مقامات دفاعی آمریکا روز دوشنبه ۳۰ فروردین اعلام کردند که ایالات متحده بیش از ۲۰۰ پرسنل دیگر و همچنین برای نخستین بار هلیکوپترهای آپاچی را برای نبرد با گروه موسوم به «خلافت اسلامی» در عراق میفرستد.
این بیشترین رقم افزایش نیروهای آمریکایی در عراق طی یک سال گذشته است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، هدف از اعزام شمار بیشتری از نظامیان آمریکایی و استقرار آنها در نقاط نزدیکتر به خط مقدم جبهه، کمک به نیروهای مسلح عراق برای بازپس گیری شهر موصل در شمال عراق و کمک به پس گرفتن رقه مرکز خلافت خود خوانده گروه «خلافت اسلامی» در سوریه است.
دولت باراک اوباما ژوئن پارسال اعلام کرد برای کمک به بازپس گیری شهر رمادی چند صد نیرو به منطقه اعزام خواهند شد. در پایان سال میلادی گذشته شهر رمادی از تصرف گروه «خلافت اسلامی» آزاد شد.
بخش اعظم نیروهای تازه نفس که به عراق اعزام میشوند از واحدهای نیروی مخصوص ارتش آمریکا هستند که از آغاز نبرد با گروه «خلافت اسلامی» به عنوان مستشار به ارتش عراق کمک کردهاند. تعداد دیگری از آنها افسران آموزشی، نیروهای محافظ برای مستشاران و واحدهای فنی نگهداری و تعمیر هلی کوپترهای آپاچی خواهند بود.
این تصمیم نتیجه هفتهها مذاکره با سیاستمداران و فرماندهان ارتش عراق است و در عین حال بر اساس تصمیم باراک اوباما اتخاذ شده که اعزام ۲۱۷ پرسنل دیگر و افزایش رقم نظامیان آمریکایی مستقر در عراق از سه هزار و ۸۷۰ به چهار هزار و ۸۷ نفر را تصویب کرده است.
واحدهای مستشاری ارتش آمریکا که هر یک چندین نفر هستند و نیروهای محافظ همراه آنها، قرار است در تیپها و گردانهای ارتش عراق حرکت کنند و در نتیجه به خط مقدم جبهه نزدیکتر شده و خطرات بیشتری آنها را تهدید خواهد کرد.
نزدیک شدن به خطوط مقدم جبهه به مستشاران آمریکایی امکان خواهد داد که در حرکت ارتش عراق به سمت موصل به آنها مشورت رزمی بیشتری ارائه دهند. مستشاران آمریکایی تاکنون در ستادهای فرماندهی مستقر بودند که با خط مقدم جبههها فاصله زیادی دارد.
هلی کوپترهای آپاچی نیز برای حمله به شهر موصل یک عامل مهم به شمار میآیند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس یادآوری میکند که مقامهای آمریکایی سپتامبر پارسال سعی کردند بر سر نحوه کمک نظامی به عراق با رهبران آن کشور که معمولا در مورد نحوه پیشبرد جنگ دیدگاه متفاوتی دارند، به توافق برسند. در آن زمان فرماندهان عراقی برای عملیات بازپس گیری رمادی پیشنهاد آمریکا برای اعزام هلیکوپترهای آپاچی را رد کردند.
اشتون کارتر وزیر دفاع آمریکا در سخنرانی خود خطاب به نیروهای آمریکایی در فرودگاه بغداد گفت آمریکا یک سامانه دیگر از توپخانههای مجهز به موشکانداز را به عراق خواهد فرستاد.
مقامات آمریکایی همزمان اعلام کردند که در آینده تعداد پرسنل نیروهای مخصوص آمریکا در خاک سوریه نیز افزایش خواهد یافت ولی اشتون کارتر در سخنرانی خود به این نکته اشاره نکرد.
سخنرانی روز دوشنبه وزیر دفاع آمریکا نتیجه چندین ملاقات او با فرماندهان آمریکایی و رهبران عراق در مورد یافتن بهترین راه کمک رسانی آمریکا به ارتش عراق در عملیات بازپس گیری موصل است.
او علاوه بر ژنرال شون مک فارلند فرمانده ائتلاف نظامی بینالمللی علیه گروه «خلافت اسلامی»، با حیدر العبادی نخستوزیر و خالد العبیدی وزیر دفاع عراق ملاقات و با مسعود بارزانی رییس اقلیم کردستان عراق نیز تلفنی گفتوگو کرد.
باراک اوباما اواخر هفته جاری به عربستان سفر خواهد کرد و در ملاقات با رهبران کشورهای عربی حوزه خلیج فارس علاوه بر مذاکره در مورد تداوم نبرد علیه گروه «خلافت اسلامی» از آن کشورها خواهد خواست به بازسازی شهر رمادی کمک کنند.
مقامات دفاعی آمریکا میگویند بازپس گرفتن شهر موصل حیاتی است ولی در عین حال میتواند بسیار دشوار باشد چون نیروهای «خلافت اسلامی» مواضع خود را در این شهر به شدت مستحکم کرده و با بمبهای کنار جاده و سایر شیوههای کمینگذاری راه پیشروی ارتش عراق را دشوار خواهند کرد.
رهبران عراق به این شرط با افزایش نیروهای آمریکایی موافقت کردهاند که تمام فعالیتهای آنها با نیروهای مسلح عراق هماهنگ شده و هدف از آن فقط پس گرفتن شهر موصل باشد.
تحت تاثیر اقدامات جناحهای مخالف برای برکنار کردن رییس پارلمان عراق بار دیگر این کشور با بحران و بیثباتی سیاسی دست و پنجه نرم میکند. تشکیل و تایید اعضای کابینه حیدر العبادی با مانع روبرو شده و مقتدی صدر روحانی شیعه با نفوذ به پارلمان ۷۲ ساعت فرصت داده تا در مورد کابینه جدید رایگیری کند.
در عین حال هزینههای نبرد علیه گروه «خلافت اسلامی» در شرایطی که بهای نفت (۹۵ درصد از درآمد دولت) به شدت کاهش یافته، این موضوع باعث تشدید بحران اقتصادی شده است. مقامات عراق ارزیابی میکنند که امسال رقم کسری بودجه کشور از مرز ۳۰ میلیارد دلار نیز فراتر برود.