استفان دمیستورا، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، در کنگره صلح سوچی در روسیه شرکت خواهد کرد. همزمان اعلام شد که توافق بر سر آتشبس در غوطه شرقی پیش از اجرا با شکست روبهرو شده است.
استفان دویاریک، سخنگوی سازمان ملل، روز شنبه هفتم بهمن ماه در بیانیهای اعلام کرد که «دبیرکل سازمان ملل اطمینان دارد که کنگره سوچی یک مشارکت مهم برای احیای مذاکرات روند درون-سوری در سایه حمایتهای دفتر سازمان ملل در ژنو خواهد بود».
به گزارش خبرگزاری رویترز، برخی از قدرتهای غربی و پارهای از دولتهای عربی معتقدند که کنفرانس سوچی اقدامی در راستای ایجاد یک روند صلح مجزا به منظور از حیز انتفاع ساقط کردن تلاشهای سازمان ملل، و همچنین فراهم کردن زمینهای برای دستیابی به راهحلی بیشتر مناسب بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، و متحدان آن یعنی ایران و روسیه است.
به رغم این، سخنگوی سازمان ملل میگوید آنتونیو گوترش دبیرکل این سازمان، تضمین گرفته است که این کنفرانس، مذاکرات سازمان ملل را تحتالشعاع قرار نخواهد داد.
خبر حضور نماینده سازمان ملل در نشست روسیه ساعاتی پس از آن اعلام شد که گروه اصلی مخالف حکومت بشار اسد در سوریه اعلام کرد که مذاکرات سوچی را تحریم میکند.
تحریم این گفتوگوها از سوی کمیته عالی مذاکرات دو روز پس از آن صورت میگیرد که نشست سازمان ملل در وین، پایتخت اتریش، بدون دستیابی به نتیجهای پایان یافت.
هفته گذشته نیز رهبران کرد سوریه اعلام کردند که احتمالاً در نشست کنگره سوچی روسیه شرکت نخواهند کرد، چون پس از «همراهی روسها» با ترکیه در عملیات آنکارا علیه عفرین، چنین اقدامی بیمعنی است.
این کنگره قرار است در روزهای ۲۹ و ۳۰ ژانویه برگزار شود.
گزارش خبرگزاری فرانسه حاکی است که روسیه بیش از ۱۵۰۰ هیئت را برای حضور در این نشست دعوت کرده است.
این خبرگزاری به نقل سخنگوی سازمان ملل، گزارش داده که دمیستورا نتیجه مذاکرات وین را به اطلاع دبیرکل سازمان ملل رسانده و آقای گوترش با بیانیه روسیه به این برداشت رسیده که نتیجه کنفرانس سوچی «به عنوان مشارکت در روند مذاکرات درون سوری در سایه حمایتهای سازمان ملل به نشست ژنو ارائه خواهد شد».
آقای دویاریک میگوید: دبیرکل سازمان ملل «تصمیم گرفته است تا دعوت فدراسیون روسیه برای فرستادن نمایندهای به کنگره سوچی را بپذیرد» و قرار است استفان دمیستورا در این نشست حاضر شود.
جنگ داخلی سوریه که از سال ۲۰۱۱ جریان دارد تاکنون بیش از ۳۴۰ هزار کشته، میلیونها آواره و ویرانیهای گستردهای برجای گذاشته است.
در همین حال، گزارش شده که یک توافق آتشبس برای متوقف کردن درگیریها در منطقه غوطه شرقی در حاشیه دمشق پیش از اینکه اجرایی شود با شکست روبرو شده است.
این توافق بین مخالفان بشار اسد و حکومت سوریه و در جریان مذاکرات وین حاصل شده بود. شورشیان ۲۴ ساعت به حکومت دمشق مهلت داده بودند تا این توافق را اجرایی کند، ولی منابع مخالفان روز شنبه گفتند که از گلولهباران ارتش سوریه به این منطقه کاسته نشده است.
غوطه شرقی دو ماه است که شاهد شدیدترین درگیریها بوده است، چرا که شورشیان در تلاش هستند تا محاصره منطقه توسط نیروهای دولتی را درهم بشکنند که باعث تمام شدن ذخایر غذایی و دارویی شده است.
سازمان ملل در نوامبر گذشته گزارش داد که وضعیت سوءتغذیه کودکان در غوطه شرقی به حادترین وضعیت خود ظرف هفت سال گذشته رسیده است.
برآورد میشود که حدود ۴۰۰ هزار نفر از مردم این منطقه در محاصره نیروهای بشار اسد قرار دارند و از سال ۲۰۱۳ به این سو دسترسی آنها به کمکهای انساندوستانه قطع شده است.