رجب طیب اردوغان روز یکشنبه هشتم بهمن اعلام کرد که ترکیه کل مرز خود با سوریه را «پاکسازی» خواهد کرد، نشانهای از اینکه آنکارا به وضوح قصد دارد تا عملیات خود علیه یگانهای مدافع خلق در شمال سوریه را گسترش دهد.
عملیات ترکیه علیه منطقه عفرین که در دست شبهنظامیان کرد است، تنش میان این کشور و ایالات متحده را تشدید کرده است، چرا که آمریکا از یگانهای مدافع خلق به دلیل نقش آنها در مبارزه علیه گروه حکومت اسلامی یا داعش حمایت میکند.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، میگوید که ما «گام به گام، کل مرزمان را پاکسازی میکنیم». او این اظهارات را پس از آن بیان کرد که ارتش ترکیه تپه «جبل بورسایا» را به تصرف خود در آورد، تپهای که رسانههای ترک از آن به عنوان نقطهای استراتژیک یاد کردهاند.
گروه ناظران حقوق بشر سوریه که مقر آن در لندن است، تأیید کرده که ترکیه و گروههای شورشی متحد آن این تپه را تصرف کردهاند که مشرف به شهر مهم اعزاز سوریه است.
این گروه که رویدادهای جنگ داخلی سوریه را با تکیه بر شبکهای از شاهدان عینی در نقاط مختلف سوریه دنبال میکند، افزوده که حملات هوایی ترکیه در روز یکشنبه باعث مرگ سه نفر از اعضای یک خانواده در عفرین شد. در این حملات همچنین یک معبد باستانی در منطقه ویران شده است.
آقای اردوغان هفته گذشته گفته بود که ممکن است ترکیه عملیات خود را به سمت شرق و حتی تا مرز عراق گسترش دهد تا مرزهایش را از حضور یگانهای مدافع خلق پاکسازی کند. آنکارا این گروه را تشکیلاتی «تروریستی» میداند.
مقامهای کرد سوریه گفتهاند که به گسترش عملیات ترکیه «پاسخ مناسبی» میدهند.
به رغم گذشت یک هفته از عملیات ترکیه و گروههای شورشی سوری متحد آن، پیشروی آنها کند بوده است.
نیروهای دمکراتیک سوریه که یگانهای مدافع خلق بخش اصلی آن را تشکیل میدهند، اوایل روز یکشنبه گفته بود که درگیری شدیدی در منطقه جریان دارد.
از زمان آغاز عملیات ترکیه با نام «شاخه زیتون» تاکنون پنج سرباز ترک کشته شده و به گفته رجب طیب اردوغان، ۴۰ نفر هم زخمی شدهاند.
گزارش خبرگزاری فرانسه حاکی است که یکی از سربازان کشته شده روز یکشنبه در استانبول به خاک سپرده شد.
درگیریها همچنین موجب بالا رفتن تلفات غیرنظامیان شده است. به گفته ناظران حقوق بشر سوریه، از روز ۲۰ ژانویه تاکنون ۴۲ غیرنظامی کشته شدهاند که ۱۲ تن آنها کودک بودهاند و بیشتر آنها بر اثر حمله هوایی ترکیه جان باختهاند.
آنکارا بمباران غیرنظامیان را تکذیب کرده است.
در درگیریهای چند روز گذشته همچنین ۶۹ شوروشی مورد حمایت ترکیه و ۶۶ تن از اعضای یگانهای مدافع خلق کشته شدهاند.
ایالات متحده آمریکا اوایل ژانویه اعلام کرد که قصد دارد تا یک تشکیلات مرزبانی شامل ۳۰ هزار نیروی مرزی در شمال سوریه ایجاد کند که یگانهای مدافع خلق نیز جزء آن خواهند بود. اعلام این خبر خشم ترکیه را برانگیخت.
چند کشور اروپایی از جمله آلمان و فرانسه به علاوه اتحادیه اروپا نگرانی خود را از عملیات ترکیه در سوریه ابراز کردهاند، کشوری که در جنگ داخلی هفت ساله آن تاکنون بیش از ۳۴۰ هزار نفر جان خود را از دست داده و میلیونها نفر نیز آواره شدهاند.