اسراییل می گوید که طرحی را در دست بررسی دارد که بر اساس آن، تل آویو ۹۵ درصد سرزمين های کرانه باختری را برای تشکيل کشور فلسطين به فلسطينی ها واگذار خواهد کرد.
به گزارش روزنامه اسراییلی ها آرتص، بر اساس این طرح، به جای پنج درصد از زمين هایی که آبادی نشين های يهودی آن را اشغال کرده اند، دولت اسراییل ابراز آمادگی کرده که پنج درصد از خاک اين کشور را که طبق قطعنامه های سازمان ملل محدوده رسمی آن محسوب می شود، با پنج درصد آبادی نشين های يهودی معاوضه کند.
پنج درصد از سرزمين هایی که اسراییل احتمال معاوضه آن با کشور پيش روی فلسطين را مورد بررسی قرار داده، مناطقی است که اعراب شهروند اسراییل در آن زندگی می کنند، و معلوم نيست که اين شهروندان دولت یهود به اين فرمول چه واکنشی نشان خواهند داد.
واکنش فلسطيني ها نسبت به اين احتمال نيز همواره متضاد بوده است. حماس و ديگر تشکل های همسو با آن، اصولا موجوديت اسراییل را قبول ندارند و خواهان استقلال فلسطين در تمامی زمين هایی هستند که کشور اسراییل نيز بر روی آن بر پا شده است.
در سال ۲۰۰۱ ميلادی نيز تلاش هایی برای معاوضه زمين ميان اسراییل و فلسطيني ها صورت گرفت اما مذاکرات مربوط به آن ناکام ماند و با گسترش «انتفاضه الاقصی»، دولت اسراییل و حکومت خودگردان فلسطينی از روند تماس و آشتی در آن مقطع زمانی دور شدند.
خوشبینی نسبت به ادامه تماس ها
احتمال رسيدن به فرمول معاوضه زمين، يک روز پس از ديدار نخست وزير اسراییل با رهبر حکومت فلسطينی مطرح شده است.
هر دو طرف با خوش بينی زياد از ادامه تماس های خود سخن گفته و بر تداوم تلاش برای رفع اختلاف های اساسی تا پيش از کنفرانس صلح پاییز تاکيد کرده اند.
اهود اولمرت که روز دوشنبه برای نخستين بار برای ملاقات با محمود عباس به يک شهر فلسطينی نشين رفت، گفته است، استقلال کشور فلسطين را نبايد به تاخير انداخت و اکثر اسراییلی ها نيز با اين امر موافق هستند.
آقای اولمرت ابراز اميدواری کرده که تفاهم ها ميان کميسيون های اسراییلی- فلسطينی تا قبل از همايش صلح پاییز تقويت شود.
فلسطيني ها اعلام کرده اند که اولمرت قول داده است در هفته های آينده شمار بيشتری از زندانيان امنيتی فلسطينی را آزاد کند، پست های بازرسی را برچيند، به دهها فلسطينی که در سال های اخير از کرانه باختری رانده شدند اجازه بازگشت دهد، و برای کاهش رنج زندگی روزمره فلسطيني ها گام های بيشتری بردارد.
سفر عباس به مصر
محمود عباس برای آگاه کردن رییس جمهوری مصر از نتايج ديدار روز دوشنبه خود با نخست وزير اسراییل، روز سه شنبه به مصر سفر کرد.
محمود عباس همچنين در ساعات اخير با کنسول آمريکا در اورشليم و نيز شماری از مقامات اروپایی گفت وگو کرد و خوش بينی خود را از دستاوردهای ديدارش با اولمرت بيان داشت.
مصر و عربستان سعودی در ديدار هفته گذشته وزير امور خارجه ايالات متحده از منطقه، بر لزوم مشارکت کشورهای عرب در کنفرانس صلحی که رییس جمهوری آمريکا برگزاری آن را ماه گذشته اعلام کرد، تاکيد کردند.
محمود عباس در ديدار با اولمرت در اريحا گفت که در صحنه داخلی فلسطينی با فشار زيادی برای رسيدن به آشتی با سازمان اسلام گرای حماس روبروست.
ناظران سياسی در اسراییل می گويند که تهديد جنبش فتح به هم پيمانی مجدد با حماس، چماقی است که با بلند کردن آن از سوی محمود عباس، دولت اولمرت ناچار خواهد شد، امتيازات زيادی در اختيار جنبش فتح و دولت کنونی فلسطينی قرار دهد.
سازمان حماس اعلام کرده مذاکراتی به دور از جنجال برای آشتی با فتح در جريان است. مقامات روسيه در روزهای اخير تاييد کرده اند که مسکو در اين تماس ها برای آشتی داخلی فلسطينی سهم دارد.