مقامهای ترکیه روز چهارشنبه ششم مرداد اعلام کردند که بیش از ۲۴۰۰ نظامی از کار اخراج و بیش از ۱۳۰ رسانه چاپی، دیداری و شنیداری تعطیل شدهاند. این اقدام در ادامه سرکوب گسترده پس از کودتای نافرجام ده روز پیش صورت میگیرد.
خبرگزاری رویترز به نقل از شبکه تلویزیونی «سیانان ترک» گزارش داد که ۷۲۶ افسر نظامی و ۱۶۸۴ سرباز از خدمت نظامی مرخص شدهاند. علاوه بر این، سه خبرگزاری، ۱۶ کانال تلویزیونی، ۲۳ ایستگاه رادیویی و ۴۵ روزنامه نیز بسته شدهاند.
این شبکه تلویزیونی پیشتر خبر داده بود که مقامهای ترکیه برای ۴۷ روزنامهنگار دیگر این کشور حکم بازداشت صادر کردهاند. این روزنامهنگاران برای روزنامه «زمان» که در ماه مارس تعطیل شده بود، کار می کردهاند.
پیش از این برای ۴۲ روزنامهنگار ترکیه قرار بازداشت صادر شده بود.
اقدامات تازه حکومت ترکیه در پاکسازی و سرکوب رسانهها احتمالا باعث نگرانی بیشتر گروههای حامی حقوق بشر و متحدان غربی آنکارا خواهد شد.
در کودتای نافرجام روزهای ۱۵ و ۱۶ ژوئیه در ترکیه ۲۹۰ نفر کشته شدند. از آن زمان، هزاران نفر در این کشور به اتهام دست داشتن در کودتا بازداشت شدهاند. دهها هزار نفر دیگر نیز در جریان پاکسازیها، از مراکز دولتی، نظامی و آموزشی تصفیه شدهاند.
سازمان عفو بینالملل میگوید شواهد موثقی وجود دارد که نشان میدهد صدها تن از بازداشتشدگان اخیر در ترکیه شکنجه شدهاند.
این نهاد مدافع حقوق بشر روز سوم مرداد اعلام کرد در پی موج دستگیریهای اخیر در ترکیه، شماری از بازداشتشدگان در مراکز رسمی یا غیررسمی کتکخورده یا شکنجه شدهاند.
دولت ترکیه از زمان شکست کودتا مرتبا تکرار کرده که فتحالله گولن، واعظ مذهبی، که مقیم آمریکا است و تشکیلات وی پشت سر کودتاگران بوده است.
بنعالی ییلدریم، نخستوزیر ترکیه، روز چهارشنبه گفته بود که اتحاد آمریکا و ترکیه باید فراتر از ضوابط قانونی باشد و ایالات متحده باید فتحالله گولن را به آن کشور مسترد کند. ییلدریم میگوید واکنش آمریکا به این موضوع «قلب ما را شکست».
آمریکا میگوید که استرداد آقای گولن باید روند قانونی خود را طی کند. این موضوع باعث تنش در روابط آنکارا و واشینگتن شده است.