روزانه دو میلیون بشکه نفت ایران را هدف قرار داده است، در حالی که دیگر کشورهای تولیدکننده قادر به جبران چنین حجمی از افت تولید نیستند.

ایران نیز می‌گوید عربستان و روسیه قادر و خواهان افزایش سریع و چشمگیر تولید نفت نیستند و لذا تحریم‌های آمریکا علیه ایران قیمت‌های جهانی نفت را باز هم بالاتر خواهد برد.

حسین کاظم‌پور اردبیلی، نماینده ایران در اوپک، روز دوشنبه به خبرگزاری رویترز گفت که بر خلاف انتظار دونالد ترامپ، اوپک و کشورهای هم‌پیمان آن می‌خواهند تولید خود را «به صورت جزئی و با تاخیر» افزایش دهند.

در آستانه نشست روز یکشنبه کمیته نظارتی اوپک و کشورهای هم‌پیمان به رهبری روسیه در الجزایر، آمریکا از کشورهای عربی خاورمیانه و اوپک خواسته بود که تولید خود را بی‌درنگ افزایش دهند، موضوعی که در نشست کمیته نظارتی رد شد.

کاظم‌پور اردبیلی می‌گوید که روسیه و عربستان نه قادر و نه مایل هستند که تولید خود را در کوتاه مدت افزایش دهند و ظرفیت تولید مازاد نفت برای جبران کاهش تولید ایران به خاطر تحریم‌ها وجود ندارد.

عربستان می‌گوید که ظرفیت تولید اضافی روزانه ۱.۵ میلیون بشکه را نیز دارد، اما فعلا نیازی به استفاده از آن نیست. با این حال خالد الفالح وزیر نفت عربستان در جلسه کمیته نظارتی اوپک و کشورهای هم‌پیمان گفت که به غیر از عربستان، برخی دیگر از کشورهای عضو نیز ظرفیت مازاد تولید دارند که در صورت لزوم می‌توانند در آینده از آن استفاده کنند.

اوپک و کشورهای هم‌پیمان در ماه ژوئن توافق کرده بودند که تولید روزانه خود را یک میلیون بشکه افزایش دهند که این اقدام را تاکنون انجام داده‌اند، اما ادامه افت تولید ایران و ونزوئلا باعث شده است که آمریکا بار دیگر خواستار افزایش دوباره و سریع تولید کشورهای اوپک شود.

کاظم‌پور اردبیلی می‌گوید که هیچ‌کدام از کشورهای عضو اوپک نمی‌توانند بیشتر از سهمیه خود تولید نفت داشته باشند و هرگونه افزایش دوباره تولید نیازمند اجماع اعضای اوپک است. وزیران نفت اوپک تا ماه دسامبر نسیت برگزار نخواهند کرد.

تحریم‌های نفتی آمریکا علیه ایران قرار است از روز چهارم نوامبر (۱۳ آبان) اجرایی شود.

بر اساس برآورد اداره اطلاعات انرژی آمریکا، ظرفیت مازاد تولید روزانه کل اعضای اوپک از بالای ۲.۱ میلیون بشکه در اواسط سال گذشته میلادی به حدود ۱.۴ میلیون بشکه کاهش یافته است.

در این میان بیژن زنگنه وزیر نفت ایران اعلام کرده است که «خواب آمریکا برای قطع صادرات نفت ایران تعبیر نمی‌شود».

به گزارش خبرگزاری شانا، وی گفت: «حذف نفت ایران در میان‌مدت امکان‌پذیر نیست، اما در کوتاه‌مدت آمریکایی‌ها مسائلی در ذهن‌شان هست تا اگر شده حتی برای یک ماه به‌صورت نمادین صادرات نفت ایران را به صفر برسانند، اما این خواب هیچگاه تعبیر نمی‌شود».

وی گفت آنچه در (نشست کمیته نظارتی اوپک) الجزایر حاصل شد این بود که هیچ کشوری پاسخ مثبتی به صحبت‌های آقای ترامپ نشان نداد.

زنگنه گفت که برخی کشورها خرید نفت از ایران را کاهش داده‌اند، اما هیچ کشوری خرید نفت خود از ایران را متوقف نکرده و تنها کره جنوبی است که برای سه ماه پیاپی از ایران نفت نخریده است.

منابع: رویترز، شانا، اداره اطلاعات انرژی آمریکا، بلومبرگ، پلاتز/ د.خ/ ک.ر
XS
SM
MD
LG